跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問第一次land 有冇規定要留幾耐先走得?因為我唔想辭去香港份工住,而且小孩想先完成今年學業,因此暫想land 約10 日之後返香港,10 日內可收到綠卡嗎?如未收到家人寄回港給我可以嗎?半年後再去美國取回美証(emoji)(emoji)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

chuchu326 發表於 19-9-22 04:05
想請問第一次land 有冇規定要留幾耐先走得?因為我唔想辭去香港份工住,而且小孩想先完成今年學業,因此暫想 ...

冇規定留幾多日,唔客氣講句,我親身經驗,我第二次入境時個工作人員同我講:移民簽証係俾人移民居留,唔係旅行,你唔留低的話,我懷疑你居留美國嘅誠意。。。

10日一定收唔到綠咭,一般4至6個星期,有個別例子直情收唔到,要自己去Social Security辦公室再申請。其實真係冇話留幾多日/月至安全,每次出入境都可以被收番綠咭,有回美証就有保障好多,但亦有限期。

小朋友讀幾年級?個人經驗係早去早好,完成唔完成一年課程分別不大,除非已到高中,但如果係初中高中更應早嚟,一來盡早適應,二來初中高中都有公開試,冇考到係會有影響。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

回覆 chuchu326 的帖子

我今年land 大概1個月後收到,我老婆就一個幾月,其實你到埗仲有好多野要申請,例如ssn,driver license等唔建議咁做,依家查得好嚴,過關都好煩,我朋友綠卡都試過被人捉入房仔check因爲佢成年無返時去,
如果唔想咁快去,就應該遲d申請啦!

複式洋房

rose-mag 發表於 19-9-23 00:47
冇規定留幾多日,唔客氣講句,我親身經驗,我第二次入境時個工作人員同我講:移民簽証係俾人移民居留,唔 ...

謝謝你,資料很有用(emoji)

複式洋房

bryan0301 發表於 19-9-23 04:22

我今年land 大概1個月後收到,我老婆就一個幾月,其實你到埗仲有好多野要申請,例 ...

謝謝你,其實我已申請了很久,雖然申請到但仍未有心理準備,怕美國難找工作(emoji)

大宅

bryan0301 發表於 19-9-23 04:22

我今年land 大概1個月後收到,我老婆就一個幾月,其實你到埗仲有好多野要申請,例 ...

如果想遲D land,可以跟表A日子交文件嗎?

別墅

我地都係咁樣㗎,其實肯做就有工既,只不過預咗頭一年無乜錢淨,之後第二三年就會好好多,至少我聽朋友咁講啦。我地依家收入都低過香港好多,只夠租樓日常開支,都無乜錢淨低,我之前個排都懷疑人生,點解係香港好好地,每年可以去幾次旅行,夠食用仲有錢淨,要過黎美國咁辛苦?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bryan0301 發表於 19-9-25 20:13

我地都係咁樣㗎,其實肯做就有工既,只不過預咗頭一年無乜錢淨,之後第二三年就會 ...

你自己諗番最初想移民嘅原因,而家呢個原因/目的實現咗未?或者達到未?好多人移民為仔女有個好嘅成長環境,的確相比香港,美國讀書壓力少D,當然唔係冇,但有選擇,唔駛個個都拼入名校,呢邊讀大學都有好多選擇。就算唔讀大學都有好多選擇,出路比較多。

我自己嚟咗十幾年,人工都去唔番以前香港嘅水平,主要係轉咗行,係我選擇唔做番以前果行,一來難入番,始終唔熟市場,高位冇人請,低位都冇人請,把心一橫做D低端少少工種,多D時間俾屋企人,我可以湊仔女返學,星期一至五好少OT,每晚加星期六日有親子時間。仔女鍾意返學,因為讀書學到嘢,亦有唔開心時候,但平衡得到,老師亦唔係只著重成績,家長參與度可高可低,冇人要個幼稚園學生紮燈籠,學生可以一D課外活動都冇,公校唔差得過私校。。。喺呢度,我覺得除咗錢同物質嘢之外,其實好多方面都比香港好。

大宅

我上年九月尾land,足足等左七個月先收到綠卡
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

男爵府

mrscow 發表於 19-10-3 14:17

點解甘長時間既?

王國長老

mrscow 發表於 19-10-3 14:17

咁耐?最後你自己再申請?我果陣第一次入境,immigration知工作人員話會自動寄去我屋企,但三個月後都唔見,我再去申請,個職員話有時冇process到,最好4-6星期唔見就自己去申請過。

男爵府

bryan0301 發表於 19-9-26 12:13

我地都係咁樣㗎,其實肯做就有工既,只不過預咗頭一年無乜錢淨,之後第二三年就會 ...

唔好放棄! 你呢個藉係國內人俾幾千萬去換架,你咁樣量度返價值就係返到。早去早開始新生活,香港距離2047 只剩30 年, 就算你係香港,而家經濟咁,港元慢慢無價值,你到時手上既港元資產都係一場空。你見好多韓藉,日藉既人,有錢既都移民出國,大家各有對自己地方既擔憂,有多一個國藉,多一個選擇係好既。

大宅

rose-mag 發表於 19-10-3 23:34
咁耐?最後你自己再申請?我果陣第一次入境,immigration知工作人員話會自動寄去我屋企,但三個月後都唔見 ...

點樣再自己申請呀版主?我哋等咗差唔多7星期都仲未收到呀

別墅

回覆 rose-mag 的帖子

我都認同,我老婆黎左美國無左意欲買野,主要都係食,用,必需品,反而係香港就成日心思思買東買西,都係唔等洗既野多,其實我地2公婆黎左美國都開心左,一開頭無ssn無綠卡無車既日子難捱,不過依家已經有,又有工返,開心左好多啦!

複式洋房

加州考車係未要綠卡?

王國長老

Honey媽媽 發表於 19-10-3 17:13
點樣再自己申請呀版主?我哋等咗差唔多7星期都仲未收到呀

我移民已經十幾年,驚而家同我以前唔同,事實又真係唔同咗,而且呢一兩年個案多,處理時間比以前耐好多。我再問咗幾個最近移民或轉身份嘅人,原來而家入境後郵寄綠咭可以要等120日,如果超過120日,你可以有兩個方法查下有冇漏嘢,一係打電話1 (800) 375-5283,二係上網查詢 e-Request Non Delivery of Card,有人係因為漏咗費用,有人係手指模有問題,有人係寄失,如果你有改地址或者你郵寄嘅地址有多個住戶,就好易有寄唔到嘅問題。

王國長老

bryan0301 發表於 19-10-3 18:48

我都認同,我老婆黎左美國無左意欲買野,主要都係食,用,必需品,反而係香港就成日 ...

你去邊個州/城市?我自己喺加州,D人相對係比較隨便同隨和,衣著唔係公司有規格的話,好多都係波鞋牛仔褲,名唔名牌唔係太著重,加州呢度見到周街女人拎住Kate Spade, Coach, Nine West.... Tory Burch已經貴少少,LV, Hermes反而係華人至較普遍。如果去東岸又唔同,我喺東岸過嚟嘅同事都話加州係唔一樣,有個朋友個女今年去NJ讀書,佢同朋友講東岸D人好mean,樣樣都講門面同規矩,朋友話個女反而識得掛住屋企,講嘢都溫柔咗,意外收獲。

我有家庭有仔女,食係比較有要求,唔係食貴嘢,係考慮買嘅嘢健唔健康,漢堡、pizza、肉丸。。。好多嘢以前唔會自己整,而家都會學自己整,一來貴,二來係想少食包裝食物,唯有呢邊長大嘅都慣咗食煎炸同凍嘢,唔慣飲熱飲,天氣熱又冰飲又雪糕。

我都覺得我移民後個人冇咁執著,脾氣好咗好多,不過可能係因為年紀大,唔同後生計較咁多。

別墅

回覆 edz07 的帖子

要啊!有ssn + green card 才可以考

別墅

依家係San Francisco 個頭,不過下年會搬去Boston 因為工作關係,我屋企人東西2岸都有,佢哋就話覺得都幾好

大宅

edz07 發表於 19-10-4 11:09
加州考車係未要綠卡?

只需要SSN就得喇
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏离」(箴22:6)

首頁

尾頁

跳至