時政擂台

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

無論一唔一樣,睇到這些新聞,已經心痛,已經影響心情

男爵府

ingong 發表於 19-9-22 23:25
唔關政見事, 黑白是非, 係良心係良知
老實我哋呢輩仲有幾多年?? 共同關心嘅就係下一代繼續有自由空氣
好過 ...

自由?而家就喺太自由,所以班暴徒周圍破壞,打人,黑記作故事,黑醫護未查清件事就叫人還眼,黃人講良知簡直喺天大嘅笑話。

別墅

wai4919 發表於 19-9-23 09:12
無論一唔一樣,睇到這些新聞,已經心痛,已經影響心情

我覺得兩邊都有好同唔好既、一路都係中立的,只係睇得黄絲太多、D人太偏激、連捐錢幫助有需要既人都叫人唔好捐,話啲團體唔出聲支持、我知道真係好嬲,有需要咁激進、有D弱智人仕又真係走去cut左D捐款、其實一單還一單,幫人啫,點解又要拉埋政治去講呢,一啲義仕講都大仁大義我唔覺有幾好囉、正正常常遊行我覺得ok既,有必要破壞公物都覺得自己啱晒,搭地鐵跳閘唔俾錢係天經地義,真係唔係好理解!

WChan    發表於 19-9-23 11:18

大宅

反修例遊行可以理解,但到現在還支持暴力去脅持政府就好難接受,如果另一半係咁,我覺得係人性問題,好冇安全感,關係一定有影響喇。幸好同老公唔係完全一致,但不是偏埋一邊。

別墅

m.mic 發表於 19-9-23 09:38
我覺得兩邊都有好同唔好既、一路都係中立的,只係睇得黄絲太多、D人太偏激、連捐錢幫助有需要既人都叫人唔 ...

我老公之前係黃絲,已家都變咗中立,就連奶奶極黃,已家都冇野講啦!因為有啲野真係太過份啦!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

無!係屋企無政治立場,只講家事

大宅

請問有無人跟我一樣?
我老公係黃絲,我自己中立,我家人係藍絲,每次我家人群組講咩...老公就駡我被洗腦,被中邪...說話很難聽,命令我不准出席家庭活動,平時,我為免呀交,咩都就哂佢,今次我覺得佢好過份,他們是我的家人,自小玩到大....這個我企得好硬,我唔會斷六親的,不過,我開始覺得我老公已經唔愛我了

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

大家政見唔同咪唔好講呢個話題

伯爵府

開心吸收勳章

stkyo 發表於 19-9-23 09:43
無!係屋企無政治立場,只講家事

不睇新聞嗎?

我都唔想睇這些新聞,只想講家事。
一到新聞就.....

伯爵府

開心吸收勳章

m.mic 發表於 19-9-23 09:38
我覺得兩邊都有好同唔好既、一路都係中立的,只係睇得黄絲太多、D人太偏激、連捐錢幫助有需要既人都叫人唔 ...

現在好 懷念以前正正常常遊行

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wai4919 發表於 19-9-23 10:12
不睇新聞嗎?

我都唔想睇這些新聞,只想講家事。

分開睇

伯爵府

開心吸收勳章

stkyo 發表於 19-9-23 10:15
分開睇

家人都分開睇,不如分開住

象牙宮

wai4919 發表於 19-9-23 10:15
家人都分開睇,不如分開住

點解一定要一齊睇?好多人食飯都唔開電視,而且資訊咁發達,唔一定要限時限刻睇新聞

伯爵府

開心吸收勳章

stkyo 發表於 19-9-23 10:30
點解一定要一齊睇?好多人食飯都唔開電視,而且資訊咁發達,唔一定要限時限刻睇新聞
...

為何不可以一齊睇,新聞可以睇有很多 途徑得知,但不知幾時開始, 原來睇電視新聞是不可以一齊睇得

是否家人 一個新聞台,就叫他關電視嗎?我做唔到咁 專制

象牙宮

wai4919 發表於 19-9-23 10:35
為何不可以一齊睇,新聞可以睇有很多 途徑得知,但不知幾時開始, 原來睇電視新聞是不可以一齊睇得

是否 ...

專咩制?每家人生活習慣都唔同!我99屋企食飯就開電視,我自己就唔開嘅,還是你覺得食飯唔睇電視就好怪?我女好大架喇!佢唔鍾意睇電視,所以我唔駛特登關電視,如果我家姐屋企,佢個仔食飯要睇YouTube

侯爵府

回覆樓主:

我、包括娘家係黃(我覺得我淺黃,我c6 可能唔係咁諗),我c6 同夫家藍(深淺唔知、唔評論了)。c6 佢最鍾意睇tvb 新聞台,一邊睇一邊粗口橫飛。我呢,宜家佢一睇新聞,我就入房迴避。我在夫家聚會一隻政治字都唔會提,去娘家聚會,我只要求c6 對住我娘出少句聲,唔好駁嘴就ok 。除了c6 有時覺得我唔聽話外,我c6仍然好錫我(我真係一個好溫順的黃絲)。最醒我兩個仔(17,18歲),行為動靜完全是中立的,完全摸唔清佢地立場。投票日我同c6 唔會有衝突的,因為佢連選民都唔做,完全反對民主選舉,唔會去投票,呢一個點我真係佩服佢

伯爵府

開心吸收勳章

stkyo 發表於 19-9-23 10:46

專咩制?每家人生活習慣都唔同!我99屋企食飯就開電視,我自 ...

不是食飯時間,食之前就不可以開電視嗎?
6點新聞,7點才食飯,6至7是否不可以睇電視,以前係 鼓勵大家一家一齊睇新聞,現在??

子爵府

stkyo 發表於 19-9-23 10:30
...

有時講就易. 好多家庭都有睇電視食飯習慣, 我上我奶奶度, 食飯都唔會講, 但食食下會播新聞. 跟住有人就會出聲去評論, 唔通一做新聞即刻熄電視咩, 咁ODD

侯爵府

hebesiu 發表於 19-9-22 21:47
大家有無因為同另一半不同政見 , 影響大家關係 ?

政見就冇,反而價值觀就有

象牙宮

jasprincess 發表於 19-9-23 10:57
有時講就易. 好多家庭都有睇電視食飯習慣, 我上我奶奶度, 食飯都唔會講, 但食食下會播新聞. 跟住有人就會 ...

所以我講每個家庭習慣都唔同,上親我家姐度食飯,佢個仔一定霸住電視要睇YouTube,咁我係客又唔好意思同人教仔

我好少去99屋企食飯,係去,都係得我大伯一個人鍾意講,但我哋無人會出聲,習慣係咁

首頁
23456...8

尾頁

跳至