自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

嚟緊搬新屋,想買部咖啡機,學吓人咁嘆下人生,hahaha。見到 Nespresso 部機好有型咁,同埋有好多 capsules 味揀,但唔知好唔好用呢?易唔易打理?

公爵府

bagelka 發表於 19-9-23 00:01
嚟緊搬新屋,想買部咖啡機,學吓人咁嘆下人生,hahaha。見到 Nespresso 部機好有型咁,同埋有好多 capsules ...

我覺得佢d capsules唔太好飲,我覺得好多款都有d酸。。

部機就易打理既。。。

禁止訪問

珍珠宮

膠囊咖啡機係為咗方便,其實口味一般,但放office唔貴又細細部好方便。
如果在家,懶嘅時候就飲UCC掛耳,超級方便又夠香;有時間就會玩手沖,水溫、咖啡豆都可以控制,個過程都係種享受。

水晶宮

嚟緊搬新屋,想買部咖啡機,學吓人咁嘆下人生,hahaha。見到 Nespresso 部機好有型咁,同埋有好多 capsules ...

我買全自動咖啡機,用普通$50蚊包的cheap coffee bean(宜家)也好好味。

部機自己磨豆,打奶泡,牌子:Miele

wcpcelia    發表於 19-9-24 14:02

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我自己貪方便買nespresso, 覺得某d 味capsules 唔夠濃,但夠晒方便,好易清洗
買機時佢比左好多試用裝,試岩味再訂

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都係用nespresso, 唔係隻隻capsules都好飲, 要慢慢試
之前有買ucc掛市果啲自己沖, 其實都OK架

子爵府

wcandtt 發表於 19-9-23 07:45
我買全自動咖啡機,用普通$50蚊包的cheap coffee bean(宜家)也好好味。

部機自己磨豆,打奶泡,牌子:M ...

X2, 我用d牌,求其去超市買包咖啡豆都好飲過capsule 嗰啲好多

水晶宮

抺茶雪糕 發表於 19-9-23 10:26
X2, 我用d牌,求其去超市買包咖啡豆都好飲過capsule 嗰啲好多

我其他屋企人,之前用 capsules ,但自從試過我家的全自動coffee machine 之後,轉哂用即磨豆,但佢地買全部買D牌,係外國運來香港,當時做特價,只係$3xxx 已連運費,但香港買要$12000,又係用宜家咖啡豆,非常好味。

即磨的咖啡,效果一定香過 capsules ,同Starbucks 有得揮有餘...........

男爵府

https://www.facebook.com/hoffedesign/

我先生訂咗佢個陶瓷冰熱兩用咖啡機, (依家仲出咗粉紅同粉紫色)
我唔識品味咖啡, 不過佢沖出嚟嘅咖啡比我用全自動咖啡機(平機)好飲同滑好多,
但...望就好似好優雅, 好似拍劇咁, 不過都要睇個廚房靚唔靚同自己有無時間,
我每朝都似打仗, 不過最後可以坐低食早餐,飲杯咖啡嘅幸福時侯,就覺得麻煩都係值得.

子爵府

wcandtt 發表於 19-9-23 11:28
我其他屋企人,之前用 capsules ,但自從試過我家的全自動coffee machine 之後,轉哂用即磨豆,但佢地買全 ...

我都係amazon 買

別墅

自已磨豆好似要好多工具咁,但味道好味過 capsule 機。但新屋廚房好細,同老公想要簡單方便的咖啡機,睇嚟 Nespresso 都係唔錯概選擇.

我有試過 Nespresso出概 Capsule, 但仲未搵到隻啱口味的。我上綱見有 Starbucks capsule, 會唔會比Nespresso 好味?

洋房

侯爵府

wannabe118 發表於 19-9-23 00:15
我覺得佢d capsules唔太好飲,我覺得好多款都有d酸。。

部機就易打理既。。。

係呀,酸,不過我用緊,因為平,同易用

侯爵府

wcandtt 發表於 19-9-23 07:45

部機自己磨豆,打奶泡,牌子:M ...

$50 ?

水晶宮

eehhmm 發表於 19-9-23 15:22
$50 ?

IKEA 包咖啡豆,一包$50左右,冲到好多杯㗎

水晶宮

回覆 bagelka 的帖子

我用Nespresso都好多年了, so far 都OK, 第二部機了, 唔係因為壞而換機係因為貪靚仔又買一部.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我見九陽出左部全自動破壁機,可以整咖啡豆漿等等,仲會自動清潔,好吸引但我無位放

男爵府

我都有部Nespresso機,貪佢方便,冲出黎啲咖啡都吾錯,但剛响再培訓學冲咖啡,個吖sir話膠囊咖啡嘅咖啡成份佔非常之少,所以最好都係買部機自己磨豆,或掛耳咖啡都飲得過。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

大宅

睛靈勳章

estw 發表於 19-9-23 16:43
我都有部Nespresso機,貪佢方便,冲出黎啲咖啡都吾錯,但剛响再培訓學冲咖啡,個吖sir話膠囊咖啡嘅咖啡成 ...

咁請問吖sir有冇話膠囊咖啡仲有咩成份呀?我都想知自己飲梗啲乜

首頁

尾頁

跳至