時政擂台

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

回覆樓主:

警察做前線最慘

水晶宮

Amy1974 發表於 19-9-23 07:31
莫講話法治係香港嘅基石,唔可以特赦。

大陸亦唔可能因為暴動,俾香港獨立,呢啲係完全無可能嘅訴求。

講開民國滅亡,當年日本仔打東北國民黨張學良係咪明明夠打都專登唔打,諗住討好日本仔?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ricecooking 發表於 19-9-23 08:40

講開民國滅亡,當年日本仔打東北國民黨張學良係咪明明 ...

係唔夠打﹗張係想國共合作抗敵﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

Amy1974 發表於 19-9-23 08:38
佢係 The chosen one,你咁樣形容救世主?

大陸嘅火車頭已經開動左,想阻止行進,用咁嘅方法係唔可能嘅。 ...

當然美國依然有班同樣想法的人, 傻佬先上到台。
但應該估唔到美國唔係佔盡上風, 中國亦唔肯跪低囉。

yumui61    發表於 19-9-23 10:13

珊瑚宮

bbq_swing 發表於 19-9-23 08:27
唔明點解唔搞林鄭,係都要日日無所事事搞下e度搞下個度,係就大搞啦~正廢物
...

因為搞林鄭, 就應該開真槍, 射殺暴徒
收錢啫, 暴徒唔會用命同金主摶

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 Sumyeema1 的帖子

我係伊館隔離返工,真係好擔心公司門口放火...

侯爵府

回覆樓主:

現在那些暴徒(加上黑記者)簡直是挑釁式行事,玩國旗,到處放火,破壞,打人……日復一日,沒完沒了!

yumui61    發表於 19-9-23 10:13

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

my005 發表於 19-9-23 08:37
細時讀書就教" balance of power" ,呢點基本上同意,但個前提一定要係"各方係本住良心,係效忠呢個地方、 ...

以前的民主派,總識什麼是良心,暴徒的行為會被譴責。Balance of power 玩講得上。
現在的泛民只會話體諒,用多多的藉口唔割席。 良心去咗邊?孝忠的不是香港,而是美國。

yumui61    發表於 19-9-23 10:16

伯爵府

cbeyond 發表於 19-9-23 07:16
暴徒狼左, 更加暴力
但見到暴徒人數明顯減少好多
覺得暴徒似垂死掙扎, 怕被捉

冇野呀
特赦咪助長歪風
呢個絕對係治標不治本
就算呢刻平息在左,之後啲暴徒一定返來又搞過架,特赦完一㳄又會要第二次架啦,為民主自由唔係要做呢d野爭取囉!班人玩到咁癲明顯high大左啦,已經唔係甚麼咁清高為香港!
再講個個蒙哂面做,根本警察捉唔哂,已經自動「特赦」左好多

大宅

bobomia 發表於 19-9-23 08:13

認真問究竟要反省d咩?

好簡單,係亞爺角度,所謂三權分立,立法、行政、司法。立法會到而家根本乜都冇做到,係林鄭指揮下,都唔知休會到幾時,乜蒙面法、乜遊行法,全部零進展。行政即係政府,7/8月已經可以要求亞爺插手,林鄭唔要之麻。亞爺出個深圳先行示範區條例,個signal已經好清晰,我哋嘅反應係港交所去bid倫交所,結果人哋大大巴打落來。司法,唔理721/831定係打砸立法會,塗黑中聯辦國徽,燒國旗,3/4個月以來,唯一判嘅係8月中一個大陸人係美國領事館大門噴黑漆,出事3日之內判咗坐4個星期,即刻執行,而Gphone果D一放再放。哩個唔係齋黃官問題,根本律政司同佢哋夾埋。

你覺得香港反省咗乜?

tibetlee13    發表於 19-9-23 12:20
yumui61    發表於 19-9-23 10:17

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

syyysc 發表於 19-9-23 08:56
以前的民主派,總識什麼是良心,暴徒的行為會被譴責。Balance of power 玩講得上。
現在的泛民只會話體諒 ...

咪係囉﹗"Balance of power" 一定要有前設架﹗

若有"人"唔係有良知,唔係真心對香港,唔係想香港好既,咁有理性既選民們又點容得佢地响議會搞鬼搗亂呢﹗

所以大家要真正認識"Balance of power"既意思,唔係單係向字面層黎講既﹗﹗只識响字面層講,呢尐至係真正既單向思維、線性思維﹗﹗﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

nanananana 發表於 19-9-23 07:59
祖國無差別報復?
祖國move on啦⋯⋯祖國好多嘢做
要過生日,要開會,要 ...

認同
部分香港人睇得自己太重要
就好似去拎住支美國/英國旗去搵人地幫手一樣

榮盛    發表於 19-9-23 12:18
yumui61    發表於 19-9-23 10:20

男爵府

快到國慶,真的好擔心

珊瑚宮

baby7 發表於 19-9-23 08:57
冇野呀
特赦咪助長歪風
呢個絕對係治標不治本

從來唔覺得要特赦, 就算話有200幻支持時, 破壞立法會班暴徒一定要拉。
犯法就要接受法律制裁, 無論咩年齡, 唔係社會會更亂。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

my005 發表於 19-9-23 09:01
咪係囉﹗"Balance of power" 一定要有前切架﹗

若有"人"唔係有良知,唔係真心對香港,唔係想香港好既, ...

如果建制好似03年咁樣輸埋, 議員會唔會玩野,要求 通過法例成為美國一個州, 香港真係玩完。

伯爵府

sako 發表於 19-9-23 04:00
就咁睇10.1前應該都係咁上下,林鄭繼續去祝酒會,出面繼續亂到xx。
應該等到十月中人權法通過就有新局面?
...

示威者收皮,係無可能實現

水晶宮

回覆樓主:

感覺十月一號會有轉變

珊瑚宮

syyysc 發表於 19-9-23 09:12
如果建制好似03年咁樣輸埋, 議員會唔會玩野,要求 通過法例成為美國一個州, 香港真係玩完。
...

以往咁多年投票一定係民主黨
今次唔會了, 一班賣國賊, 出賣香港的垃圾

大宅

my005 發表於 19-9-23 08:43
係唔夠打﹗張係想國共合作抗敵﹗

張學良係想打,係蔣介石電報出手令唔俾佢打,話驚外國輿論,落人口實wor! 蔡英文上任解禁好多老蔣嘅電報手令,蔡係想打擊國民黨,但歷史真相也因此終於得見天光!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

榮盛    發表於 19-9-23 12:20

珊瑚宮

syyysc 發表於 19-9-23 09:12
...

一國兩制﹗仲有一國响前面既﹗

首頁
23456...9

尾頁

跳至