自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老師話普教中好些可以寫作更佳???

男爵府

HOPE 發表於 19-9-23 10:23

睇小朋友個底。
如果普通話個底唔掂,聆聽果d 好難追,上堂又未必聽得明

wcpcelia    發表於 19-9-24 15:23

珍珠宮

回覆樓主:

同作文無乜大關係,我仔小二,小五,包括今年小六剛開學都係普教中
小一,三,四粵教中,如果只講作文,只睇我仔就見唔到有分別,除非小朋友可以叻到腦海用普通話來思考,但母語係粵語嘅小朋友,唔容易做得到,作文只會用粵語去諗

子爵府

回覆 HOPE 的帖子

睇下老師本身咩底子教,我囡上堂時曾擧手話過老師發錯音(我囡係跑男鐡粉,暑假成曰追,日聽夜又講),老師一句係喎!

蛋皇哥0127    發表於 19-9-23 11:59

侯爵府

陪月勳章

寫作是以文字﹐
不是用會話的﹐
想寫作好係應該睇多D書﹐
同是否普教中無關的。

fanc9cy    發表於 19-9-23 13:48

珍珠宮

回覆樓主:

如果本身成家都係粵語為母語,小朋友又唔係對普通話特別有興趣,有得揀就揀返粵教中,否則走去普教中,中文隨時學得更差

侯爵府

冇關係

水晶宮

wan_sosin 發表於 19-9-23 10:37
如果本身成家都係粵語為母語,小朋友又唔係對普通話特別有興趣,有得揀就揀返粵教中,否則走去普教中,中文 ...

朋友土生香港人、英文普通話都麻麻、未計功課班、而家兩樣都要搵人補、真係好吃力

男爵府

支持粵教中, 學中文除了寫作外, 更可以幫助發展其他思維。如果小朋友和全家都係用粵語為母語,普教中是不倫不類的。
當初香港政府推行普教中是出於政治考慮多過教育因素。

C.yan110    發表於 19-9-23 12:39

珍珠宮

環保接龍勳章

普教中同寫作佳冇直接關係。

普教中只對普通話聽及講能力提高。

利申: 我2個小一至小六係粤教中, 小學小一至小三有2班普教中, 小四至小六全部粤教中, 所以知道作文好及中文科好嘅同學, 唔一定來自普教中班。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

你個老師一定唔了解個狀況
語文能力同用邊種語言教學無關,事實已證明

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 19-9-23 11:58
朋友土生香港人、英文普通話都麻麻、未計功課班、而家兩樣都要搵人補、真係好吃力
...

大人同細路都慘

男爵府

經歷小一至小三普教中
結果兩頭唔到岸
太細聽唔明對中文失去興趣
悲劇

子爵府

親子王國15週年勳章

我唔覺得普通話/粵語教學會影響一個人作文能力。古今中國大把文學家、書生都係用自己方言去寫文章,難道又寫唔得靚?

作文同畫畫一樣,都係心中諗到咩就寫/畫到咩,都係需要多練習,多欣賞別人作品,先會有進步。

珍珠宮

最影響寫作能力既係閱讀習慣。唔鍾意睇書,用咩教中都唔會幫到寫作。

公爵府

2023年兔年勳章

alice06_hk 發表於 19-9-23 10:29
睇小朋友個底。
如果普通話個底唔掂,聆聽果d 好難追,上堂又未必聽得明
...

其實所謂底子,就係父母俾佢嘅支持。

究竟係雞生蛋先,定係蛋蜉出雞仔先?

就好似學英文咁,個個小朋友基本上係同一起跑線。英語能力高嘅,唔係因為底子好。只係父母送去英文幼稚園,國際學校上小學。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

粵教中比較容易掌握, 因為香港人母語是廣東話.

別墅

我囡之前讀小學是普教中!最初我都不喜歡但日子久了、我覺得十分好!點解?因為她的寫作能力真是好很多,講和聽普通話水準也很好(emoji)(emoji)!我同她去台灣、國內旅行,完全是她同人溝通,連當地人都話她普通話很好(emoji)(emoji)!
其實你不要太害怕普教中,學校係會用廣東話同普通話一起教的!小朋友學習能力很強,他們聽聽下就會很快適應

公爵府

我不同意。寫作能力靠平時多閱讀、多練習,還要靠中文老師的功力。與粵教中或普教中無關。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

我個囡小一小二果間係普教中,之後轉左校 係粵教中。
我地都覺得粵教中好好多。

首頁

尾頁

跳至