自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

我同老公都未寫,得一女,正常係咪會過哂比佢?

伯爵府

想生BB熱投

我會退休時立定

333s    發表於 19-9-24 11:51

伯爵府

會留比女,一陣早死老公再婚好易分比後母。身邊有cases就係咁。

YanYan0116    發表於 19-9-25 14:43

珍珠宮

回覆樓主:

大家知唔知如果立張紙係咪幾千蚊搞掂?定唔洗咁多?

公爵府

我立平安紙果陣,收800蚊一1份,45歲立
期待2019

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

老爸7X 早排見朋友走左, 雖然係留比仔女, 但中港都有遺產, 要集齊資料後人都好煩, 所以佢上月都的起心肝去立平安紙, 用左幾錢就無問

大宅

SabrinaR 發表於 19-9-23 11:47
會留比女,一陣早死老公再婚好易分比後母。身邊有cases就係咁。
你呢個都係一個point!
我張平安紙寫咗兩個情況:1)雙方其中一個去世,就全比曬另外一個;2)雙方同時去世,就全部比個女
但我真係無想到你呢個point!
如果一早寫定,例如話如果老公先走,全部比老婆;但如果老婆先走,就老公一半個女一半;咁會唔會令老公感覺好hurt?

禁止訪問

琥珀宮

bmuimami 發表於 19-9-23 11:45

得一女,唔寫也問題不大

象牙宮

回覆樓主:

我得1個仔,所以無諗過要寫,死左咪2仔爺自己爭飽佢啦

yumui61    發表於 19-9-23 13:25

侯爵府

一買樓就立,長輩教嘅,保障親人
8-)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

chloe2018 發表於 19-9-22 20:36
你呢個都係一個point!
我張平安紙寫咗兩個情況:1)雙方其中一個去世,就全比曬另外一個;2)雙方同時去世 ...

hurt架,不如雙方都改成一樣,如果是但一方先走,就存活嘅配偶一半個女一半。我老公一直都講要立平安紙,特別係近年有親人去世,爭遺產真係好肉酸,咩人性醜惡面都出晒嚟。我同老公對雙方都有信心,但如果我地一齊走咗,仔女又未成年的話,到時又要指明一個執行人,呢樣都係要考慮,有邊個信得過?雖然法律上只係執行,但如果錢唔少(有屋有車更加),好難擔保冇人見錢開眼。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

侯爵府

回覆 bmuimami 的帖子

緊係

侯爵府

awah112 發表於 19-9-23 12:38
我有兩個仔(已成年),但c6同大仔感情唔好,講明有錢都唔會留比佢,只會留比細仔,我一直擔心如果自己有咩事,啲錢歸晒c6, 咁將來大仔就乜都冇,其實我對兩個仔一樣咁親,兩兄弟感情亦好好,唔想將來因為錢分配不公而影響兄弟感情。早排我要做手術,好驚會麻醉後醒唔返,於是即刻寫咗張平安紙,將層樓一半業權同現金等全部寫比大仔,一蚊都冇留比c6,萬一真係有咩事,咁大仔就可以繼承我嘅一切!平安紙內容只有我家姐知,因佢係見證人,但c6 & 大仔都唔知有平安紙嘅存在!

瑪瑙宮

bmuimami 發表於 19-9-23 11:45

隨時都可立定平安紙,兩公婆一齊去立定先。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

公爵府

ycmami 發表於 19-9-23 13:11
我有兩個仔(已成年),但c6同大仔感情唔好,講明有錢都唔會留比佢,只會留比細仔,我一直擔心如果自己有咩 ...

做見証人當時要在場嗎?

用戶要求終止服務

牛年勳章

20020116 發表於 19-9-23 13:25
做見証人當時要在場嗎?

見證人要在場,見證當時人簽署平安紙
未經許可,請勿轉載

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大吉利是,如果見證人早過我離世, 我份平安紙仲有效嗎? 是否要再立過一張?

FJmom    發表於 19-9-24 10:52

水晶宮

大笨鐘 發表於 19-9-23 13:32
見證人要在場,見證當時人簽署平安紙

要咩?
我係我家姐遺產executor,佢去律師樓立,律師做見證人,事後佢比份copy我咋
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁
12345...6

尾頁

跳至