自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

rose-mag 發表於 19-9-23 13:04
hurt架,不如雙方都改成一樣,如果是但一方先走,就存活嘅配偶一半個女一半。我老公一直都講要立平安紙, ...
嗯!雙方一樣咁都好ok,我個女已經過18歲,就無你講嘅未成年問題了

大宅

我想睇下呢度有無人知,遺囑見證人係咪起碼兩個?只有一個ok嗎?

子爵府

chloe2018 發表於 19-9-23 12:36
你呢個都係一個point!
我張平安紙寫咗兩個情況:1)雙方其中一個去世,就全比曬另外一個;2)雙方同時去世 ...

男人應該無咩所謂。如果驚既咪留哂比個女,個女係佢前世情人

我識既case就係後母掌握了財政大權(後母生左一個仔),元配生既小朋友乜都分唔到。

另一個case係後母係咁想掌控財產(後母無生仔、但同前夫有一子),好在男人都唔蠢,背著後母一早過哂可以過的cash同樓比元配子女。

別墅

2020勳章

回覆 SabrinaR 的帖子

如果有配偶或未成年仔女,遺囑只是分配遺產其中一個考慮的因素,建議想立遺囑的,去睇睇香港法例第481條(Cap.481)。以免今日用1K去立遺囑,後人要用1M去打官司。

水晶宮

其實我也想立平安紙,廢事益 c6

男爵府

2020勳章

bmuimami 發表於 19-9-23 13:56
要咩?
我係我家姐遺產executor,佢去律師樓立,律師做見證人,事後佢比份copy我咋
...

我意思係見證人要在場,律師做見證人,當然律師在場就可以。

象牙宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

bmuimami 發表於 19-9-23 11:45
我同老公都未寫,得一女,正常係咪會過哂比佢?
除非知自己有嚴重疾病而仔女仲細個(成年但未出身), 否則都唔會特登去立。

你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

2020勳章

SabrinaR 發表於 19-9-23 11:47
會留比女,一陣早死老公再婚好易分比後母。身邊有cases就係咁。

我都擔心呢個情況,如老婆早走,小朋友未成年,全部過晒c6..你知男人年紀幾大都可以搵另一伴,真是見好多男人係咁,點知元配嘅子女一蚊都無,好唔抵!

子爵府

BBwill 發表於 19-9-23 15:47
回覆 SabrinaR 的帖子

如果有配偶或未成年仔女,遺囑只是分配遺產其中一個考慮的因素,建議想立遺囑的,去 ...

咁若果我同小朋友聯名戶口(兒童戶口),佢又未夠18歲。咁若果我有咩事死左,戶口D錢歸邊個?

大宅

如果你早死,個老公再娶後母變相比左個女人。
我有時都會同老公講,如果我突然死左你再娶要立即寫平安紙將遺產比晒我個囡

珍珠宮

kaman0617 發表於 19-9-23 18:01
如果你早死,個老公再娶後母變相比左個女人。
我有時都會同老公講,如果我突然死左你再娶要立即寫平安紙將 ...

我女已成年,即是而家去立定比哂女好啲?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珊瑚宮

2020勳章 開心吸收勳章

依法例係在生既伴侶有一半遺產,子女係餘下遺產平分。

除樓上講既後母問題之外.... 唔係話你老公或你.... 有計劃寫定平安紙都好,你點知你地走左之後會唔會突然走幾個私生子女或者曾供養既愛人出黎架。

珊瑚宮

2020勳章 開心吸收勳章

bmuimami 發表於 19-9-23 18:46

係。 如果你已經有計劃點分,咁而家立定係好d.

大宅

請問有無人知人壽保險受益人可以係未成年嗎?是否需要執行人?

大宅

bmuimami 發表於 19-9-23 18:46

如果成年我會立定,媽媽死左D錢留比佢好好照顧爸爸

象牙宮

2020勳章

我張平安紙寫咗兩個情況:1)雙方其中一個去世,就全比曬另外一個;2)雙方同時去世 ...

幸福可以好簡單

男爵府

我呢排煩緊呢樣野...
因為62 過左身 先發現 佢地唔見曬出世紙 結婚證明....
雖然好少錢... 但真係好麻煩
搞左好耐...

我叫曬佢地立返份平安紙...

侯爵府

chloe2018 發表於 19-9-23 14:22
我想睇下呢度有無人知,遺囑見證人係咪起碼兩個?只有一個ok嗎?

我爸做平安紙時,係我帶佢去律師樓做,除了律師,律師搵埋佢助手入黎做見証
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

複式洋房

木土土 發表於 19-9-23 12:42
得一女,唔寫也問題不大

Yes

子爵府

2020勳章

我另外有一個特別啲的問題,如果咁啱我們一家去外遊,全部不在,我想捐哂啲$出去可以嗎?因為不想留給任何親戚

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊