自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

小星星1 發表於 19-9-24 00:36
我另外有一個特別啲的問題,如果咁啱我們一家去外遊,全部不在,我想捐哂啲$出去可以嗎?因為不想留給任 ...

我諗要係平安紙到寫清楚寫明,我自己都打算係,如一家走晒,寧願捐左佢好過益c6果邊d兄弟,c6父母已不再

珍珠宮

kaman0617 發表於 19-9-23 18:01
如果你早死,個老公再娶後母變相比左個女人。
我有時都會同老公講,如果我突然死左你再娶要立即寫平安紙將 ...

我聽過已立嘅平安紙,寫左係老婆和子女承繼,如將來個老公另娶的話,咁呢份平安紙就會無效了! 又或者個老公瞞住又另立平安紙,咁舊那份都會無效。

有時我覺得,如老婆走先,真是對子女的保障有點擔心,男人好多臨老時入花叢 當佢再娶,就會係第二任老婆所有,雖然話子女有一半,但到時咪又是要打官司等,我見好多case第一任嘅子女乜都無

珍珠宮

hellomiki 發表於 19-9-24 01:26
我諗要係平安紙到寫清楚寫明,我自己都打算係,如一家走晒,寧願捐左佢好過益c6果邊d兄弟,c6父母已不再
...

他們見邊個有$就痴邊個的

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 19-9-23 12:57
我得1個仔,所以無諗過要寫,死左咪2仔爺自己爭飽佢啦

好笑!

開心過每一天吧!

男爵府

hellomiki 發表於 19-9-24 01:32
我聽過已立嘅平安紙,寫左係老婆和子女承繼,如將來個老公另娶的話,咁呢份平安紙就會無效了! 又或者個老 ...

係娶後母後才立,娶前立會失效。
而家未死緊係話唔會再娶,到時真係娶左我都唔知啦。

子爵府

yeemeif 發表於 19-9-23 12:01
大家知唔知如果立張紙係咪幾千蚊搞掂?定唔洗咁多?

睇複雜程度

大宅

小星星1 發表於 19-9-24 00:36
我另外有一個特別啲的問題,如果咁啱我們一家去外遊,全部不在,我想捐哂啲$出去可以嗎?因為不想留給任 ...
我估計咁就需要遺囑上訂立一個遺產執行人了。

水晶宮

hellomiki 發表於 19-9-24 01:32
我聽過已立嘅平安紙,寫左係老婆和子女承繼,如將來個老公另娶的話,咁呢份平安紙就會無效了! 又或者個老 ...

其實點解這裡jm認為自己死了,配偶和子女平分遺產,就算子女已成年,自己的遺產全部歸老公,子女無份,要配偶不在,子女才平分,即如果老公將來再婚,遺產會歸另取果個女人。

大宅

其實講真每次一家三口坐飛機去旅行都會唸,萬一.....咁d遺產點算呢?
曾經一家人有討論過的!有想過係咪分開飛機去......,不過最後都無咁做!
最後都會自己同自己講,唉!算啦!touch wood真係成家人都走了,無眼睇!唔理得咁多......

大宅

SabrinaR 發表於 19-9-23 17:07

咁若果我同小朋友聯名戶口(兒童戶口),佢又未夠18歲。咁 ...
問銀行應該可以知道誰能取錢。

珍珠宮

chloe2018 發表於 19-9-24 09:12
我估計咁就需要遺囑上訂立一個遺產執行人了。

慘!我朋友又不多,我自己家人也不會留資產比佢哋,點好呢

公爵府

hellomiki 發表於 19-9-24 01:26
...
我同你諗一樣,如我一家走晒,我都會選擇捐左佢唔想益C6果邊

大宅

MariaTsui 發表於 19-9-24 09:17
其實點解這裡jm認為自己死了,配偶和子女平分遺產,就算子女已成年,自己的遺產全部歸老公,子女無份,要 ...
遺產分配唔能夠簡單用遺囑就能分配(長者或者可以),法例環環相扣,互補不足,好簡單,如果夫婦離婚可分對方一半財產,咁其一人死後是否就不用分給配偶? 法例第481章就有對在生配偶的保障,即是死後無論遺囑點寫,在生配偶依然可分家庭財產的一半或多過一半,因你死後就無再需要,但你在生的配偶有需要(除非配偶財產比你多)。即生前冇離婚,而死後離婚。

子爵府

不關資產多少事,而是方便之後做野,你無立到,就要做多D手續。

水晶宮

BBwill 發表於 19-9-24 09:41
遺產分配唔能夠簡單用遺囑就能分配(長者或者可以),法例環環相扣,互補不足,好簡單,如果夫婦離婚可分對方 ...

因為剛辦爸爸的遺產,在沒有任何遺囑的情況下,爸爸遺產,包括物業,股票,現金都全歸媽媽,成年子女是無份,所以提出。

男爵府

yeemeif 發表於 19-9-23 12:01
大家知唔知如果立張紙係咪幾千蚊搞掂?定唔洗咁多?

我剛幫我爸立,最普通咩都幾個仔女平分,3000蚊

大宅

MariaTsui 發表於 19-9-24 09:53
因為剛辦爸爸的遺產,在沒有任何遺囑的情況下,爸爸遺產,包括物業,股票,現金都全歸媽媽,成年子女是無 ...
是否按照無遺囑法例的情況下的分配?定律師同你講?好奇想知!

水晶宮

BBwill 發表於 19-9-24 10:15
是否按照無遺囑法例的情況下的分配?定律師同你講?好奇想知!

我去遺產承辦處辦理遺產,是辦事處職員說的,只要父母在香港結婚,有結婚証書,沒有遺囑的情況下,所有遺產歸於配偶,如果配偶不在,在生子女平均分配。

大宅

MariaTsui 發表於 19-9-24 10:20
我去遺產承辦處辦理遺產,是辦事處職員說的,只要父母在香港結婚,有結婚証書,沒有遺囑的情況下,所有遺 ...

你爸爸是否只是負責申領遺產,但並非繼承所有遺產?
第73章 《無遺囑者遺產條例》 第4條 繼承無遺囑而去世者的遺產

水晶宮

BBwill 發表於 19-9-24 10:41
你爸爸是否只是負責申領遺產,但並非繼承所有遺產?
第73章 《無遺囑者遺產條例》 第4條 繼承無遺囑而去世 ...

不明白什麼申領遺產?所有遺產?當然是辦理所有遺產。

首頁
12345...6

尾頁

跳至