自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章

MariaTsui 發表於 19-9-24 10:20
我去遺產承辦處辦理遺產,是辦事處職員說的,只要父母在香港結婚,有結婚証書,沒有遺囑的情況下,所有遺 ...

你爸爸遺產係咪唔超過50萬、又無任何單名物業啊?

水晶宮

BBwill 發表於 19-9-24 10:41
你爸爸是否只是負責申領遺產,但並非繼承所有遺產?
第73章 《無遺囑者遺產條例》 第4條 繼承無遺囑而去世 ...

我沒有研究這條例,只是爸爸死後,到遺產承辦處辦理繼承遺產,職員告訴我,所有遺產歸媽媽,叫我另約時間,帶齊文件及媽媽來辦理。

大宅

MariaTsui 發表於 19-9-24 10:20
我去遺產承辦處辦理遺產,是辦事處職員說的,只要父母在香港結婚,有結婚証書,沒有遺囑的情況下,所有遺 ...
咁如果唔係香港攞結婚證書呢?比如大陸或者歐洲教堂結婚?

水晶宮

hfl2000 發表於 19-9-24 10:49

你爸爸遺產係咪唔超過50萬、又無任何單名物業啊?

爸爸有1層單名物業,當然過50萬,那年代,物業怎會有老婆名。

水晶宮

chloe2018 發表於 19-9-24 10:53
咁如果唔係香港攞結婚證書呢?比如大陸或者歐洲教堂結婚?

這個情況我又做過,約8年前,62過身,又是我負責攪遺產,當年6299在大陸結婚,62死左,遺產歸99,由於無結婚証書,要找1個証人,認識6299,一齊去見遺產承辦處職員,証人要宣誓,答職員幾條問題,很簡單,最攪笑,99找到個同鄉亞婆,大家都是說潮州話,廣東話唔得果隻,攪到個職員,大家都唔知大家說什麼。

yumui61    發表於 19-9-24 17:06
wcpcelia    發表於 19-9-24 14:22
chloe2018    發表於 19-9-24 11:08

別墅

2020勳章

MariaTsui 發表於 19-9-24 10:46
不明白什麼申領遺產?所有遺產?當然是辦理所有遺產。

申領遺產就是集合你媽媽的財產到佢名下,然後按法例分配給承繼人即是佢本人及子女。如有問題多D去問人,例如區議員或民政署有免費法律咨詢。有時簡短的提問,可能會得出錯誤的答案。

大宅

2020勳章

MariaTsui 發表於 19-9-24 09:53
因為剛辦爸爸的遺產,在沒有任何遺囑的情況下,爸爸遺產,包括物業,股票,現金都全歸媽媽,成年子女是無 ...

不是的,如果仔女想分,可以分的,亦可簽纸放棄唔分。

死者遺下配偶及後裔

如果死者遺下配偶及後裔,無論死者是否有父母或兄弟姊妹在生,死者的配偶可先取得以下遺產:

死者所有的非土地實產;

剩餘遺產中的500,000元。

在上述的 500,000 元分發後,如果尚有剩餘之數,便會再分成兩半,一半分發給配偶,另一半則平均分發給死者的所有子女。

男爵府

2020勳章

MariaTsui 發表於 19-9-24 10:54
爸爸有1層單名物業,當然過50萬,那年代,物業怎會有老婆名。

單名層樓係唯一一層同你媽媽自住緊既樓?咁你爸爸有無債務?
正常無債務負債情況之下,無遺囑又有單名物業,你媽媽唔可能無條件全部繼承㗎喎。

水晶宮

紅酒 發表於 19-9-24 11:04
不是的,如果仔女想分,可以分的,亦可簽纸放棄唔分。

如果是這樣,為什麼職員只叫媽媽1個人去辦手續,其他子女無叫去,是否要等媽媽拿取所有遺產後,再叫她分出來?

別墅

2020勳章

MariaTsui 發表於 19-9-24 11:08
如果是這樣,為什麼職員只叫媽媽1個人去辦手續,其他子女無叫去,是否要等媽媽拿取所有遺產後,再叫她分出 ...
如果沒有未成年的受益人/承繼人,就只需要一個遺產承辦人(即是你媽媽最優先)。

珍珠宮

2020勳章

yeemeif 發表於 19-9-23 12:01
大家知唔知如果立張紙係咪幾千蚊搞掂?定唔洗咁多?

二千幾

伯爵府

2020勳章

bmuimami 發表於 19-9-23 11:45
我同老公都未寫,得一女,正常係咪會過哂比佢?

朋友早兩年買左樓就去立定平安紙,今年先31, 佢話唔想死左分左俾老公之後敗曬wo

333s    發表於 19-9-24 12:03

男爵府

2020勳章

MariaTsui 發表於 19-9-24 11:08
如果是這樣,為什麼職員只叫媽媽1個人去辦手續,其他子女無叫去,是否要等媽媽拿取所有遺產後,再叫她分出 ...

你媽媽係去申請遺產管理書啫,如果無未成年子女,只需要一位遺產管理人便可以啦,但並唔代表佢就係可以無條件全部繼承遺產㗎

水晶宮

hfl2000 發表於 19-9-24 11:05
單名層樓係唯一一層同你媽媽自住緊既樓?咁你爸爸有無債務?
正常無債務負債情況之下,無遺囑又有單名物業 ...

就是這情況下,層樓已供滿,職員意思是歸媽媽,當然,我們幾兄弟姊妹都同意,而且都以為全歸媽媽,但見到這裡jm有不同見解才提出,因為爸爸6月過身,上星期才問辦事處職員。

別墅

得一個小朋友正常都係俾佢

子爵府

2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我層樓剛開始供,一身負債

子爵府

2020勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

bosch 發表於 19-9-23 18:48

依法例係在生既伴侶有一半遺產,子女係餘下遺產平分。

咁除了配偶,父母可分遺產嗎?

別墅

2020勳章

回覆 puipuisum 的帖子

如果遺產受益人中有一個未成年小童,遺囑就要指定2個遺產執行人,而且要有2個財產監護人(但此人不能取代兒童在生父/母的權利)。

大宅

2020勳章

MariaTsui 發表於 19-9-24 11:18
就是這情況下,層樓已供滿,職員意思是歸媽媽,當然,我們幾兄弟姊妹都同意,而且都以為全歸媽媽,但見到 ...
承辦人就一個,分身家可以好多個,因為承辦人要負責處理銀行,樓宇,保險等事宜,所以不會成班人上去那些公司辦理。

等所有遗產處理後再分配,至於分配公平與否就憑良心。

大宅

2020勳章

evip 發表於 19-9-24 11:31
咁除了配偶,父母可分遺產嗎?
視乎有幾多錢同有冇仔女。
如果有仔女,父母就冇得分。

死者遺下配偶、父母及兄弟姊妹,但沒有後裔

如果死者遺有後裔,即使配偶亦已離世,死者的父母及兄弟姊妹均不可得到任何遺產。

如死者沒有遺下後裔,即使配偶仍然在生,死者的父母及兄弟姊妹亦可以分得遺產。在生的配偶可先取得以下遺產:

死者所有的非土地實產;
由剩餘遺產中得到1,000,000元。
在上述的 1,000,000 元分發後,如果尚有剩餘遺產,便會分成兩半,一半分發給配偶,另一半則分發給死者的父母。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊