自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

2020勳章

chris222 發表於 19-9-24 16:25
唔知有冇人可以解答到我嘅問題呢?
1. 見証人需要最少個 ? 是否大過18 歲就得? 需要其他條件嗎?
2. 如果 ...
1. 如果是律師樓立,見證人會有2個,但如自己立,好似冇話一定要有見證人,但日期簽署要正確,簽署要在最後一個字,書寫不要格行或塗改。(建議參考遺囑法)。
2. 如果小朋友未成年,就要留意小朋友由誰人供養照顧。如果遺囑有寫明小朋友的財產監護人,小朋友18歲前佢的供養人就不能取用遺產,到時如果有需要,小朋友的供養人(父/母)要經法庭才能取得遺產,即是打官司。
如果小朋友未成年,遺囑需要指定2人做遺產執行人,但執行人要信得過不會抽水。因佢權力好大。

男爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

二小姐 發表於 19-9-23 13:01
一買樓就立,長輩教嘅,保障親人

唔明?

伯爵府

2019新春慶豚圓

ahjoechan 發表於 19-9-25 13:10
唔明?

樓係資產,一買咗樓就立平安紙,幾多%俾老公,幾多%俾父母...寫到明,唔洗爭

8-)

伯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018父親節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 +5熱血勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔一定要多資產先立平安紙,好似我咁,有保險及儲蓄,萬一有事,後人都方便去申請嘢。

別墅

2020勳章

二小姐 發表於 19-9-25 13:23
樓係資產,一買咗樓就立平安紙,幾多%俾老公,幾多%俾父母...寫到明,唔洗爭

...
最終能否如立遺囑人的意願,還要睇尚存配偶的意願。結婚日子長短及有否小朋友亦會有好大影響。

男爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

我老公30 尾立了,最好寫得清清楚楚,以免兄弟及其他親人與你有爭議

伯爵府

2019新春慶豚圓

BBwill 發表於 19-9-25 14:41
最終能否如立遺囑人的意願,還要睇尚存配偶的意願。結婚日子長短及有否小朋友亦會有好大影響。
...

起碼唔會父母渣都無
8-)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊