自由講場

跳至
del  

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

明白樓主想保護女兒。

基本上唔可以要求佢退學,只能找社工、心理學家安排佢轉校,例如群育學校。

學校處理都有困難,即使係調班,其他班同學一樣可能受騷擾。家校合作,多一點溝通,睇下有咩辦法

水晶宮

yanzac75 發表於 19-9-23 15:06
佢系k3畢業旅行果時,系海洋公園對住我女女做過呢個行為

你當時有冇跟對方家長講呢件事, 及教你女要大聲同呢個男仔講 "唔可以" ?

男爵府

回覆樓主:

吾好話我講句絕少少,其實佢根本就吾應該讀呢d學校

侯爵府

回覆 yanzac75 的帖子

學校淨係拖我一定唔會聽佢講
一定捕個家長

男爵府

Kuromi1127 發表於 19-9-23 15:11
唔會係貪玩

你睇清楚,呢位jm講貪玩,我引用佢

男爵府

birdbird 發表於 19-9-23 15:16
你當時有冇跟對方家長講呢件事, 及教你女要大聲同呢個男仔講 "唔可以" ?
...

有啊,對方家長有阻止個男仔,我女就行去我身後面,因為我都有拍短片

男爵府

9999金 發表於 19-9-23 15:10
我咪引用果位jm,佢話貪玩

依家啲細路真係比我想像中曳好多架,屋企人個仔,今年年初先由上格床跳落地下,啲骨裂咗,打咗兩個月石膏問佢點解要咁做,佢話好奇,亦都覺得好得意,最近好返又想再黎過已經日日警告佢唔好再係咁

* 小朋友今年六歲

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

9999金 發表於 19-9-23 15:16

有咩唔清楚?

咪講。。。唔會係貪玩

別墅

yanzac75 發表於 19-9-23 14:54
個男仔系有少少活躍嗰啲啊
上堂搞我個女,已經同老師講情況
老師已經調左位,但都改善吾到問題

報警同找去信同致電教署!

男爵府

9999金 發表於 19-9-23 15:16

明白,吾好意思

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

yanzac75 發表於 19-9-23 15:12
其實錯既系佢地,但走的....系我們?

當然啦,你明知前面「有危險」,你唔係唸住用自己個女,去「撞開」d危險掛?
你係大人,你可能識處理,但你女只有小一,6歲,佢未必可以呀.

自己轉班,唔可以就自己轉校。

男爵府

yanzac75 發表於 19-9-23 15:17
有啊,對方家長有阻止個男仔,我女就行去我身後面,因為我都有拍短片

你有片,不如直接搵對方家長,叫佢正視呢個問題,如果唔係就公開條片,成件事我覺得最錯係對方家長,如果家長有認真處理件事,小朋友明白個嚴重性,就唔會再繼續

複式洋房

回覆樓主:

直接揾校長,約埋對方家長一齊講,等佢知事件的嚴重性,晤好拖呀

大宅

yanzac75 發表於 19-9-23 15:12
其實錯既系佢地,但走的....系我們?

叫學校退對方學可能有困難,可否要求掉班先?先保護女女,停咗即時傷害,唔好等佢心靈再受傷害。之後睇學校點處理,你哋再做應對。

我係你,我都會諗定plan B,考慮轉校。問題係對女女好難解釋為何係自己要走,唔係對方衰人要走。只不過你唔走,最好預咗學校好大機會欺軟怕硬,知你唔會走,所以對對方都唔會太強硬

男爵府

絕對明白你覺得錯不在囡囡,點解係自己轉班或轉校, 但世事往往就有好多無耐! 但如果轉班/轉校可以令囡囡重拾返學既樂趣, 我會覺得值得!

珍珠宮

我覺得問題好嚴重,個男仔簡直係變態!

要求學校嚴肅處理,一定要求調班,唔可以再比女女接觸呢個男仔,太有陰影!!!!

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

yanzac75 發表於 19-9-23 15:15
學校叫我吾好直接搵對方家長講

唔使理佢啦,學校根本都唔似會想處理件事肯定又係大事化小,小事化無

大宅

回覆 yanzac75 的帖子

我會選擇以女女心理為先, 無錯, 好多人都會覺得小朋友好奇, 唔知咩一回事, 貪玩, 甚至更離譜係無意中見過類似畫面

我一定會同對方家長講, 但我會俾個期限處理, 處理期間亦都會請假唔返學,
如果用盡任何方法都唔得, 我會選擇轉校, 可能會覺得逃避現實, 但總好過女女繼續擔驚受怕咁返學

APIGMA    發表於 19-9-23 16:27

禁止發言

首頁
12345...15

尾頁

跳至