自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你print左幾多野先?如果唔狼死,IT邊得閒check 你

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我舊公司it部門係會check到嘅,無端端係唔會查,出咗事經it一查就咩都知道哂

珍珠宮

大力大力 發表於 19-9-23 17:15
如果有 log IT 會check得到, 但百分之99.9999%公司都冇人咁得閒~

仲有IT 係不知道,哪些是公司那些是私 ...

好多人好傻豬
正正就係印小朋友功課、通告、甚至申請政府資助既文件
有乜可能唔知係私人文件丫

我公司有人因此收warning letter
有同事上午印完
IT下午就通報HR了
我地仲要唔係乜大公司
只係幾十人既中小企

伯爵府

cathy1128 發表於 19-9-23 17:09
謝謝

你做過咩都知只係有無人會專登理你咁解

珍珠宮

cathy1128 發表於 19-9-23 17:28
如果直接喺電腦print係咪比用wifi print好d?

無分別,亦無得 delete record,用咗就真係預咗,你唯有希望無人 check。如果你係 download 私人 app 唔係公司用開果啲,應該被發現嘅機會更大。

基本上,IT 係可以將你曾經 print 過嘅嘢重新再 print 一份出嚟做證據,我曾經見過公司print過。

伯爵府

會知,影印機會show邊個user print野。
會有record
芭芭拉

大宅

回覆樓主:

驚就唔好印,就算印都唔好咁猖狂
我以前試過有同事成本練習印出黎比個仔做。結果比it同事印返佢最近三個月印過d咩嘅記錄交比hr,hr出左警告信同要佢比返相應嘅錢(紙同墨)

wcpcelia    發表於 19-9-24 16:23

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

cathy1128 發表於 19-9-23 17:25
只係經wifi冇經電腦都會check到嗎?我下載左個apps去print

公司咁隨便? 通常要link up printer,大多數公司會採用admin authority 去做set up,你就咁自己係電話dl個app就連線printer?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

sangria 發表於 19-9-23 17:21
之前有同事勁print colour, print仔女d功課
公司結果set咗密碼要部門主管approve至可print colour
瘀爆

豬隊友

男爵府

育兒性格勳章

yurijm 發表於 19-9-23 18:34
好多人好傻豬
正正就係印小朋友功課、通告、甚至申請政府資助既文件
有乜可能唔知係私人文件丫

中小企先會得閒check, 大公司一日幾百個print out, 仲未包d老闆print完又print幾廿次duplicate的文件,邊鬼個得閒check。

但record一定有,我公司的it是可以搵返print過的文件,因為有次有重要野唔見左,想搵個copy,原來當時人冇留底,個it搞左一陣,print晒果日果部機print過的野出黎,可以搵返的,但要唔要set咩先做到我就唔知喇。

我公司係用print serve,要自己用staff card出去部機先可以print到或影印野的。

琥珀宮

謝謝

老套d講

若要人不知 除非己莫為

珍珠宮

bb1027 發表於 19-9-23 18:59
中小企先會得閒check, 大公司一日幾百個print out, 仲未包d老闆print完又print幾廿次duplicate的文件,邊 ...

你講得岩
你講完,我又諗起
一般中小企都係租兩至三部大機print野
又真係預到啲printing quotas 岩岩好
可能IT部就係咁先會特別check

別墅

謝謝

會,不過我地小公司就唔會理/

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

Locked print的文件其他人可以reprint MA?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cathy1128 發表於 19-9-23 17:28
如果直接喺電腦print係咪比用wifi print好d?

無分别

男爵府

題外話、唔好話印野,你用公司wifi去邊個網都無所遁形我地公司咪有啲白痴用公司資源上咸網

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

小小野,唔多覺,應該冇問題。如果大量,meter 突然提升,admin有機會check。我舊公司,我部門經常要大量印刷,所以我地print自己文件冇人會challenge

伯爵府

想生BB熱投

甘怕就吾好印啦

男爵府

狂印補充練習呢啲完全唔係公司嘅文件,就一定知,普通私人野印幾張,佢哋未必知,或者睇咗都未必講

首頁

尾頁

跳至