自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

很多朋友話做到60馬上退休,甘辛苦為乜?
但另一些朋友話身體狀況ok,為何吾多賺五年錢,你們點睇?

大宅

最好60歲,個心態想快d真正休息一下

男爵府

回覆樓主:

睇下有幾多錢,心理都好緊要,以及工種,我爸自己生意,做到80幾先退休,話有寄託。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果份工好做,我會做多五年!唔做野其實都幾悶!

zaza0427    發表於 19-9-24 16:40

伯爵府

lojo11 發表於 19-9-24 05:21
如果份工好做,我會做多五年!唔做野其實都幾悶!

我都係

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我都想可以做到65歲先退休,無工作就無收入

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

如果夠錢洗,越早退休越好,享受人生。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

真係計過夠錢駛就60退休,但而家壽命平均85, 係咪真係揾夠未來25-30年的積蓄?

男爵府

回覆樓主:

除非有樓收租,吾會甘早退休囉……

侯爵府

個人選擇

男爵府

常歡笑 發表於 19-9-24 03:11
...

除了錢,工作上的滿足感很重要。以我先生為例, 一直都好鍾意返工, 我估佢會做到70歲。

wcpcelia    發表於 19-9-24 14:16

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有咁長命又健健康康至算啦.

水晶宮

畀面勳章

ILB 發表於 19-9-24 05:58
我都想可以做到65歲先退休,無工作就無收入

me too

侯爵府

認得有學歷無家庭負擔男士/女士70歲都做緊,以工作為樂.70歲後找其他方法消磨時間,主要係運動
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

伯爵府

回覆 常歡笑 的帖子

健康許可, 份工又唔太辛苦, 我會做多5年, 一來無咁悶, 二來退休後經濟壓力無咁大

qoo888    發表於 19-9-24 21:17

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

...

唔好話65歲,郁到都繼續做,因為我眼見我自己父母一話仔女出咗身就唔做野「退休享福」,一個就思想變到越來越奇怪,同社會脫節,另一個一停工就咩都黎搵佢,因為「退休」就應該「咩都唔駛做」。我覺得退休心態可以有,只係拎咩心態返工,可以返part time, 可以搵份壓力細既工,但健康容許我會繼續做囉。

公爵府

...
可能我係一個很不喜歡返工既人,如果搵到份工作做得開心,時間好,同同事相處融洽,我只想做到55歲,但如果返工唔開心,我會選擇4X 退休,我無負擔,我而家4X過緊退休生活,可能對於喜歡返工既人覺得我好無聊咁早退休,我係一個唔怕悶既人,我覺得我退休生活開心過我返工,以前返工,日日要對住啲賤格同事,日日都唔開心,好想時間快啲過,但我退休後,我選擇自己喜歡做的事,又可以瞓到自然醒,唔想時間咁快過,我無後悔咁早退休

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

選擇做半職,會一直做到身體能力許可,唔會勉強

半職多出時間做休閒事,運動旅行興趣學習等等

水晶宮

我而家返工都係退休心態,當玩,冇壓力,有滿足感,唔錯架!都好享受人生,中意幾時去旅行去幾耐都得,平日又可以過下日神

大宅

...

宜家人壽保險命長咗,搵多五年錢好d

首頁

尾頁

跳至