自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

rex13 發表於 19-9-24 06:24
自己系wm, 阿仔放學交99接,放學後⋯佢基本上在99家大慨2-3個鐘,每日放工我一般唔會點煮飯,食外賣多⋯
咁 ...
加油

珍珠宮

mimi222shi 發表於 19-9-24 12:04
佢由小一起,放學已經勁餓,水果十湯唔夠,就已經有埋飯食.

大人6點幾食,佢又會飲湯十有時再食啲飯.

其實如果佢一放學就很食飯我又冇咩所謂⋯⋯
不過99此終系99⋯不是工人。
所以只好隻眼開隻眼閉,阿仔系佢手上時,我盡量唔干涉~

不過自己就盡人事啦

所以對於好多jm嚟講,系小事,但我自己心諗,佢食多一餐既住家飯,個心就好鼓舞⋯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

成日食外賣唔多好。

禁止訪問

珍珠宮

rex13 發表於 19-9-24 11:54
原本買左2個紙包蛋糕,比佢做早餐,我一接佢,佢見到就話想食,我恨心地唔比佢食
佢之後冇出聲, ...

如樓上jm建議,早餐可以健康好味d!
前一晚將材料先預備好。通粉先出水(or用快熟通粉,唔加味精包),洗菜切好粒。第二朝煮好快,加多一兩塊打邊爐嗰d肉片(黑毛豬肉片、安格斯牛片都唔肥),煮嘅過程10-15分鐘內一定完成,煮食其間基本係你如常去梳洗時間。材料都係可以通粉轉其他冇味精嘅面、烏冬,菜又好多類。
我2個小朋友小學都係食呢d。。我或姐姐都係咁預備早餐。尤其冬天有熱食早餐好好多。

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-9-24 14:11
既然晚餐都咁無益,點解唔整個有益啲既早餐呢?仲食紙包蛋糕?

我都好少俾蛋糕面包俾小朋友,係升左小學會小息食。頂一陣肚餓,可以有蕃薯、香蕉、蘋果。之前hktv有款急凍台灣蕃薯叮2分鐘食得,好好食,不過已經一排冇見返貨!

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-9-24 14:11
既然晚餐都咁無益,點解唔整個有益啲既早餐呢?仲食紙包蛋糕?

之前試過整烏冬,通粉~早得滯,佢冇咩胃口食,所以次次都係倒或姐食我小小,所以要求開始降低了

禁止訪問

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

rex13 發表於 19-9-24 14:41
之前試過整烏冬,通粉~早得滯,佢冇咩胃口食,所以次次都係倒或姐食我小小,所以要求開始降低了:thinking ...

係,尤其夏天更冇胃口食。清湯又唔食嫌冇味,點都要加些雞粉或湯調味

公爵府

rex13 發表於 19-9-24 11:47
我個迷你飯煲煮20分鐘⋯
通常你講既呢個方案,可能會系星期一,二發生⋯

收工到99屋企幾點?街市會唔會收左?住得近唔近?
因爲如果近街市,去接個仔前順路買埋
唔得就買急凍肉,放冰格(橫點依家新鮮豬貴 咩肉都食急凍) 前一晚拎落下格雪櫃解凍,早少少起身醃完放番雪櫃,番黎洗條菜可以即煮
二黎你地好少飲湯咁, 買個蛾姐煲,起身時掉落去煲,佢有保溫,番到黎第一時間可以俾碗湯阿仔飲頂住先再煮餸 你怕ge番到屋企先煲又得,佢好快,煲湯個mode一個鐘左右有得飲,老火湯果隻,排氣耐ja ma可以手動排氣但小心蒸氣熱,依個時候就貴買平用la, aeon福祿壽個時買最抵,你可以睇下

珍珠宮

S_family 發表於 19-9-24 14:59
收工到99屋企幾點?街市會唔會收左?住得近唔近?
因爲如果近街市,去接個仔前順路買埋
唔得就買急凍肉, ...

唔近街市~
咩叫蛾姐煲?呢個有啲興趣wor

珍珠宮

占妹 發表於 19-9-24 14:56
係,尤其夏天更冇胃口食。清湯又唔食嫌冇味,點都要加些雞粉或湯調味

我2個早上都係冇胃口,反而乾淨淨食面包唔得。通粉類會加菜粒肉粒(早一晚洗切好)或好似你提議雞粉、又可以少少豉油麻油,一定唔可以清湯太淡啦!
其實粉類都多選擇,通粉、蝴蝶粉、螺絲粉(taste等大超市好多),有d溝左蔬菜會橙色綠色,幼童食時冇又咁悶囉,都係可以早一晚出定水,煮法好簡單。

珍珠宮

rex13 發表於 19-9-24 15:22

唔近街市~

壓力煲。好多wm而冇請用姐姐都鍾意用。同明火煲係差d,但事實係好方便。

公爵府

rex13 發表於 19-9-24 15:22

唔近街市~

primada,因爲佢係蛾姐做代言人,我都係係bk先知 我屋企用PC6500, 用左4-5年,當年ftm唔洗睇火ge野係最方便,我老公試過一次知道快靚正同99介紹,開頭唔信,99黎我度用左一次之後就話等唔到福祿壽,要即買
我鍾意佢大個可以買超市咸豬手or雞成隻掉去煲湯~我試過買條鯪魚煲粉葛湯,煲完揾唔番條魚,連骨都揾唔到一條,佢又可以煮淋d肉,老公鍾意用佢煮牛腩牛肋條,夠淋,99連薯仔炆雞翼都用佢,我生細仔時,99會用黎煮淋左豬手先拎去煲薑醋
你可以睇下新款果隻會唔會好d, 因我依個個內膽會黐底, 你可以比較下

男爵府

買個下午茶或包點 咁耐實餓

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

有時做人可以大富大貴固然好

但當見到身邊人學識長進更難能可貴

珍珠宮

ShigeoTokuda 發表於 19-9-24 16:35
有時做人可以大富大貴固然好

但當見到身邊人學識長進更難能可貴

你系咪讚緊我⋯咁緣既

珍珠宮

S_family 發表於 19-9-24 16:09
primada,因爲佢係蛾姐做代言人,我都係係bk先知 我屋企用PC6500, 用左4-5年,當年ftm唔洗睇火g ...

想問清楚,呢啲壓力煲安唔安全?

伯爵府

回覆樓主:

不防要進口靚凍肉
味道唔差架

首頁

尾頁

跳至