0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我阿B係食奶粉,今日滿月去打針,姑娘話阿B想幾時肚餓食奶就餵奶,但我上網睇好多都話最好定時定量,我都唔知跟邊套,因為幾時食就食,阿B嘅時間就會好浮動,會有時3hr/3.5hr/4hr,有時搞到夜晚1:30am先食奶,唔知會唔會影響戒夜奶。但我老公就話要跟姑娘指引,想食咪食,梗係喇,落手餵嘅又唔係佢……

別墅

如果叫半小時左右喊餓我會比,其實佢喊可以唔比咩

大宅

vcsummer 發表於 19-9-24 11:49
我阿B係食奶粉,今日滿月去打針,姑娘話阿B想幾時肚餓食奶就餵奶,但我上網睇好多都話最好定時定量,我都唔 ...

有時未必要跟足姑娘既說話
因為有時bb未必餓想食,因為佢地會唔知飽,有時bb太飽會嘔番出嚟,到時你咪又係度驚。。
我就跟番自己時間

男爵府

我阿B係食奶粉,今日滿月去打針,姑娘話阿B想幾時肚餓食奶就餵奶,但我上網睇好多都話最好定時定量,我都唔 ...

Feed on demand 只適用於埋身飲人奶。奶粉B 絕對可以同應該定時定量。個問題係除非你好分得出佢既喊聲係肚餓定其他,如果唔係佢次次喊你就去沖奶真係倒落坑渠多過食落肚。同埋feed on demand 一定會有大小餐一時一安一時三安對BB 個消化系統都唔係好事。

別墅

我地都有同樣問題,有時真係分唔清佢係咪真餓,不過姑娘知我地餵奶粉都話feed on demand喎,最弊係佢成日飲完奶無耐又口仔張開咁,真係唔知比唔比佢食好

複式洋房

回覆樓主:

係喇,我都話我係餵奶粉,然後佢地都話feed for demand。我話我而家餵5安奶,但點解有時3hr/3.5hr/4hr先覺肚餓咁浮動?咁醫生話有時BB消化好D咪快D,有時BB瞓耐咗咪耐D,我都好R頭,我係驚BB食得多,所以我都係3.5-4hr餵奶,因為就咁睇咀lum lum,BB有時2.5hr就lum添,無理由咁快又肚餓㗎嘛!有時真係唔知BB幾時真肚餓。

複式洋房

honeybid2 發表於 19-9-24 15:28
Feed on demand 只適用於埋身飲人奶。奶粉B 絕對可以同應該定時定量。個問題係除非你好分得出佢既喊聲係肚 ...

係喇,我都驚對BB肚胃唔好,因為佢已谷親屎/屁都絞痛。

別墅

回覆樓主:

在外國 奶粉人奶可以feed on demand或schedule
真係睇媽媽嘅需要 如果想有返自己時間做野 休息 feed on schedule會較合適

男爵府

vcsummer 發表於 19-9-24 16:59
係喇,我都話我係餵奶粉,然後佢地都話feed for demand。我話我而家餵5安奶,但點解有時3hr/3.5hr/4hr先覺 ...

我工人姐姐「發明」左個方法,佢將個奶樽頭放入BB 口,睇佢啜唔啜,啜即係肚餓拿拿臨去開奶。咁樣嘥少啲奶。

複式洋房

慢慢適應啦
我B頭一個月都成日喊,一喊都唔知點好,只好餵奶。
而家B已經兩個月大,開始有規律。
3hr一餐

大宅

我阿B都係奶粉B,我係定時餵,不過定時以外嘅時間佢扭肚餓,我會比兩安奶佢,佢仲想食我都唔比。我個B只要一放紗巾,如果肚餓佢會嘴郁郁。
依家三個月都係用哩個方法,因為阿B細食,依家每餐只係食到4安,但感覺到佢好快餓,同埋佢自己好早戒夜奶,9點半瞓覺,第二朝6點起身。所以依家餵6餐奶,一日只係飲咗24安,所以中間時間佢想飲我就會開2安,當零食比佢XD。
都試過遇著猛長期,佢可以不斷扭肚餓,我幾驚佢食濟。仲有通常poopoo 完咗會好快扭肚餓,我會係佢poopoo完開2安比佢。

大宅

其實按時定按bb需要....真的好難拿捏...我呢家湊我細女(五個半月),開頭全埋身人奶,真係按佢需要,到兩個幾月開始轉奶粉,開頭都係按佢需要,但慢慢訓練佢按時來配合我們的作息....現在大致是每日四餐:
~7:45am (180ml奶)
~11:45am[180ml奶 + 半包試用裝米糊(由已開的奶加水溝)]
~3:45至4:30pm[180ml奶 + 半包試用裝米糊(由已開的奶加水溝)]
~8:45pm (180-210 ml奶)

複式洋房

回覆樓主:

我開頭都係bb幾時想吃就幾時餵
不過後有媽媽教 要定時餵bb。因為咁樣bb先會飲得好,瞓得好,自然新陳代謝好。所以2個月後就改左定時一日5餐(3小時一餐)
2個月左右就自動戒夜奶
照顧佢唔再驚佢隨時醒隨時餓
而我bb吃飽飽就會瞓覺,依咖一日4餐,每餐都280ml
依咖剛5個月,已經16磅

所以定時餵bb是最好的

洋房

我仔仔14日大,本身老公、奶奶同老爺都話要3個鐘餵1次,但我娘家又話阿仔肚餓喊先餵⋯⋯我第9日先決定Feed on demand。

個個BB都唔同,我個仔仔食飽即訓,換片都唔醒,未飽就扭計或唔訓,所以好易湊。去到健康院,醫生話仔仔重得好好,冇問題。

依家夜晚同中午都會訓4個鐘先要1次,其他時間大約2-3個鐘1次,黃昏有時1個鐘1次。不過食量真係次次唔同,最緊要留意BB反應。

複式洋房

回覆樓主:

我而家都係選擇定時餵,4個鐘食,有時3.5hr開始扭,沖得奶等凍都差唔多4hr。

複式洋房

我個B 兩個月大,人奶加奶粉,初頭成日餵完奶個幾鐘就餓,陪月話要定時三個鐘一餐,中間就算佢喊安撫下唔好比佢食住
但我個B 之前嘔奶嘔得好勁,又 slow growth, 醫生話佢個胃仔太細,一次過食得太多好易嘔,叫我俾佢少食多餐
到而家兩個月,我都係由得佢 feed on demand,餐餐食3.5-4oz 就唔食,日間可能2-2.5個鐘一餐但一過夜晚7點佢訓左我想整醒佢食奶佢都唔制,有時隔5-6個鐘先一餐
我諗係咪 feed on demand 都睇個B 生長情況,好似我咁佢每餐又唔食得多,生長線又唔過 median 唯有佢想食就俾佢食

別墅

Demihung 發表於 19-9-28 09:32
我開頭都係bb幾時想吃就幾時餵
不過後有媽媽教 要定時餵bb。因為咁樣bb先會飲得好,瞓得好,自然新陳代謝好 ...

請問第五餐是否深夜奶 還是睡前奶?
其實 我個女2個半月 平時一日5餐 7am 11am 3pm 7pm 11pm 食135ml - 150ml
但最近好似厭奶 一係食得慢 一係用脷頂 然後東張西望
11pm 餐奶食食下 訓著 逼佢食都係60ml
諗緊好唔好cut 左11pm 但又驚7pm 食完 俾佢訓 會中途醒 同埋cut左一餐 少左150ml 整日奶量更少
請問您試如何及何時5餐過渡4餐呢?

大宅

honeybid2 發表於 19-9-24 18:01
我工人姐姐「發明」左個方法,佢將個奶樽頭放入BB 口,睇佢啜唔啜,啜即係肚餓拿拿臨去開奶。咁樣嘥少啲奶 ...

me too
我阿仔,而家玩到每2個鐘食3安,
多又唔肯食,瞓得唔好又唔食,
一時咁,一時咁,完全佢睇心情,
冇得迫!
心情靚又肯按同齡隔4個鐘食5安。
阿仔嗌,要拎吉奶樽落阿仔口試,
睇佢係咪想食奶。

複式洋房

我建議定時餵
我BB滿月前就feed on demand 之後就定時每三個鐘一次 一日五次 未到兩個月已經介左夜奶 同埋幫佢調較左食-玩-訓既模式 到而家四個幾月 由一開始生長線最底個條上升左三條
其實BB頭開頭成日喊唔一定係肚餓 可能係片片濕左/要安全感/有肚風等等 有時D老人家一聽到BB喊就話肚餓比奶佢飲 雖然BB可能都會啜幾啖 因為咁樣BB會覺得有安撫感 但咁樣做就會好影響到佢下餐奶
不如當bb喊既時候 換下片或者抱下佢 bb心情好既時候幫佢按下肚仔 慢慢你就會了解到佢肚餓或者扭計既訊號

首頁

尾頁

跳至