自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

好心淡,,20+年朋友就咁

其實好無奈
幾個人大家一齊讀書一齊畢業,仲一齊入同樣行業,最好係唔同公司沒利益衝突,整咗個whatsapp gp 大家吹吹水,呻下老細呻下d白痴人,又講下仔女,約下食嘢咁,當然唔會嘢嘢一樣,不過都好開心,,近日社會吵閉閉,gp度實會提,有個朋友A
成日send圖,分享,當然單一方面,send得都係想人回應,咁大家當然又會講幾句,意見唔同好正常啦,阿send嘢人即朋友A,突然退gp,咁我都覺得無嘢,唔啱聽你退gp你鐘意啦,,我亦表話明其實唔太鐘意send咁多時事嘢,又明知大家見解唔同,又明知會唔高興咁send來沒意思,其實gp度都有唔同意見但都唔會send d 明知有人唔鐘意d嘢啦,,所以退gp就退gp啦,無謂勉強,我沒理呢d,繼續吹水,,
於是過咗一輪,gp度有朋友又叫朋友A入番gp,咁沒嘢,大家都沒再提退gp啊d嘢,照常吹水,互呻,約tea,朋友A當然又繼續send佢鐘意d嘢啦,大家都照吹水,,,卒之周末放工路面block咗搞到沒車我同成堆人行咗粒幾鐘先番到我當然呻啦,,講講下朋友A突然彈咗句「你唔係唔知我點解退gp啊?」gp度沒人答,,,我見到打咗個突「你退gp關人事?」當下想答「退唔退gp自己決定,我尊重你d決定」,不過想起20+年,窒咗窒,,結果都沒出聲,,,
不過,之後我好唏噓,呢個朋友沒啦,,點會有人接受朋友用「要脅」來叫你,,唉,好鬼心淡,,

大宅

牛年勳章

回覆 榮盛 的帖子

佩服你,做了一個我沒勇氣做的決定。
二十年朋友,真的不捨得。

侯爵府

回覆樓主:

我最近都退咗個30+年同學 gp, 佢哋係我中同兼結婚時姊妹
其中一個係牙醫,成日 send 埋晒啲冇 fc 過嘅傳聞出嚟:有舊聞當新聞,又有 whatsapp 上傳嚟傳去嘅謠言。我勸過、寸過,爭在未鬧。早兩年仲 send 埋啲初小學生活動叫我同個女去 -- 但我講咗 N 次,我女當時已初中。如果 whatsapp 冇應佢,佢 fb messager 我哋繼續send,幾乎每日都有,最高紀錄每日五六次。我潤佢:你係咪好得閒

珍珠宮

我都退左 unfriend埋fb

伯爵府

榮盛 發表於 19-9-24 13:40

其實好無奈

酒肉朋友

侯爵府

即係你朋友a係黃絲?

侯爵府

回覆樓主:

導火線係早排同佢 whatsapp, 我同佢講我教會講政治唔講聖經,我覺得好唔妥,冇返好耐。我亦講咗自己對呢輪政治事件嘅厭煩。講完之後嗰晚佢喺 gp 度 post 連登,立場同生果 link

珍珠宮

回覆樓主:

人愈大就愈無朋友了

Mnbvcxdsa    發表於 19-9-24 16:59
Spongbabii    發表於 19-9-24 15:57
sonet    發表於 19-9-24 15:24

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

同情。
你朋友可能成個人的焦點已過度集中在某一事上,影響自己也影響身邊的人。

大宅

回覆 mln 的帖子

係!呢個年代可以交心既朋友買少見少!

Mnbvcxdsa    發表於 19-9-24 16:59
Spongbabii    發表於 19-9-24 15:57
sonet    發表於 19-9-24 15:25

侯爵府

回覆樓主:

當然,冰封三尺非一日之寒:
1) 好多時佢哋有咩嘢喺 gp 度講,我會盡量覆,但調番轉我講,好似向空氣講嘢
2) 出嚟食嘢,永遠係某人話事,即使話同我做生日叫我揀地方,我建議中餐或素食(佢哋知我血壓擲界同埋食生嘢會痾),佢哋都係ban, 堅持食西餐仲要啖啖肉 --假民主。 由去年起,同佢哋出去我齋飲 only。
只覺得,三十幾年交情,一啲尊重都冇。我真係退無可退。

象牙宮

回覆樓主:

觀點唔同,咪算囉!我都有朋友識左10年以上,最近亦唔再出聲唔再見了,係我容忍唔到佢政治上腦,下下鬧警察

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實好無奈
Over 20 yrs, 已經係親人。
可能件事留淡咗, 有緣既總會走在一起。

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

回覆樓主:

隨緣吧,遇到呢d 強迫症,當識少個

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係唔捨得的

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我都退咗個小學同學group,group內有警察,好似好得閒咁,成日放新聞片段,我無言,唔想.睇...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

其實好無奈

通常呢個谷我會959send返相反既資訊, 唔加意見, 等佢知道唔係佢既一言堂!
放下自在

公爵府

oioioioi 發表於 19-9-24 13:52
即係你朋友a係黃絲?

其實唔重要

男爵府

2024年龍年勳章

mln 發表於 19-9-24 13:56
人愈大就愈無朋友了

呢句真

侯爵府