母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點解bb會食緊都喊?

我bb現家21日大,尋日開始食奶時都好忟憎咁!食食吓會係咁扯我個乳頭,跟住好似唔想食咁係咁喊?之前都食得好好架!不過我feel到呢兩日好似少奶咗!因為之前餵完佢好快會局奶,但呢兩日好似冇嘜奶咁!所以我都補咗奶粉比佢,其實鹿茸&薑醋會唔會令奶量減少?仲有想問吓係未真係要每日都要飲木瓜魚湯,我已經每日都飲多奶茶(3-4柸),都好似冇幫助,另外通草係未嘜嘢體質都飲得,因我去藥房買時個啲人話最好比人打吓默先好食喎?
該用戶已被刪除

Re: 點解bb會食緊都喊?

大宅

可能你bb係狂長期, 佢覺得唔夠, 先會發恔憎, 餵多d, 會多d奶ga

飲多d魚湯, 奶, 豆漿...會好好多, 我而家返工...覺得少左奶...就係咁飲奶...奶量真係多返d

我去睇中藥...個醫師都有開通草比我飲(因我同佢講我唔夠奶) 你都可以試下既....不過安全d....搵個中藥睇下你自己岩唔岩食啦

子爵府

醒目開學勳章

你BB係猛長期,我個囝係頭3個月都係咁要每30分鐘餵1次!所以不用太擔心!你可以一路餵時一路飲多D水,休息多D、放鬆D、如果可以煲湯水就飲多D、鮮奶、豆漿、魚湯......不過我個人認為少飲奶茶為好!

複式洋房

Xanthe
我個BB剛一個月,有時半個鐘食,有時一個鐘OR個半鐘....,總之就唔系好定時啦. 我日頭喂人奶,夜晚喂兩餐奶粉(因為我媽媽幫我湊),一日會俾一至二次水佢飲,次次都有掃風,但日日都有嘔奶,我想請問為什麼呢?
同埋佢塊面好多好似酒米果D豆豆,唔知為什麼會咁樣,我以為可能是我有食薑飯同埋薑醋,D薑熱氣,所以用了金銀花煲水幫佢洗面,不行,日日幫佢洗多幾次面(清水),但都唔得.
由於11號去健康院打針,唔知到時可唔可以一之過睇埋呢?

大宅

Joey媽咪,

bb 塊面好多好似酒米果D豆豆會唔會係濕疹, 我個 b 初初都係咁, 後來越黎越犀利, 好驚, 之後帶佢睇醫生, 原來係濕疹, 要查類固醇先好返呀... :-( :-( :-(

大宅

room5674
我記得你bb好似唔係咁細架? 好似已經有幾個月大...?? ?-(

複式洋房

係健康院问问题好似自己问自己问题甘(官方答案,问完等於無问过甘)!金銀花真係几有效,我煮濃点,多花小水甘煮之后一日三至四次用,好快好返了

別墅

引用:Xanthe我個BB剛一個月,有時半個鐘食,有時一

原帖由 Joey 媽咪 於 05-07-07 發表
Xanthe
我個BB剛一個月,有時半個鐘食,有時一個鐘OR個半鐘....,總之就唔系好定時啦. 我日頭喂人奶,夜晚喂兩 ...
BB濕疹都係正常現象, 大部分BB都有架啦, 根本同熱氣無關. 好多人以為BB皮膚一定係又白又滑, 個d通常係6個月以上先會有. 你要分清楚你個B係回奶定嘔奶. 回奶係咀角滲奶出來, 嘔奶係個胃收縮而 噴奶出來。回奶亦係正常現象, 好多BB都有。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊