6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

bb 11個月,一直都無紅pat, 尋晚突然好紅,我就搽mustela pat 膏,今日好左d,剛剛換片又勁紅,仲損損地有少少血,好驚呀點算
一路以黎都好勤換片,又清潔,一路都無事架,唔知點解突然間咁樣,請問有咩方法呀,唔該哂呀

別墅

天氣轉可能,用咩牌子片 

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

健康乖乖豬 發表於 19-9-24 22:52
天氣轉可能,用咩牌子片 

出世到而家都係用 pampers ichiban ....

呢排乾燥,我仲以為會好d,因pat pat 會乾爽d, 點知...
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

kmbb519 發表於 19-9-24 22:42
bb 11個月,一直都無紅pat, 尋晚突然好紅,我就搽mustela pat 膏,今日好左d,剛剛換片又勁紅,仲損損地有 ...
我仔都係11個月,佢試過紅pat,搽mustela pat 膏,點知愈塗愈衰,我仲買左2支添。由於之前阿仔1個月大時,大脾內側葉損左,健康院開左支藥膏,𠴱時就那那聲攞出黎塗patpat, 2日後就退晒紅

男爵府

首先轉下隻尿片先啦,睇吓會唔會有改善,我自己就唔鍾意用p牌

珍珠宮

喊包媽媽 發表於 19-9-25 11:49
首先轉下隻尿片先啦,睇吓會唔會有改善,我自己就唔鍾意用p牌

請問你用邊隻?透氣好嗎?有紅pat嗎?唔該哂呀

珍珠宮

comeonbb001 發表於 19-9-25 07:48
我仔都係11個月,佢試過紅pat,搽mustela pat 膏,點知愈塗愈衰,我仲買左2支添。由於之前阿仔1個月大時, ...

下,mustela 越搽越衰我仲見好多人話好
我由佢出世開始每次都搽biolane 果隻佢話係預防,搽到成7-8個月,一路都無事,我見佢大左就無再搽,但都停左成2-3個月,應該唔關事....
唔該哂你先

大宅

轉下尿片 先啦 我用過merries huggies敏感 pampers都有少少
而家moony就幾好 透氣d

大宅

仲有我試過M牌 patpat膏無咩用 用凡士林就得

珍珠宮

yingmiying 發表於 19-9-25 13:05
轉下尿片 先啦 我用過merries huggies敏感 pampers都有少少
而家moony就幾好 透氣d
...

moony透氣嗎?oh 咁等我試下先!!係咪屈臣士有呢,我之前都試過huggies 覺得好厚好焗,雖然佢真係好柔軟.... 而p牌我試過換完片,放左係台面,張台有濕氣呢,即係透到濕氣出黎.. 所以我覺得佢好透氣

大宅

bb 11個月,一直都無紅pat, 尋晚突然好紅,我就搽mustela pat 膏,今日好左d,剛剛換片又勁紅,仲損損地有 ...

我就揸紅色嗰支木瓜膏. 又平又易買到.

大宅

我個女pat pat係成日紅,用mustela pat pat膏係唔得的,後來朋友介紹搽一隻美國牌子pat pat膏,搽一次好好多

男爵府

我個仔由加固後,佢係容易pat pat紅同出粒粒,要每次一大便就立即清潔,去廁所用沐浴露洗patpat,印到完全乾晒,厚厚咁搽patpat膏,一定要勤力換片,同埋喂足以上步驟做,幾日就會好番

珍珠宮

kissapplegirl 發表於 19-9-25 18:07
我個仔由加固後,佢係容易pat pat紅同出粒粒,要每次一大便就立即清潔,去廁所用沐浴露洗patpat,印到完全 ...

我係咁呀,每次便便後去廁所用花灑同沐浴露洗pat pat,印同吹到我摸落去係乾爽,先著返片,我頭半年係每次換片都搽pat pat膏,但呢兩個月就無搽,唔知關唔關事呢,但都停左兩個月..... 其實11個月黎都未試過咁,都唔知點解無啦啦會咁,又無轉過其他野,又無變過習慣,而且加固都加左五個幾月啦... 我諗都係每次搽返好d啦

珍珠宮

sk1122 發表於 19-9-25 17:42
我個女pat pat係成日紅,用mustela pat pat膏係唔得的,後來朋友介紹搽一隻美國牌子pat pat膏,搽一次好好 ...

係加洲寶嗎?

大宅

kmbb519 發表於 19-9-25 23:44

係加洲寶嗎?

不是呀

子爵府

回覆樓主:

試下sudocrem,萬寧/屈人寺有得賣,又唔貴,我女之前肚屙損晒用佢2日唔紅

大宅

回覆樓主:

係Patpat定係肛門位損,如果後者,大大pat凡士林搽係最有效,健康院姑娘教,好work

別墅

pigpiglamlam 發表於 19-9-30 19:00
試下sudocrem,萬寧/屈人寺有得賣,又唔貴,我女之前肚屙損晒用佢2日唔紅

呢支好用,退紅好work

珍珠宮

pigpiglamlam 發表於 19-9-30 19:00

多謝你呀!我同佢搽左真係第二日就無事,好返8成!

我仲驚佢太乾添,因為呢我其實生之前已經買定左呢隻,上網見好多人話好,就買定備用,前排我隻手因為洗得太多,手指哪紅哂又痛,我就搽佢試下,點知越搽越衰,之後我搽俄儸納英就好返,咁我就收埋左佢,見到你個post我就摷返出來試下,估唔到原來搽pat pat又咁work
thank you

首頁

尾頁

跳至