6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔由6m開始食固體,一直都用奶開米糊再加唔同餸菜一齊食,諗住7m就開始慢慢轉食粥仔,點知試左好多餐都唔肯食,停過一排再試粥仔,結果都係唔肯食,唔知點算好?係咪我煲d粥仔唔好食?其實bb可唔可以唔食粥仔,繼續食米糊架?

男爵府

木仔 發表於 19-9-25 01:58
我個仔由6m開始食固體,一直都用奶開米糊再加唔同餸菜一齊食,諗住7m就開始慢慢轉食粥仔,點知試左好多餐都 ...

我認識的朋友BB吾肯食粥 一路米糊到一歲左右直接食大人飯 或者你可試下煮爛飯仔佢試下?

男爵府

我個仔由6m開始食固體,一直都用奶開米糊再加唔同餸菜一齊食,諗住7m就開始慢慢轉食粥仔,點知試左好多餐都 ...
我仔5.5月開始加固食糊,8個月開始試食粥,但非常抗拒唔肯食,9個月開始就肯食,而家11個月食粥食得好好。你俾啲時間佢接受,8個月我仔當時都抗拒到喊,大大下咀嚼能力強左就肯食

男爵府

koalalee88 發表於 19-9-25 07:13
我認識的朋友BB吾肯食粥 一路米糊到一歲左右直接食大人飯 或者你可試下煮爛飯仔佢試下?
...
我仔食糊食到11個月,而呢2日開始先冇俾糊

禁止訪問

男爵府

我有朋友個仔食米糊食到一歲,又係話唔食粥仔,咁我諗都冇問題嘅,外國啲BB都係食米糊㗎

複式洋房

我仔都係原本唔鍾意食粥,但肯食米糊蔬菜蓉果蓉米餅,尋日我老公自己煲湯煮粥(用魚肉粟米洋蔥),仔仔好鍾意食,一次食左好多你可以試下

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我覺得米糊仲有營養過粥仔,粥如果白粥黎講都只係澱粉質,加餸係有營養,咁米糊都可以加呀,可能佢唔鐘意有粒粒野的口感,米糊就滑滑
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

comeonbb001 發表於 19-9-25 07:41
我仔食糊食到11個月,而呢2日開始先冇俾糊

你就好啦,我bb七個幾月已經唔肯食糊,煲粥都唔太肯食,日日整粥整到我傻,又唉又西咁氹佢食6-7個月時整米糊好方便,加果蓉都方便,但煲粥勁煩(對我黎講)我頭都大埋.... 好彩99幫手 佢而家算肯食粥
大事化小, 小事化毛.........

大宅

kmbb519 發表於 19-9-25 23:41
我覺得米糊仲有營養過粥仔,粥如果白粥黎講都只係澱粉質,加餸係有營養,咁米糊都可以加呀,可能佢唔鐘意有 ...

我都覺得bb係唔鍾意粥仔既質地,所以唔肯食,整米糊係方便過粥仔好多架,主要都係整餸,加埋一齊就食得。

民房

我個女都係唔肯食粥仔,食幾啖食到皺曬眉頭 食奶糊果啲就好快食曬成碗

大宅

你有冇試過買出面既即食粥?
因為之前我由糊仔慢慢轉粥比bb食
一食我自己煲既粥直頭嘔出黎
我心諗有冇咁難食?試左幾日都係咁
出面買既即食粥又肯食少少
之後我買左寶x百味個隻米番黎煲
好快煲到淋晒,質感同出面買既即食粥一樣
我覺得你可以試下買即食粥試左先
可能因為即食粥口感冇自己煲個啲粥咁一粒粒
比較容易接受啲

大宅

mouseyen33 發表於 19-10-14 21:35
你有冇試過買出面既即食粥?
因為之前我由糊仔慢慢轉粥比bb食
一食我自己煲既粥直頭嘔出黎

我有買呀,未比bb試,我都準備再試粥仔架喇,再接再厲(emoji)

大宅

我個仔6個月開始加固體反而唔食米糊,鐘意食粥仔,可能一開始我就俾小小粥水佢試下,之後煲粥仔,我會煲到好似米糊咁俾佢食。

首頁

尾頁

跳至