母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

全人奶媽, 泵70%埋身30% ,產後4w清咗惡露,突然7w流血 ,鮮紅色,冇腹痛,感覺一切正常
睇咗婦科醫生,話全人奶好少咁早黎m,暫時開咗止血藥怕內裏傷口流血
想問下有冇全人奶媽係好早黎m?

別墅

回覆 wyh2005 的帖子

我都係全人奶,同你差不多,泵多過埋身啱啱啊b兩個月大嗰陣,好似嚟m咁,但量少好多,大約五日又無,我都唔知係咪嚟m
惡露之前5w已清

大宅

Lomachung0925 發表於 19-9-25 11:57

我都係全人奶,同你差不多,泵多過埋身啱啱啊b兩個月大嗰陣,好似嚟m咁,但量少好多 ...

我開刀,所以有d擔心,
你開刀定順產?

別墅

我都係開刀,之前生完六星期後番去覆診嗰陣,已經清晒惡露,醫生照超聲波都話子宮收縮得好,無話見到有瘀血殘留。我諗住觀察多一個月先,睇吓係咪真係嚟m

男爵府

wyh2005 發表於 19-9-25 03:29
全人奶媽, 泵70%埋身30% ,產後4w清咗惡露,突然7w流血 ,鮮紅色,冇腹痛,感覺一切正常
睇咗婦科醫生,話 ...

我啱啱今天來,BB未夠2個月,我上胎十年前半年才m,今胎唔夠奶每餐補一半奶粉,可能咁就早來M

珍珠宮

我全人奶全埋身,1.5月就黎M ,我問我媽媽,佢當時都係好快已經黎M。

不過我黎左兩個月就停了

大宅

我個女而家5個半月大。 開刀生。 惡露5星期就完左。100% 泵媽直到而家。 係第6個星期返健康院左產後檢查當日特然流鮮血。當時健康院醫生唔知我係黎m定惡露未清,但佢話子宮收得好好。 所以轉介我2星期後去睇政府醫生。 during 呢2星期都keep 住流鮮血, 但量唔多。

2星期後去醫院做子宮裡面檢查,都發現唔到有咩異常,所以醫生叫我觀察住先,2星期後再覆診。 ps 當日又特然停左血。 但5日後又流啡。 留到2星將後覆診當日又停左。

第2次覆診又係做晒內外檢查都正常,所以醫生懷疑係餵人奶令到子宮收縮,推晒子宮裡面啲癈物出黎。 我由6月到8月on and off 都keep 住留幾日啡又停下咁, 但都keep 住2星期覆診一次。

直到生完5個月第一次m到。

醫生話as long as 無肚痛,無留臭既汾秘,無痕,無唔舒服就由得佢流。 當然如果你唔放心就緊係去睇醫生,睇下佢點講。

複式洋房

有,我個幾月BB戒左夜奶就黎,因為餵奶會分泌荷爾蒙抑制月經,但餵得疏就唔夠荷爾蒙,會黎返M,所以產後月經回復係因人而異。如果婦科睇過子宮、傷口無問題就只可以順其自然。

不過我黎返M之後都好唔穩定,有啲困擾。但無大唔舒服,睇過醫生無問題,就算了...

大宅

Lepusae 發表於 19-10-20 10:30
有,我個幾月BB戒左夜奶就黎,因為餵奶會分泌荷爾蒙抑制月經,但餵得疏就唔夠荷爾蒙,會黎返M,所以產後月 ...

咁你黎M後奶量有冇少咗?餵咗幾多個月?

複式洋房

重餵緊呀,七個半月了,暫時都夠全人奶。

複式洋房

回覆樓主:

我都好早就黎,生完一個月多d就黎左,我係全人奶媽媽
我起初以為係惡露,因為個一個月d惡露都有少少反反覆覆
但我過左一兩日發現聞落d味同惡露唔同 因為我怕唔正常,所以我間唔中都會聞一聞睇下會唔會有異味
同埋觀察下抹出黎係點樣
最後真係黎左七日就完左咁就好肯定係m

洋房

Yty96 發表於 19-11-7 18:46
我都好早就黎,生完一個月多d就黎左,我係全人奶媽媽
我起初以為係惡露,因為個一個月d惡露都有少少反反覆 ...

請問你奶量當時有冇下跌呀?我同你情況一樣,好擔心黎左m就冇奶喇

洋房

ALYYCC 發表於 19-10-2 11:16

我個女而家5個半月大。 開刀生。 惡露5星期就完左。100% 泵媽直到而家。 係第6個星 ...

我都係100%泵媽,我仔宜家40日左右,突然見紅,似黎m ,想知之數奶量係咪會越黎越小?

複式洋房

Decen 發表於 19-12-25 22:45
請問你奶量當時有冇下跌呀?我同你情況一樣,好擔心黎左m就冇奶喇

有跌少少呀,但過左之後又冇野喇
心情都好重要會影響架,要相信自己有奶一定會夠奶
要多奶食米飯同多飲水會好幫到,所以記得要食飯飲水補充

洋房

Yty96 發表於 19-12-26 07:06
有跌少少呀,但過左之後又冇野喇
心情都好重要會影響架,要相信自己有奶一定會夠奶
要多奶食米飯同多飲水 ...

咁我都放心啲,謝謝你呀

複式洋房

我bb兩個幾月大 我同一個月黎左三次好似m甘不過時間吾長

複式洋房

我生完第二個月已經黎m

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊