自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小朋友小五。準備呈分。終於揾到似樣既老師補英文。小朋友只係上左4堂。老師態度都好串。唔知是否繼續?
例子一。佢串因為佢係退休英文科老師。有經驗。跟佢學生一定有進步。
例子二。備受家長歡迎。因為見到成績有明顯進步。
例子三。無口德。同B家長講A同學點差。仲要係同校學生開埋學生名。
例子四。我知自己小朋友英文弱。但佢每次落堂。都彈我小朋友。
昨日當住我面。同B家長講。佢小朋友好差㗎。總之。佢態度係唔憂教。有家長讚佢教得好。就十分囂張啦!

子爵府

41009022009 發表於 19-9-25 10:07
小朋友小五。準備呈分。終於揾到似樣既老師補英文。小朋友只係上左4堂。老師態度都好串。唔知是否繼續?
例 ...

如果你有信心佢真係可以改善到小明友英文、你又忍受到佢把口,我就會觀察同忍受到考完第一(十月)甚至第二個(十二月)呈分先,都唔差幾遠時間。meanwhile,都會係屋企輔助小朋友改善,希望比老師講少啲。另一方面,亦會再留意其他英文centre。
你小朋友聽到批評有乜反應?有d可能會自卑,有d可能會被激勵。亦看情況做決定。
出面有成績嘅老師有d係串串地,不過咁講人又真係唔好。

大宅

思澄爸爸 發表於 19-9-25 10:24
如果你有信心佢真係可以改善到小明友英文、你又忍受到佢把口,我就會觀察同忍受到考完第一(十月)甚至第 ...

在我來說,寸和口嗅不是問題,最緊要有進步

子爵府

如果你有信心佢真係可以改善到小明友英文、你又忍受到佢把口,我就會觀察同忍受到考完第一(十月)甚至第 ...

記錯以為是小六。小五呈分未開始。
咁看看你會否比大家觀察及改善期多幾個月看看。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

云云 發表於 19-9-25 10:26

認同.

珍珠宮

環保接龍勳章

例 ...

我會揾過一個! 補到曉飛又如何?? 香港有好多補習老師, 貼錢買難受!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

云云 發表於 19-9-25 10:26

呢點我係十分明白。

子爵府

我同小朋友傾過。補到十一月。睇下第一次考試。成績出來會考到如何。

琥珀宮

例 ...

呢代人價值觀扭曲得咁嚴重,就係因為重分數多於一齊

子爵府

gracelam 發表於 19-9-25 10:31
我會揾過一個! 補到曉飛又如何?? 香港有好多補習老師, 貼錢買難受!!
...

係吖。我其實都唔想小朋友好似比人唱。始終同校一定知邊位。
好似昨日咁。明明上堂無吩咐小朋友下堂帶簿。一口咬定小朋友無記性。無心學。真係好乞人憎。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

分數咁重要,相信樓主小朋友讀嘅都係要求高嘅主流學校,咁老師這身份係小朋友心目中亦會有既定嘅位置,一位品格如此嘅老師,相比分數,樓主係同小朋友討論時有冇諗過小朋友心中價值觀會如何定位?

子爵府

mandy952 發表於 19-9-25 10:36
呢代人價值觀扭曲得咁嚴重,就係因為重分數多於一齊

唔係呢代人價值觀扭曲。係教育一直退步有問題。升中真係好現實。我唔係要小朋友入Top one中學.入咩名校。
但起碼唔使入到band 3中學先。

子爵府

MM2H 發表於 19-9-25 10:43
分數咁重要,相信樓主小朋友讀嘅都係要求高嘅主流學校,咁老師這身份係小朋友心目中亦會有既定嘅位置,一位 ...

唔係。只係普通小學。單純只係為升中做準備。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

思澄爸爸 發表於 19-9-25 10:29
記錯以為是小六。小五呈分未開始。
咁看看你會否比大家觀察及改善期多幾個月看看。
...
小五下學期的考試成績會被計算入第一次呈分試。
要注意,第一次呈分試成績影響「自行分配學位」的基本優勢。

英文唔好真係要花時間,搵啱人打番好個底,英文主科呈分x9,真係好重要。
但如果阿sir真係好難頂,樓主接受唔到,都無辦法勉強,唯有另覓良師。

民房

回覆 gracelam 的帖子

同意,這樣的補習老師可能令小朋友抗拒學習,害怕補習。
嚴師有嚴師好
但始終小朋友自尊心同自信心比較重要
我都換左幾個補習社
到最後都係發現細心,關心小朋友嘅補習miss會令小朋友學得開心d,可能效果更好啊!

大宅

41009022009 發表於 19-9-25 10:40
好似昨日咁。明明上堂無吩咐小朋友下堂帶簿。 ...

整係哩件事,相信你已經唔會想繼續,如果係我會唔補了,無咩大不了,又唔係得佢一個識教英文,好過俾錢買難受

珍珠宮

41009022009 發表於 19-9-25 10:40
好似昨日咁。明明上堂無吩咐小朋友下堂帶簿。 ...

佢似想趕走你,可能覺得呢個小朋友難搞,唔想拆招牌。你搵定第二個老師

我細個都遇過這類老師,有口碑教過書有經驗,上堂串到咩咁我媽頂佢唔順,補左2個月唔繼續了,我都好憎個阿sir, 我憎佢點會聽佢話。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢如果對小朋友唔差,小朋友亦對佢唔反感,寸嘴由得佢了...
同意,最緊要有進步

禁止訪問

男爵府

例 ...

我接受唔到呢類教師, 自以為是,估計應該收得唔平。

真心覺得官津學校,高小英文不太深,連我英文超一般都教到阿仔。如果樓主覺得 老師令你感到不是味兒,趁早轉另一個。

首頁

尾頁

跳至