懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

家人在外國生活 & 出年生BB, 在外國不易買到補身食材. 請問有無簡單的坐月食療可參考 ?
謝謝.
回覆 jadepearl 的帖子

Hello jadepearl, 坐月時候既湯水建議以清淡同少油為主, 例如: 雞湯、魚湯、牛肉湯等等, 另外補充蛋白質對傷口愈合都好重要, 飲食上可以食多d肉、魚、蛋類。補品有機會會影響惡露, 一般黎講建議等惡露清曬 (產後2-6星期左右) 先食, 但每個人體質唔同, 食之前問問中醫師意見先會更安心呀, 媽媽居住附近/華人區有無得睇中醫呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔怕冒險既話, 寄28方過去, 果邊冇電子燉盅既話寄埋過去, 咁佢可以加舊雞柳去煲... 我果陣係阿媽寄d 磨左粉既28方, 我冇果d 藥方, 你上網搵, 或者叫中醫開...

另外可以飲炒米茶.

買到瓦煲甜醋既話可以整豬腳薑. 但要留意有d 人產後食薑會流血流得勁d, 所以西醫唔主張產後食薑. 同埋注意佢老公同鄰居頂唔頂得順d 甜醋味, d 醋一滾真係隔離屋都聞到....

你上網搵下, 有d 俾產婦食既粥, 印象中都係好易整, 不過我冇食過.. 我食麵, 麵包同飯.

記得要多食生果蔬菜. 果陣我個產後看護話我食埋d 補品冇纖維.

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 bosch 的帖子

thank you.

大宅

樓主你屋企人0係邊度? 如果英美澳紐加的話唔難搵陪月
CHINA TOWN 亦容易買到坐月食材

大宅

bosch 發表於 19-9-26 09:44
唔怕冒險既話, 寄28方過去, 果邊冇電子燉盅既話寄埋過去, 咁佢可以加舊雞柳去煲... 我果陣係阿媽寄d 磨左粉 ...

我仲諗住煲疆醋補下身

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

clarissakwan 發表於 20-1-16 23:53
我仲諗住煲疆醋補下身

一個女人在海外生左bb, 唔靠自己仲可以靠邊個, 有d野要顧左自己先, 有味都係一陣, 大家將就下......

我果陣儘量唔成日翻煲d 薑醋或者唔會將d 薑醋滾好耐, 我老公聞到味就頭痛, 所以我趁日頭周圍少人至煲一陣.

有時我冬天都想整番煲黎自己嘆, 不過都發夢算, 返香港去酒樓食過口癮好過.

首頁

尾頁

跳至