自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

jojo1234 發表於 19-9-25 22:53
冷雨夜歌詞我都有留意,我覺得個男人吾再愛個女人,冇刻意講有冇第三者
...

驟變的態度
無心傷她說話
收不了
冷雨夜我在你身邊
盼望你會知
可知道我的心
比當初已改變
只牽強地相處
冷雨夜我不想歸家
怕望你背影
只苦笑望雨點
須知要說清楚
可惜我沒膽試
嘗水中的味道
仿似是情此刻的盡時
未瞭解結合
留低思憶片段
不經意
可知道我的心
冷雨夜我不想歸家
怕望你背影
只苦笑望雨點
須知要說清楚
可惜我沒膽試
冷雨夜我在你身邊
盼望你會知
可知道我的心
比當初已改變
只牽強地相處

變心唔一定係話有第三者,但去到 "只牽強地相處""不想歸家";但佢地已經"結合"
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

回覆樓主:

細個時覺得首歌好古典風,雖然成日聽到,但冇咀嚼歌詞,原來係小三歌!
冷雨夜唔同,係個男仔變咗心,唔知點好,唔想hurt女友啫

男爵府

JFL 發表於 19-9-25 22:06
同佢有乜關係?當年佢都未結婚!

講緊今年4月佢同黃心穎單野啊

子爵府

畀面勳章

歌詞又真係賤格

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章

耳熟能詳的歌,但真係冇留意到歌詞意思
隨遇而安

子爵府

jojo1234 發表於 19-9-25 17:31
尢其 :寧願我委屈 決意不退後 真的愛 我倆靜候已久

細個鐘意呢首歌,覺得好好聽,好情意綿綿

可能父母反對佢地一齊呢,佢地先會咁偷偷一齊,唔一定係第三者

大宅

yumui61 發表於 19-9-25 21:30
哎,你唔7講我都唔醒覺添
當年係覺得幾好聽,但當年仲係好細個沒必體會咁深
...

做乜講粗口?

男爵府

chowqv 發表於 19-9-25 22:33
一早知,除咗呢首,beyond既冷雨夜…我次次轉都好嬲。
男既變心,仲多多理由,多多委屈,都唔講清楚,唔放 ...

蘊釀分手階段,想講分手又唔敢講啫, 類似古巨基首「做隻貓, 做隻狗」的意境,但冇講背叛另一半喎

男爵府

回覆 Winnie 的帖子

我最喜愛的歌曲。超有意境,成幅畫面出晒嚟。
雖然是偷情歌,但也十分同情曲中的主角。

水晶宮

bing-jing 發表於 19-9-25 20:08
三十年後至發現,你哋有冇攪錯

我今天先知

男爵府

討厭左好多年

瑪瑙宮

咁无唔无敌

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

係喎, 講小三.邊個填詞?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kokobear 發表於 19-9-25 17:43
從來冇留意添
係喎,細個去K淨係鍾意唱
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

好衰格既詞語

伯爵府

回覆樓主:

一早知道歌詞,聽個陣已經覺得首歌好露骨,所以卡啦ok無咩點過黎唱

侯爵府

回覆樓主:

我一早在唱卡啦OK時代,已覺得這首歌是俾啲偷食老公同第三者合唱㗎喇!

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢個Post都幾有意思,我都係近年先發覺,原來細個聽歌係無用心留意歌詞 (雖然句句都一字不漏咁唱出嚟),但原來一直無去咀嚼當中的意思。
或者換轉說,人大了經歷多咗,先明白歌詞的處境吧!
而家聽歌,就真的留意每一句歌詞,更加可以好好享受每一首歌

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢首細個時好hit

男爵府

jojo1234 發表於 19-9-25 17:51
真的愛我兩靜候已久

衣家同小三係真的愛,甘當初同老婆結婚係乜嘢愛?攪錯左既愛?

我真係識人甘講呀!話同前妻係攪錯左既愛,同現任先係真愛仲要當時兩個都有家庭架

首頁

尾頁

跳至