自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我朋友見完工,好鐘意份工,佢想send thank you letter俾間公司,但份工係經求職網apply,所以唔知HR個email, 喺網上search只係揾到enquiry個電郵。

我教佢經求職網apply寄張thank you letter,岩唔岩?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

香蕉宝宝 發表於 19-9-25 17:45
我朋友見完工,好鐘意份工,佢想send thank you letter俾間公司,但份工係經求職網apply,所以唔知HR個emai ...

睇左公司網址未?
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-9-25 18:26
睇左公司網址未?

我個fd話得個for查詢嘅電郵,我話正常都唔會有人成日check 呢個email box

伯爵府

回覆樓主:

分享個 case,但唔知真定假,曾經睇過有個 case 話有人見咗份工,好鐘意,咁就 send 咗封 thank you letter 去俾個 Manager,跟住話原先個 Manager 係想請呢個人,但就因為封 thank you letter 所以最後冇請到。話因為封 thank you letter 唔知係 gramma 錯定個 tone 問題。

JD930    發表於 19-9-30 17:25
wcpcelia    發表於 19-9-27 11:43
蛋皇哥0127    發表於 19-9-26 10:09

大宅

sd完thank you letter係咪會令對方請你機會大D?

大宅

kakayan717 發表於 19-9-26 02:35
sd完thank you letter係咪會令對方請你機會大D?

呢d多數第一次見工既人先會做下
其實正常冇咩聽過會send 除非你好有自信實in 成功

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ssppeert 發表於 19-9-26 02:46
呢d多數第一次見工既人先會做下
其實正常冇咩聽過會send 除非你好有自信實in 成功
...

That’s not true
我經手見唔少中高層,都唔少會咁做,本地公司唔興,外國人好平常
但我自己做法,見工時對方俾卡片(即起碼覺得你份人正正常常可以俾contact),至會send thank you letter,否則send去公司general email有點怪.....如果人地公司請replacement更係多得你唔少

JD930    發表於 19-9-30 17:25
yumui61    發表於 19-9-26 15:20
蛋皇哥0127    發表於 19-9-26 10:10

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kyk 發表於 19-9-26 00:21
分享個 case,但唔知真定假,曾經睇過有個 case 話有人見咗份工,好鐘意,咁就 send 咗封 thank you letter ...

咁呢d個人質素問題
明知自己英文唔得,都搵朋友幫下眼先

蛋皇哥0127    發表於 19-9-26 10:10

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

怪怪的

大宅

香蕉宝宝 發表於 19-9-25 17:45
我朋友見完工,好鐘意份工,佢想send thank you letter俾間公司,但份工係經求職網apply,所以唔知HR個emai ...

好老實,我負責in人,如果收到thank you letter我會更加唔想請

伯爵府

2018復活節勳章

我而家份工都係見完覺得鍾意就SEND THANK YOU LETTER比HR.
之後好快就有OFFER

我覺得如果喜歡見完工果份, 不妨可以SEND..因為HR..日日都見好多人..有時未必個個都會記起..
所以可以SEND下.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Angleman 發表於 19-9-26 08:28
好老實,我負責in人,如果收到thank you letter我會更加唔想請

點解? 唔係更顯誠意?

大宅

ChloeMa 發表於 19-9-26 08:43
點解? 唔係更顯誠意?

我覺得咁做好假

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Angleman 發表於 19-9-26 09:21
我覺得咁做好假

interview 又有幾多成係真? 演戲演全套吖嘛!

JD930    發表於 19-9-30 17:26

大宅

ChloeMa 發表於 19-9-26 09:25

就係越多小動作想做先唔會請,人係咁衰架啦,講真,好工大把人想做,除非你好出色

子爵府

我反而聽過人話鍾意收thank you letter, 話覺得好有誠意。

王國長老

ChloeMa 發表於 19-9-26 09:25

咪係,見工都係假樣架啦

王國長老

Angleman 發表於 19-9-26 09:28
就係越多小動作想做先唔會請,人係咁衰架啦,講真,好工大把人想做,除非你好出色
...

我呢份工嘅thank you letter,唔止門面講thank you,係將面試時傾過未完嘅野交代(例如我話從公司網頁上知公司咁咁,老闆話唔岩問我邊度睇到,我send返條link俾佢)

我只會send thank you letter俾老闆,唔會send俾HR,send俾HR就太假亦太無謂了

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-9-26 09:43
我呢份工嘅thank you letter,唔止門面講thank you,係將面試時傾過未完嘅野交代(例如我話從公司網頁上知 ...

所以真係覺得樓上話 send thank you letter 就唔請既人.. 都唔知咩心態... 外國其實好興... 覺得咁係禮貌亦都顯示誠意...

我 in 而家呢份工都有 send... 我本身有 frd 係入面做... 我 frd 同我講.. 原本有3個 applicants (3個都係 referrals).. 得我有send thank you letter... Director 覺得我最有誠意.. 就請左我...

大宅

tyyho1 發表於 19-9-26 09:53
所以真係覺得樓上話 send thank you letter 就唔請既人.. 都唔知咩心態... 外國其實好興... 覺得咁係禮貌 ...

我答你-香港人既心態,呢度唔係外國,所以唔興

首頁

尾頁

跳至