自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

子爵府

我認為不論喺世界各地讀書,辛苦與幸福九成是源自家長

EllenHui    發表於 19-9-26 10:02

大宅

lojo11 發表於 19-9-26 07:28
有書緣會輕鬆D, 玩的時間會多D...

贊同

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 19-9-26 07:40
辛苦得過養家?

超同意,響競爭型社會,我經常同仔講,有能力就你揀人冇能力就人揀你,先苦後甜定先甜後苦自己選擇,機會永遠只會留比有準備嘅人。

子爵府

回覆樓主:

我覺得訓練責任心比訓練效率更重要……

伯爵府

回覆樓主:

好難講,人人命運都唔同。我比較相信命運,一出世已命中注定條路點行,讀唔讀得成書都係整定。咁樣諗父母無咁大壓力,而且無書緣可以發掘其他才能 eg music instruments

我同我老公細個都係快快手做哂功課溫哂書就去玩既人,我細佬係比阿媽打都唔做。

最後我細佬才是讀書最叻果個,三大dean’s list,依家讀緊PhD了。

我同我老公公開試成績最後唔突出,大學畢業打緊份牛工。

有個小學同學細個會默書同考試唔合格,依家係醫生。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔讀嘅小學好多人話谷,但實際無比較我都唔太清楚!轉眼都畢業了,依家都中三!記得佢小五、小六都做左大部分功課先回家,所以好多時間打機!不過交齊功課、考試溫書係學生嘅責任,一定要佢地清楚知道!上到中學唔洗督亦督唔黎!

男爵府

mypineapple 發表於 19-9-26 07:26
放學做n 份功課, 溫默書, 溫測驗,溫考試, 好似無乜私人時間

阿媽重讀辛苦d,成績自己又控制唔到

chbch    發表於 19-9-26 22:52

公爵府

咁教育機制都有問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

SabrinaR 發表於 19-9-26 08:24
好難講,人人命運都唔同。我比較相信命運,一出世已命中注定條路點行,讀唔讀得成書都係整定。咁樣諗父母無 ...

都係,讀書好唔好難勉強!小學可能迫到下成績,因為小朋友仲會聽話。中學青春期就未必聽呀媽講了,大學更加已成人了,靠自己!

公爵府

有錢未讀國際,私立,直資未happy

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

yveoone 發表於 19-9-26 08:26
阿媽重讀辛苦d,成績自己又控制唔到

同意

kpfz    發表於 19-9-26 09:21

別墅

luckybaby2011 發表於 19-9-26 08:02
我諗睇幾大、無理由一開始就俾千噸壓力、理想係循序漸進吧⋯⋯

Agree...
同埋由細咁捱係咪真係能出頭,
定係過急過大力咁迫會令到條橡筋過早啪一聲斷左? 見過唔少小學肯受逼,大啲中學時已滑哂牙,似人地做幾十年既老油條咁乜火都無哂

大宅

其實唔好只著眼乜嘢地方讀書辛苦,每個地方都一樣,好似新加坡、台灣、中國、韓國、日本等等,小朋友都係返學、補習、返學、補習⋯⋯不停輪迴咁,亞洲地區好多時就係要咁樣讀書。如果資源多嘅,有邊個唔想小朋友健康快樂無憂咁成長?仲可以揀芬蘭、德國去升學,發揮佢哋創意思維。
但係,無能力之下,就唯有教小朋友適者生存嘅道理,響呢個亞洲地區,唔好只講香港,你唔適應、唔的起心肝,他日長大之後,還有多少斤両同人佔一席位?
唔要求小朋友做最Top嗰個,但起碼有些少腦筋,夠轉數唔好比人食住先啦。

子爵府

mypineapple 發表於 19-9-26 07:26
放學做n 份功課, 溫默書, 溫測驗,溫考試, 好似無乜私人時間

辛苦,尤其返全日

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

SabrinaR 發表於 19-9-26 08:24
好難講,人人命運都唔同。我比較相信命運,一出世已命中注定條路點行,讀唔讀得成書都係整定。咁樣諗父母無 ...

最尾嗰句好治癒

伯爵府

sunnymama2 發表於 19-9-26 08:42
最尾嗰句好治癒

我偏向相信曳既男仔其實係聰明
中學有男同學作文,作到好搞笑,成日比老師鬧佢唔好亂咁作,依家做左老闆了 因爲佢份人好幽默同talk得,R到好多客,之後自立門戶

用戶要求終止服務

回覆樓主:

加入康寶萊 方法問我

伯爵府

一至五已經要做功課加溫默書
所以平時唔溫習
日日先有少少時間玩同睇電視
唯有考試前先溫
始終細路仔點都要玩

侯爵府

回覆 mypineapple 的帖子

會用不合理來形容。
老師吾專業,抄寫、默書等吹毛求疵,甚至老師字體要求其實老師都錯。

答案有時可以有一個以上,但標準答案只容纳一個。

課外活動會功利大於真正興趣。

反學時間太長,功課多,變相自由時間少好多。

仲有好多,不能盡錄。。。

公爵府

大力大力 發表於 19-9-26 07:40
辛苦得過養家?

好心你啦!你有冇仔女讀緊小學?你知唔知究竟依家小學生/家長面對什麼壓力?你唔係玩緊呢個遊戲就唔好亂評論。或者你再等多幾年你個孫讀書,你再訪問一下你個仔。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

首頁
12345...13

尾頁

跳至