自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

開心吸收勳章

大力大力 發表於 19-9-26 07:40
辛苦得過養家?

真係無錯!女仔可以嫁左靠男人.
男仔除非娶富婆,否則養家負擔一定係男人擔起
所以男人要嚴啲早啲 train

公爵府

中國人讀書辛苦,因為咁多年都慣用填鴨式手法死谷爛谷。不過相比內地,香港已偏向輕鬆。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-26 08:19
超同意,響競爭型社會,我經常同仔講,有能力就你揀人冇能力就人揀你,先苦後甜定先甜後苦自己選擇,機會 ...

男爵府

好睇小朋友有無天份,津校好多抄寫功課,如果有小朋友幾個字做曬,有小朋友做到10、11點,應該係小朋友問題,要諗辦法幫下佢。
如果個個同學都差唔多時間做到好夜,可能會係學校問題。
我以前讀間津小,做功課做到10,11點都未做完,早上起身要繼續做,但我家姐幾個字就做完,我好記得當時根本認唔到個字,例如你見到個「二」字,你好明顯係知道「二」字,我只見到係「一一」,深d既字要一筆一劃咁寫仲要寫完完全入唔到腦。完全靠死記,好痛苦,特別有個成績好既家姐壓住,整個小學都好自卑。
到高小遇到個好老師,佢教我睇書,由一副圖只有幾個字既書睇起,先慢慢改善。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

你見到係一個「你」字,我只是見到「丿丨丿乛亅丿丶」好痛苦咁寫,根本認唔到,如果無當初個老師,我估我小學都未必讀得完。
所以小朋友未必唔努力,可能係有學習障礙,耐心,幫助佢,唔好用失望眼光望住佢,唔好成日鬧佢

水晶宮

mypineapple 發表於 19-9-26 07:26
放學做n 份功課, 溫默書, 溫測驗,溫考試, 好似無乜私人時間

我自己果個就唔辛苦, 因為全部happy school.其實我反而覺得佢玩得太多, 日日都要去公園玩

水晶宮

ricky0223 發表於 19-9-26 08:56
好睇小朋友有無天份,津校好多抄寫功課,如果有小朋友幾個字做曬,有小朋友做到10、11點,應該係小朋友問題 ...

唔覺津校一定多抄寫,我記得我小學時每個詞語 (有8-10個起碼)每個抄足一行。我女小二,詞語5-6個,每個只抄2次 (2次都嫌多咁真係無話可說)。除了詞語,唔見有其他抄寫功課,作文全部堂上完成。

禁止訪問

子爵府

IloveJJ 發表於 19-9-26 09:00
如果大人唔執著分數,唔要求佢哋每日溫默書溫測驗,咁佢哋咪唔辛苦囉!
我只要求佢哋星期日清嗰星期既溫習 ...

家長唔睇分?! 我估好難。
99分家長都會鬧,做乜唔攞埋果一分。80分已不可接受。唔合格,直頭發癲。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

IloveJJ 發表於 19-9-26 09:05
我有仔讀緊小學,但我無好大壓力,就算我大仔升中,佢B1成績,我都唔擔心佢,入唔到B1中學,就入B2, 只要 ...

最慘係原本少抄寫、少默書、不盲目催谷的B2小學,為了上位、你唔知佢幾時會跟風。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

mypineapple 發表於 19-9-26 07:26
放學做n 份功課, 溫默書, 溫測驗,溫考試, 好似無乜私人時間

好辛苦,除非勁聰明

伯爵府

好媽媽勳章

因才施教,搵間適合程度的,教自律、時間分配、培養自理能力、自信心比成績重要!

天資人人唔同,天生我才必有用,唔好比個框框困住自己,開心、快樂唔止在成績上尋求的,相信孩子,如果已經盡左力成績都強差人意,仍要鼓勵!

父母心態都好緊要!

水晶宮

IloveJJ 發表於 19-9-26 09:08
津校多抄寫係一個誤傳,我仔學校超多功課,但一星期都係抄寫一次(中文或英文)。但津校功課的確比私校多 ...

咪係囉,唔會日日抄詞語,計數功課就差不多日日有,如果連寫數字都嫌辛苦我會叫個女掉左個書包唔好返學喇。

我暫時都未感受到津校多功課 (我朋友子女讀直私功課仲多)。我女小一係4~6樣(已包括改正和提醒閱讀/溫習),小二暫時都係差不多,今個星期每日得2~3樣。可能因為今日默書,尋日得2樣功課,我個女衰到我放工回家冇掂過d功課,因為覺得少lor以為last minute我現身前佢可以秒速做好(而我比平時早了10min回家)。我果件懶得就懶拖得就拖。反而多d功課佢個速度正常d (冇咁輕視),如果去樂器/畫班前仲自動加速完成功課。人真係太得閒會有惰性。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Mrs.Luckycat 發表於 19-9-26 08:48
好心你啦!你有冇仔女讀緊小學?你知唔知究竟依家小學生/家長面對什麼壓力?你唔係玩緊呢個遊戲就唔好亂評 ...

係,而家小學生的壓力冇得同以前比。

我細個小學時聽某個同學要補習,已經覺得不可思議

點估到原來而家好多幼稚園生已經補齊中英數

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

我個小朋友K2已經覺得有壓力,擔心小朋友跟唔上課程,
報太多額外課程,又驚佢太辛苦,
唔報又明顯追唔上學校進度

首頁
12345...13

尾頁

跳至