自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

別墅

sugarcheung 發表於 19-9-26 08:19
我認為不論喺世界各地讀書,辛苦與幸福九成是源自家長

講得非常非常岩

翡翠宮

momoakira 發表於 19-9-26 07:42
睇父母想小朋友點成長
我非主流家長

Same here。。。我曾經比朋友話我生左個仔但不負責任。。。我O晒咀。。。佢覺得我太求其,比個仔讀屋村學校又唔學嘢,佢覺得我令到我仔注定失敗咁。

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

fatchu@home 發表於 19-9-26 11:55
Same here。。。我曾經比朋友話我生左個仔但不負責任。。。我O晒咀。。。佢覺得我太求其,比個仔讀屋村學 ...

You are not alone

男爵府

大戶 發表於 19-9-26 08:51
真係無錯!女仔可以嫁左靠男人.
男仔除非娶富婆,否則養家負擔一定係男人擔起 :thi ...

如果女仔仍用嫁左靠男人的concept, 女仔非常危險!

Sorry,我絕对吾會叫個女靠男人,一定要靠自己!

男人靠得住,豬"那"會上樹!

伯爵府

開心吸收勳章

sunnymama2 發表於 19-9-26 08:42
最尾嗰句好治癒

伯爵府

開心吸收勳章

fatchu@home 發表於 19-9-26 11:55
Same here。。。我曾經比朋友話我生左個仔但不負責任。。。我O晒咀。。。佢覺得我太求其,比個仔讀屋村學 ...

You are not alone

男爵府

回覆樓主:

睇資質
我見同一家庭同一小學兩姊妹
家姐好贪玩但從小一起默書测考唔温全部8x 9x讀精英班
阿妹就小一起功課也不懂做, 連默書也只得零至1x 分

侯爵府

mypineapple 發表於 19-9-26 07:26
放學做n 份功課, 溫默書, 溫測驗,溫考試, 好似無乜私人時間

仲未計有d家長安排一個星期4,5個興趣班補習班,更係辛苦啦

水晶宮

回覆樓主:

總體係辛苦,因為返學時間長,功課測考亦唔少。但如果小朋友底子比較好,讀得掂,就無咁辛苦。如果父母唔chur得太勁,會好d。如果課外活動和補習適量d,又會好d...

男爵府

mypineapple 發表於 19-9-26 07:26
放學做n 份功課, 溫默書, 溫測驗,溫考試, 好似無乜私人時間

辛苦

水晶宮

hkgra 發表於 19-9-26 10:04
回覆 B301 的帖子

都唔可以叫補習,上下中文班,英文班甘~

咁點解唔按小朋友能力搵學校? 幼稚園階段培養閱讀興趣和習慣已可以輕鬆應付中英語文,唔需要補習。

男爵府

That’s why 好多家長buy馬來西亞第二家園快樂童年姊妹花嗰套,唔係為退休,而係希望小朋友喺嗰邊讀書開心

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 Elenalan 的帖子

香港係一個現實地方,成績決定將來~
除非十分富有,邊個家長唔想小朋友成績改變命運

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

sasatt 發表於 19-9-26 09:54
係呀,仲有先苦後甜個理論我都唔係幾同意呀,先苦未必後甜架,但先甜既係已甜左,後都未必苦架。
...

Agree

水晶宮

hkgra 發表於 19-9-26 12:53
回覆 Elenalan 的帖子

香港係一個現實地方,成績決定將來~

講到尾家長心態先係決定因素,就算家長重視成績和學習成效,都應該要用啱方法,以提升小朋友學習興趣和動力為大前題,唔係倚賴補習操練,咁細個就令佢覺得返學有壓力好慘。

珍珠宮

王國教室勳章

lojo11 發表於 19-9-26 08:06
如果唔介意成績, 其實都唔會太辛苦... 睇家長要求

X2
辛苦係家長期望同要求

禁止訪問

珍珠宮

接線生 發表於 19-9-26 09:07
家長唔睇分?! 我估好難。
99分家長都會鬧,做乜唔攞埋果一分。80分已不可接受。唔合格,直頭發癲。
...
調整心態會好D, 以前我都係呢個Style, 冇辦法, 以前細個的經驗係咁架麻
後來我囡由本地英文私小轉讀IB School, 冇功課(或一星期2,3樣)但我都會比D補充同測驗佢做, 我著眼點唔係幾多分, 而係佢有冇錯埋D大意野! 我只會集中鬧佢呢D錯誤, 同埋我會叫佢做緊時真係唔識/唔太理解/估既題目打個"?" 咁我就知道佢就算做岩都係撞彩, 解卷時就會解返比佢聽, 佢好受呢個方法~

♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

水晶宮

IloveJJ 發表於 19-9-26 13:07
尋日有無睇到升小一嗰個post?

幼稚園唔培養閱讀,唔學phonics, 反而玩ipad。到小一就話日日要溫默書,溫 ...

我要返工tim啦,放工仲要煮飯做家務。我由呀女2歲起幾乎每日伴讀圖書,4歲後佢自己睇英文書,升小後自己睇中文書,從來唔使溫習中英文,根本冇野好溫。
得一粒女,佢要玩我必奉陪,屋企十幾款board games, 3歲已識同我地玩Rummikub, 4歲玩大富翁數銀紙。weekends玩盡museum, 去郊遊行山觀鳥,去海灘,去camp,去寫生,可以玩嘅我出盡力陪。就算現在小二都一樣咁多玩嘅活動,但又日日瞓足10個鐘以上,完全足夠時間玩和休息,冇任何壓力。考試前都唔會停任何eca。每個考試週放早,我都同佢出去玩大半日,因為我覺得考試要relax (又難得平日放假),溫習應該係平日做。愉快學習事在人為。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

厚多士 發表於 19-9-26 10:57
我同意你講法, NO PAIN NO GAIN. 有D野始終要還,現在享樂就未來辛苦, 睇你想先苦後甜定先甜後苦
除非屋企大 ...

唔係話要谷到個小朋友曉飛,但做學生都有學生嘅責任,每一代嘅人都有果代嘅辛苦同壓力,至於現今孩子讀書辛唔辛苦,跟父母安排亦有好大關係。

有能力就你揀人冇能力就人揀你,呢啲道理我仔小學時已經明白,唔計kg 就算呈分試升中、中三選科、大學選系、甚至將來出社會工作,邊樣唔係有能力/有學歷揀先,現實社會本來就係咁架啦,睇你自己想點揀啫。

我仔初小唔重視分數,但我極重視其學習態度及培養自學能力,高小為呈分試升中都辛苦架,但打好底子升中後如魚得水,學習亦能事半功倍,望住自己目標一路向前,咁早前辛苦少少都值得啦。

首頁
45678...13

尾頁

跳至