自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

就來小六第二呈分試, 可以點幫小朋友, 仲有點先可以大家無咁大壓力呢?
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

伯爵府

Manwah 發表於 19-9-26 11:32
就來小六第二呈分試, 可以點幫小朋友, 仲有點先可以大家無咁大壓力呢?

我個仔下個月呈分,我有壓力但佢暫時未有,唔知點解我今次呈分仲緊張過上次

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

放鬆 愈緊張 愈易出錯

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 瞓得好勳章

11月第二次呈分試 我無特別緊張
都唔覺阿囡有緊張

⋆☆知足常樂

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

越緊張成績越差
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

WiNniE_726 發表於 19-9-26 11:42
11月第二次呈分試 我無特別緊張
都唔覺阿囡有緊張

我同你一樣

太緊張大壓力,怕出現反效果

我只係當以往大考咁

男爵府

同路人
我果個又係完全冇心
我反而要比d壓力佢
成日提佢呈二好緊要

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

侯爵府

del

girlbear    發表於 19-9-26 13:35
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

小女都係小六, 舊年笫一次呈分, 我好緊張, 谷佢去操巻班, 點知...成績仲衰過唔操.
我問亞女點解仲差咗嘅? 亞女答: [好緊張, 考試時手心出汗, 有D人唔谷得嘅, 我就係呢D種人, 越谷越大壓力, 越諗唔到野]
我听完後, 又同C6商量咗, 決定順其自然, 等佢自由發揮, 入到band 1 都未必好, 宜家大多數band 1學校色彩太濃了, 校友越出名越出事.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

呈1考得一般麻麻,呈2仲大壓力

男爵府

要放鬆,壓力越大,失手越大.溫完書行下超市.食下薯片.唔好放學前提佢呢樣嗰樣.只係一句,你盡咗力就算,人生有好多張成績表

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

同自己大家都努力過,大家問心無愧,同埋人嘅一生唔係建築係成績上,

自己讀唔成書篇:我自己都係讀唔成書嘅人,又點能夠指望自己下一代讀得成書呢?佢已經叻過我好多。

自己學業有成:就算今時今日讀到大學又點呢?高分低能人大有人在,只要佢開心,自己有dd錢,老來都唔洗靠佢養,咪由佢囉,大家都盡咗力,人生讀書亦都唔係唯一出路

男爵府

KK20010609 發表於 19-9-26 12:32
你唔會等到小六才來叫呀?
因為 機會係留畀 有準備嘅人。
小四一早已經 準備,

第一次呈分試已知邊類型中學 ? 但仲有第二, 三次呈分, 可能會有上落 ?! 請指教 ...
我地11月尾第二次呈分, 我已好大壓力,
machuchu

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

講真,如果佢唔病,我就感恩的的了。

上次佢溫溫下唔舒服,我真係嚇一嚇,好彩最後冇病。補考又唔知會唔會影響佢表現,我覺得咁佢同我都有壓力。

禁止訪問

男爵府

KK20010609 發表於 19-9-26 13:31
SPCC, DBS , DGS ......只看小五 第一次呈分

第二次, 自行已經知

唔怪得好多人都講頭兩次呈分成績係已有一定既定局
多謝分享
machuchu

珍珠宮

環保接龍勳章

朋友你不孤單!

我地11月中呈二, 下星期測驗, 無嘢嘅! 送你3個字: 平 常 心!!!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆 gracelam 的帖子

明白, 因為我自己考試壓力太大都試過在考試發瘟, 手震到寫唔到字, 要叫自己放鬆15分鐘先開始.
只是因為阿女仲係未緊張, 好似皇帝唔急, 太監急咁.....我唔開心, 但我又唔敢比咁大壓力佢
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

首頁

尾頁

跳至