自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

以前試過借錢俾朋友,結果錢唔肯還,朋友都無埋...
又試過借野俾親戚朋友,結果佢地一係整爛/整唔見,一係用完唔問我就借左俾佢D朋友...
真係怕怕~

而家我唔會再借野俾人,唔借/直情送俾佢,唔洗煩

你會唔會借野俾人?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Unna 發表於 19-9-26 11:58
又試過借野俾親戚朋友,結果佢地一係整爛/整唔見,一係用完 ...

以前會
宜家唔會
無論物品定係錢
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

又試過借野俾親戚朋友,結果佢地一係整爛/整唔見,一係用完 ...

我會。
不過借得,無論係錢、物品,我都會有「預左佢會唔還」既決心!

wcpcelia    發表於 19-9-27 11:45
twc729    發表於 19-9-26 12:06

侯爵府

親子王國15週年勳章

睇人借, 有過往不良記錄會推

熟既未借過會試下借, 但結果唔好的話下次唔再借

用戶要求終止服務

牛年勳章

tester5 發表於 19-9-26 12:02
我會。
不過借得,無論係錢、物品,我都會有「預左佢會唔還」既決心!

認同
未經許可,請勿轉載

子爵府

其實我都好唔鍾意借嘢俾人。爛左都唔知叫唔叫佢賠好。

侯爵府

錢以前借過好多
都係一去冇回頭
之後比c6 睇實我
就冇再借啦

但人地問我借野
都會借
都幾多伯左冇還

象牙宮

回覆樓主:

借錢免,其他野睇情況,盡量唔借

男爵府

以前衰心軟會,宜家唔會。
問我借的話,我會答:借你xx
好決絕,所以d人都唔會再問我

伯爵府

回覆樓主:

錢多咪借囉,頂盡一千幾百預人地唔還。
但因為無做野無錢。。所以
物件就睇自己用唔用,因為叫人還番比自己都係一件難事。

總括,話我自私都咁講,無謂傷感情唧

侯爵府

我都試過借錢比朋友,結果錢還左一半,朋友就都無埋。

大宅

回覆樓主:

賒借免問

水晶宮

呢個世代,有品的人少,厚面皮的多。借左,人地未必會還,還都用完用殘的多。錢銀只限用於仔女老公,其他一律院問。物品如果殘同打算不要,直接比人不會借。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

會喎。 d滑雪用品成日借俾人,仲有旅遊書、 優遊咭、 suica card。

珍珠宮

回覆樓主:

錢吾借,物品會借,如果嗰樣嘢我仲要嘅,我會搞清楚佢幾時用,知道佢用完即開始催佢還,吾還就搵機會上佢屋企攞

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Unna 發表於 19-9-26 00:58

可免則免

子爵府

預左冇還都冇問題既,都會借。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會,貴的唔會借,平的我直接送俾佢算

大宅

回覆樓主:

要睇果個人有幾熟,熟既好朋友,親人除左錢外能借到都借。
唔熟既話頂多係借如紙巾呢啲一次物件,預左唔還或唔使還既野

子爵府

自己家姐,無論借乜都無回頭(好彩不是錢)

首頁

尾頁

跳至