自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係黃太 發表於 19-10-3 12:58
你個仔都淨係沉迷打機,我果個唔只打機開,放左學有時唔知去左邊度玩,見佢成9點幾先返屋企
...

香港寬頻果個apps 好似有個功能,小朋友一返到屋企有得彈通知,同埋你都要限制佢每日幾點要返到屋企,而家出面咁危險

大宅

coffee2046 發表於 19-10-3 15:00
香港寬頻果個apps 好似有個功能,小朋友一返到屋企有得彈通知,同埋你都要限制佢每日幾點要返到屋企,而家 ...

你岩呀又唔係唔知出面狀況,衰仔日日都唔係乖乖早d返屋企,擔心死我

大宅

你個仔都淨係沉迷打機,我果個唔只打機開,放左學有時唔知去左邊度玩,見佢成9點幾先返屋企
...

嘩,真係要睇實佢好,甘夜比較危險

琥珀宮

lily_fafa 發表於 19-9-26 16:04
我個仔岩岩升小六,都仲係心散,打機打到好夜訓,叫佢打少d機佢唔聽,好擔心呈分試……
...

定左個wifi未冇得打

大宅

mandy952 發表於 19-10-3 17:19
定左個wifi未冇得打

thanks我試試

大宅

coffee2046 發表於 19-10-3 15:00
香港寬頻果個apps 好似有個功能,小朋友一返到屋企有得彈通知,同埋你都要限制佢每日幾點要返到屋企,而家 ...

咁多功能架咩

大宅

judycyk 發表於 19-9-27 09:22
回覆 lily_fafa 的帖子

我仔升咗中一,到現在佢手機都無裝APP打機,每日SET只能用30分鐘手機,過時自動LOC ...

當年我細佬臨考dse前2年,我用大學個student id 做電腦password,佢撞唔中,係有效嘅,雖然都會嘈下。

結果考得一般,但如果唔係呢招,應該得個位分數

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 yipling62 的帖子

都係架,至少小一個令佢分心的地方.....網絡世界太大太吸引

伯爵府

我仔中一,屋企有電腦,手機,ipad,Xbox 可以打機,機可以打,但大前題係要同佢set好rules,傾好打機時間,唔係有就可以任意打,易放難收,如果佢係用電腦打機既話,你一係响wifi set監控佢,你就可以用app去control打機時間,過左時間個wifi就會自動cut,佢就無得打

伯爵府

lily_fafa 發表於 19-10-2 11:39
我試過熄佢機,佢都會暴躁架我都由佢,結果咪咁,真係要話比自己聽,堅持set上網時間
...

唔駛同佢嘈,唔駛掂佢部機,set上網時間,一早話佢知可以玩幾耐,乖既,做完功課,温好書,咪玩耐d囉,記住,你係莊呀,主導權响你度

男爵府

lily_fafa 發表於 19-9-26 17:04
佢有咁自律我就唔駛咁頭痛,鬧又鬧過,佢都係咁,但冇可能唔比佢用電腦,手機
...

自律係要後天培養架,天生果啲萬中無一,短期收效就係同阿仔約法三章,父母做好榜樣,長期就真係你要睇多啲兒童教育,心理成長發展既書,如果你覺得小朋友既責任係用功讀書,咁父母都有責任用功睇書去教育子女,平等的,但你要先付出,你願唔願意?

伯爵府

...

你個仔幾大?

大宅

sweet__heart 發表於 19-10-4 09:19
我仔中一,屋企有電腦,手機,ipad,Xbox 可以打機,機可以打,但大前題係要同佢set好rules,傾好打機時間 ...

個個家長一早都咁做就唔會咁易縱壞小朋友

大宅

sweet__heart 發表於 19-10-4 09:29
唔駛同佢嘈,唔駛掂佢部機,set上網時間,一早話佢知可以玩幾耐,乖既,做完功課,温好書,咪玩耐d囉,記 ...

岩呀要俾d細路知道,我地先係有主導權果個

別墅

lily_fafa 發表於 19-10-3 17:45
咁多功能架咩

好似主要用黎監住小朋友上網同埋小朋友返到屋企彈通知囉

大宅

sweet__heart 發表於 19-10-4 09:29
唔駛同佢嘈,唔駛掂佢部機,set上網時間,一早話佢知可以玩幾耐,乖既,做完功課,温好書,咪玩耐d囉,記 ...

明白,thanks!

大宅

理解!

大宅

coffee2046 發表於 19-10-4 11:58
好似主要用黎監住小朋友上網同埋小朋友返到屋企彈通知囉

原來係咁

大宅

sweet__heart 發表於 19-10-4 09:30
你個仔幾大?

11歲 我已經規定佢要準時返屋企如果唔係cut佢打機時間

首頁

尾頁

跳至