論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

littlefire 發表於 19-9-27 12:11
經agent 搵唔到本地呀,一問就話佢地揀工,冇架。。。
舊工人米介紹左第一個friend 完約,之後就話香港亂 ...

你的條件好吸引呀, 試吓搵同區AGENT (星期日有好多姐姐坐喺度搵工果啲), 有得即時面試, 佢地又慣咗TSW唔會抗拒. 我覺得毋須出太多人工, 做得好獎勵係應該. 冇理由勁污槽都要比高啲嘛! 不過你真係要放低要聯絡佢僱主做REF呢樣嘢, 佢地真係一聽到就會打退堂鼓.

大宅

kiit925 發表於 19-9-27 16:29
你的條件好吸引呀, 試吓搵同區AGENT (星期日有好多姐姐坐喺度搵工果啲), 有得即時面試, 佢地又慣咗TSW唔會 ...

其實黎緊星期日可能行這一步,去天水圍用開agent 到碰下運氣,冇都係認命算

大宅

littlefire 發表於 19-9-27 15:06
我係驚本地完約果d 都係做得唔好,白白叫高左個價,合約價高左,最少黎到做野做得好,我先加幾百都正常

...

唔需要叫高個價請工人!!!我都是Direct Hire請了本地4年完約,基本價錢,我仔仲細過你B都請到,我仲要住元朗山卡啦村屋,in多幾個啦

大宅

MannieCSM 發表於 19-9-27 18:51
唔需要叫高個價請工人!!!我都是Direct Hire請了本地4年完約,基本價錢,我仔仲細過你B都請到,我仲要住 ...

好睇果期姐姐搵到咩質素僱主。。。
有興趣in 既姐姐都係得幾個

大宅

littlefire 發表於 19-9-27 16:28
你好好彩呀!
好多工人唔仲意ftm

可能佢現正僱主都係ftm, 佢都習慣了,無所謂卦,其實有人係屋企,幫輕工人唔少,我自己一個都做唔到又做家務又湊小朋友啦

複式洋房

MannieCSM 發表於 19-9-27 18:51
唔需要叫高個價請工人!!!我都是Direct Hire請了本地4年完約,基本價錢,我仔仲細過你B都請到,我仲要住 ...

可以pm 係咩apps請人?急要工人 thanks

大宅

littlefire 發表於 19-9-27 16:55
其實黎緊星期日可能行這一步,去天水圍用開agent 到碰下運氣,冇都係認命算
...

唔好搵死一間呀, 要好似漁翁撒網咁搵先得架!

大宅

kiit925 發表於 19-9-30 15:31
唔好搵死一間呀, 要好似漁翁撒網咁搵先得架!

已經搵緊幾間,d CV 大同小異,video 似背書,感覺都係大抽獎多

禁止訪問

別墅

我上上星期二俾錢係網到揀工人(本地完約菲)真係好好好彩,我第一日add左至少30人whatsapp,傾左5-6個,最終搵到一個,已經完約,星期三晚約係屋企見面,老公ok, 即簽約,星期四菲姐去領事館攪合約,星期五去埋入境處。我去埋入境處寫加快信。

大慨七個工作天就拎到visa, 尋日係第一日返工。

希望唔係假象,佢表現真係好好,只係一日,我屋企變返第一日搬入屋咁,好乾淨。我終於可以同bb訓一個好好既晏覺。

另外,我in 其中一個工人我都覺得幾好,但佢要12月先得,我就拒絕左。你地有需要可以pm我,我可以介紹俾你識。(唔係賣廣告,唔需要錢) 但佢有一個要求,係想要自己一間房。

大宅

yingying0917 發表於 19-10-2 18:22
我上上星期二俾錢係網到揀工人(本地完約菲)真係好好好彩,我第一日add左至少30人whatsapp,傾左5-6個,最 ...

無好好彩呀, 點解轉僱主第二日入境處即刻有籌既??通常要4星期後先有架?

大宅

yingying0917 發表於 19-10-2 18:22
我上上星期二俾錢係網到揀工人(本地完約菲)真係好好好彩,我第一日add左至少30人whatsapp,傾左5-6個,最 ...

有冇問過點解已經臨近完約仲未搵到工?通常完約前2個月就會搵工,我而加搵既都係12月多

大宅

ccwkc123 發表於 19-10-2 00:44
我之前經agent請左果姐姐ok, 有需要可pm我

腥錯

大宅

可以快成咁

別墅

littlefire 發表於 19-10-2 18:31
無好好彩呀, 點解轉僱主第二日入境處即刻有籌既??通常要4星期後先有架?
...

我都唔知... 佢自己去攪

別墅

littlefire 發表於 19-10-2 18:32
有冇問過點解已經臨近完約仲未搵到工?通常完約前2個月就會搵工,我而加搵既都係12月多
...

佢完約前一個月個僱主release 佢,佢話佢見左5-6個,佢話有d 冇回音,有d 佢覺得住環境差。

大宅

仲想問,菲領事館做合約公證都要7-10日,點解第二日就可以去入境處? 去入境處唔係應該要帶晒4份已公證新約去咩?
轉僱主應該仲要姐姐去入境處in 兩次見主任,通常要4星期,請教你係點做,學野,thanks

大宅

yingying0917 發表於 19-10-2 18:39
我都唔知... 佢自己去攪

嘩。。甘我估佢去灣仔immi 凌晨排隊攞即日籌,網上預約要4星期

別墅

MannieCSM 發表於 19-10-2 18:35
可以快成咁

我第一次請.. 希望佢好好咁繼續做。佢係香港做左十年了。 做過兩個僱主都簽左兩個contract..希望都幫我簽兩個contract.. 希望唔洗煩

別墅

littlefire 發表於 19-10-2 18:43
嘩。。甘我估佢去灣仔immi 凌晨排隊攞即日籌,網上預約要4星期

係呀⋯⋯ 佢話好早就出到去,佢個日整到五點先走

首頁

尾頁

跳至