婦女醫護

跳至

首頁
12345...13

尾頁

複式洋房

有人曾做過痔瘡肛裂手術嗎?我有肛裂同痔瘡,但醫生話要等肛裂好先做得痔瘡手術,但我d痔瘡凸出肛門口,好困擾

大宅

回覆 Mandybilly 的帖子

要等肛裂好先可以做手術?但肛裂有時好難會好
我都有痔瘡肛裂問題

複式洋房

我昨日到醫院再檢查,醫生話已好返曬(我等左半年終於好返)而家安排下星期做痔瘡手術

複式洋房

我睇左三個外科醫生都話要肛裂好左,先可以用肛鏡檢查痔瘡,我呢半年食得清淡加食籤維粉,搽藥膏再浸熱水先好得返,千祈唔好便秘d便硬對肛裂係一件好可怕嘅事,呢半年我捱得好苦

大宅

你睇邊3個醫生?
我睇第一個醫生話我肛裂,跟住佢用肛門鏡檢查好鬼痛,攪到我肛裂仲嚴重左,仲流埋血,第二次覆診又用肛裂鏡又痛左仲流血損埋,後尾我都唔再覆診,轉睇另一個醫生,不過,要預約下個月中先有得睇。

我肛裂都差唔多有半年,時好時差,我已經食好多纖維都唔得。請問有冇心得分享比我。唔該晒!

別墅

回覆 BlactCat_FB 的帖子

想問樓主肛裂最後點様好番?我有肛裂已2個月,睇左兩個腸胃科兩個外科都吾好。一停消炎藥又番黎。已經查藥膏+浸熱水+食乳果醣+飲好多水。好困擾。

複式洋房

我呢半年係每次去完便便必定用熱水沖或浸,之後搽花士令及痔瘡膏入肛門內,多食可幫助排便嘅食物,排便最多10分鍾內,千其唔好用力推便,去唔到就起身,等陣再試(本人認為搽花士令可保護裂口及排便時冇咁痛苦,到現在我每次排便前都搽左d花士令先等便便更易滑出,我已哭過好多次我完全明白肛裂嘅痛苦

複式洋房

我睇分別係弘x醫療陳醫生,香港x科林醫生,播道方醫生,佢地用指診檢查話肛裂未好唔可以用肛鏡,因為會好痛同撐大裂口,之後我d痔瘡愈來愈嚴重好難推回原位再次去播道但今次係林醫生,佢用指診檢查話我肛裂好返,可以用肛鏡檢查,檢查時我完全唔覺痛,再問醫生我真係好返,佢話係同埋安排我做割痔瘡手術

別墅

我同樓主你同一情況,就系肛裂痛到好難推番痔瘡入去。花士令我都有用。都系時好時壞。我睇果個外科醫生也姓林,在尖沙咀,不知是否同一人。佢好好比左好多意見我,好感激佢。

複式洋房

我好希望你快d好返,呢嗰過程真令人痛苦難受加折磨我而家肛裂好返又輪到痔瘡脫出嘅折磨,3號做手術,我祈望可以做完係個解脫

大宅

預祝你手術後,早日康復!
肛裂真係好痛苦,有時痛到喊,唔知幾時好得返! 好慘

別墅

你好勇敢吖,我仲未面對到做手術,醫生話我個case 術後最少痛2個星期。一諗起手術後仲要大便已經吾想面對。祝您早日康復,加油💪

複式洋房

手術呢樣野我真係唔到最後一刻都唔想做,但而家我個程况好嚴重同困擾,加上我開始年紀大,我驚老d我承受唔到同復完冇咁快,為有面對,雖然我知道捱完手術有機會翻發,我為有用我最大努力去減低佢嘅翻發率啦

大宅

回覆 Annabeth 的帖子

請問醫生是否建議你做肛裂手術嗎?

大宅

咁你做痔瘡槍定傳統開刀?

複式洋房

肛裂已好不用做手術,衹做照腸鏡同傳統割痔瘡手術

別墅

回覆 BlactCat_FB 的帖子

醫生開左隻藥膏(Rectogesic ointment) 比我查,作用是放鬆肛門括約肌,好似有D用。佢話暫時吾使做手術,但要保養得好好吾好比佢嚴重番。

別墅

完全明白。我都系有肛裂同內痔脫出,肛裂仲醫緊。到肛裂好番先諗下點様攪痔瘡。我都開始年紀大,老D真系頂吾順。好慘。大家加油醫好佢💪

大宅

回覆 Annabeth 的帖子

我睇左醫生都冇好轉,而家就算軟便都係痛,有時有血,有時冇血,每次撕裂咁痛,痛咪忍唔住喊
大家一齊加油,早日康復!

複式洋房

嗰種撕裂嘅痛,我係痛到入心加身體痛到震標冷汗,所以我勸我身邊朋友秘便時千其千其唔好心急用好太力推d便,得到肛裂係會令你飽受折磨我都希望你早日康復,遠離呢個折磨,大家一齊加油!

首頁
12345...13

尾頁

跳至