婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我冇生過小朋友啊,但而家每次去厠所排便都痛,排完之後就隱隱痛,而家感覺到入面有拉扯痛,可能我食小左止痛藥,所以個痛感覺好實在

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-15 22:39
我冇生過小朋友啊,但而家每次去厠所排便都痛,排完之後就隱隱痛,而家感覺到入面有拉扯痛,可能我食小左止 ...
我今日去咗睇另一個專科醫生,上次睇咗李X雯,我覺得唔係咁適合我
今日個醫生話我咁唔忍得痛,佢唔建議我做手術,佢話做完手術去便便係100%痛,佢話我會頂唔順,但我喺bk呢度見到有唔少網友話手術後便便嘅痛係冇想像中咁恐怖,所以我就覺得奇怪,係唔係因為醫生未試過,醫生只係從書本上得知會劇痛,所以依書直說

其實我睇完大家講嘅嘢之後,有放心手術後便便冇想像中咁痛 ,但係醫生今日咁樣講一講我又好驚

大宅

回覆 Islandmomo 的帖子

請問醫生有冇比麻醉啫喱揸外痔傷口?浸藥水要浸幾多日?
今日傷口仲有冇出血?

祝你早日康復!

洋房

回覆 BlactCat_FB 的帖子

有藥膏但係唔係啫喱嚟嘅我唔知浸藥水要浸多天, 用曬啲藥水為止
今天第四天,仍有少量血水等物液體滲出。 除咗poo poo ,傷口痛楚 我接受,只要你自己就住旭動就ok
去poo的痛楚唔算劇痛, 唯一麻煩的是我唔敢用力 搞到唔上唔落

別墅

回覆 Islandmomo 的帖子

請問你做完手術之後,平時喐動,個傷口其實係唔係都好痛?如果平時個傷口都好痛,咁大便嘅時候咪更加痛?! 本身肛門做完手術已經有一大個傷口,仲要大便嘅時候將傷口撐開,我真係越諗越驚

別墅

樓主,請問你而家情況點呀?

複式洋房

我覆左診,排便一日一次正常,有d痛傷口有拉扯同痕,我問醫生係咪d線令到我有d吉吉感覺,醫生話入面冇縫線,d感覺係傷口痛,但會一日比一日減輕OMG冇縫線,我自己照鏡睇肛門口有2粒細過紅豆既肉腫左,所以令我隱隱痛,至於裏面個傷口有d吉吉痛,但全部都可接受到

大宅

回覆 Mandybilly 的帖子

見d網友話做完內痔,係有d肉喺肛門口,話要等幾個月才消腫,傷口起碼要兩星期後先冇咁痛。
做痔瘡手術係唔會縫針,等佢自己埋口。

複式洋房

希望呢d不適既感覺快d消失啦

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-8 20:30
我做完手術未排到便時都勁擔心肛門收窄,第一次排便係關建時刻,好在排到好多,重係正常粗便冇幼到,呢機日 ...

你好, 可唔可以PM我你搵邊個醫生做呀?
我剛剛痔瘡爆發.....係咁流血, 就算唔係去大都流血..好慘
去睇左政府醫生, 但佢淨係比左塞藥我, 話一個月之後唔得先再返去
而家我有少少想搵私家睇, 其實我已經係第二次痔瘡復發, 以前做過一次架喇..
點知勁快復發, 我已經差唔多日日都去一次厠所, 又日日食生果..已經好盡力唔好比佢惡化..

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-19 09:58
我覆左診,排便一日一次正常,有d痛傷口有拉扯同痕,我問醫生係咪d線令到我有d吉吉感覺,醫生話入面冇縫線 ...

我想問下, 你咪話去之前用凡士林... 咁你係查埋入面??

大宅

回覆 flying88 的帖子

其實睇私家好d, 我覺得政府麻麻地

複式洋房

係呀,去之前搽d花士苓入去入面及外面,去便便冇咁辛苦啊我想問之前你到政府醫院做傳統割手術,之後機多年復發?

別墅

我第一次係私家做架, 但好快就翻發, 好似差唔多年半就翻發
咁果時個醫生淨係係咁叫我做手術, 又無同我講會復發, 所以諗住睇政府唔會係咁叫我做手術, 所以就諗住睇政府

但睇政府好煩, 要排到去專科好難, 試過有次有個好醫生, 肯比我見到專科, 專科有同我講唔好再做傳統手術住, 因為我做過一次, 就咁開左D藥膏比我, 之後就要去睇返街症....又要再嚴重D先有得再睇專科

最近我全日都不停流血, 雖然唔算多, 我去睇返街症, 但個醫生好求其..淨係話我便袐...但我話我差唔多日日都有得疴, 又日日食生果,益生菌, 問佢關唔關坐得多事, 佢又話唔關事, 感覺得好唔專業, 問佢可唔可以轉我去專科, 佢就話要我試用塞藥幾個星期, 都唔得先考慮下...

我年頭其實都試過睇私家..不過個私家都係叫我做手術, 我自己見上次咁快就翻發, 所以就想拖住先

複式洋房

做左傳統手術,一年半咁快翻發,因為傳統手術比其他手術復發率已係最低,因為我有朋友做傳統手術都keep到十機年,所以我先揀最痛苦嘅傳統手術

別墅

咁醫生有冇講啲咩呀?有冇話你康復進度良好? 仲洗唔洗覆診呀?有冇問醫生點解會有兩粒嘢腫起咗
我肛裂咗5星期喇,仲裂緊

別墅

回覆 BlactCat_FB 的帖子

如果痔瘡好大,手術後傷口相對會好大,咁大個傷口點樣自己好喎

別墅

你唔去便便都流血,你係內痔定外痔呀?你而家係咁係想盡快做手術?
我而家去便便有時有流血有時冇流血,我肛裂,所以每次便便都好痛,我係內痔,已經好腫好大,就算我便便軟身,但個痔瘡都會撐開我肛門,所以超痛,好慘,而家肛裂又做唔到肛鏡檢查,我日日都好似等死咁

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-21 10:46

做左傳統手術,一年半咁快翻發,因為傳統手術比其他手術復發率已係最低,因為我有朋 ...

我都無諗過會咁快復發過,但做手術個個醫生出名等得耐,我試過等左成4,5個鐘先有得睇,所以我翻發無再去睇佢,咁我就自己上網睇返啲資料....先對痔瘡有多啲認識,而家離上次做手術大約有2年半...希望拖得越耐越好啦

複式洋房

醫生話傷口愈合緊所以有d痛會有d腫,今日感覺去排便已經唔太痛,衹有裹面久唔久有吉吉痛及痕,照鏡睇嗰2粒肉仔開始冇太腫,感覺良好,

首頁

尾頁

跳至