婦女醫護

跳至

首頁
56789...13

尾頁

複式洋房

其實真係唔知邊個好與晤好,加上每個人情況都唔同,我又係第一次做痔瘡手術比較唔到啊!

複式洋房

不如再諗下辦法希望肛裂可以自然愈合,唔去到最後一部都唔好做手術啦,據我所知要向肛裂旁邊一刀,唔縫針制造新傷口,令肛裂愈合(我唔知係唔係,我上網睇)

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-9 23:38
其實我睇過方醫生一次,佢話我肛裂未好,如果好翻可以做痔瘡槍,之後我痔瘡發作難推入好辛苦,諗住再睇方醫 ...
咁你之前有冇曾經睇過其他醫生攞藥醫痔瘡/肛裂? 定係一睇就已經係去睇播道醫院方醫生? 你睇方醫生其實係咪都係random,唔係你指定要睇方醫生?
我有朋友都有做過痔瘡手術,佢做得好成功,冇後遺症,我本身諗住問佢醫生個名,想搵佢個醫生幫我做手術,因為真係朋友親身做過覺得好,點不知 我朋友話完全唔記得醫生個名,佢話佢純粹係痛到入醫院,冇自己揀醫生,嗰日邊個當值就邊個醫生做

請問你覺得林醫生細唔細心、講解清唔清晰、惡唔惡、仁唔仁慈、溫唔溫柔? 睇落似唔似係有心幫人嘅醫生?
我上個星期都有睇一個外科醫生,不過佢好冷漠,問一句答一句,仲要答得好簡潔,我主動同佢講我嘅情況,佢顯得唔想聽 ,做檢查嘅時候又好粗魯,整到我好痛,我好怕再遇到呢啲醫生

唔好意思,我好似問極都仲有好多問題想問你咁,因為我真係好擔心,多謝你嘅回覆

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-9 23:46
其實真係唔知邊個好與晤好,加上每個人情況都唔同,我又係第一次做痔瘡手術比較唔到啊! ...
好羨慕你第一次做手術就做得更成功,祝福你

咁我究竟睇唔睇林醫生好?我有選擇困難症,平時每做一個決定都係咁,好難決定

大宅

回覆 Mandybilly 的帖子

未到最後一刻,我都唔想做手術,之前睇醫生,佢話我肛裂損生左粒肉,佢話唔係痔瘡,上網睇俗稱叫哨兵痔,而家就算軟便唔硬,但都好似唔順暢咁,同一位置又裂開,又損過

大宅

回覆 Sadsadpig 的帖子

你朋友係咪私家醫院做?
如果係的話,你朋友可以直接到醫院,問登記姑娘你朋友嘅病歷,病歷會有寫邊個醫生主診,幫佢做手術

別墅

BlactCat_FB 發表於 19-10-10 11:33

你朋友係咪私家醫院做?
佢係私家醫院做呀
一定要親身到醫院問呀?佢好忙,唔會特登走去醫院幫我問

大宅

當然要佢本人先可以睇返以前嘅病歷,請問你朋友做內痔定外痔手術?

別墅

BlactCat_FB 發表於 19-10-10 13:37

當然要佢本人先可以睇返以前嘅病歷,請問你朋友做內痔定外痔手術? ...
佢本人打電話去醫院問又得唔得呢?

我朋友係做內痔+膿瘡

大宅

你叫你朋友試下打電話問下得唔得?
你朋友有癑瘡?係咩癑瘡?你朋友幾時做手術架?

複式洋房

我之前睇過2個外科醫生,1個衹比止痛藥加籖維粉,另一個比麻醉啫喱冇藥食
播道係自己揾近屋企,打去問姑娘話二,四方醫生註診,因為我得星期四先可以睇,所以第一次睇左方醫生
林醫生,都有問有答,會解釋情況,你問佢野答你都好中肯

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-10 15:03
我之前睇過2個外科醫生,1個衹比止痛藥加籖維粉,另一個比麻醉啫喱冇藥食
播道係自己揾近屋企,打去問姑娘 ...
原來你揀去播道醫院睇係因為近屋企,咁即係其實你冇上網物色醫生,心目中冇打算睇邊個?! 同我朋友情況有啲似,佢都係去醫院,嗰日係邊個醫生就睇邊個醫生

林醫生做檢查嘅時候溫柔嗎?會唔會就住病人嘅接受程度慢慢小心檢查?我上次個醫生好粗暴,一嚟就大大力,我諗起都驚

你今日情況點呀?便便痛嘅問題係咪又好過琴日喇?

別墅

回覆 BlactCat_FB 的帖子

我叫咗我朋友打電話幫我問,佢肯呀佢係肛門膿瘡,因內痔引起嘅膿瘡,佢話膿瘡仲痛過痔瘡

複式洋房

我之前睇嗰d醫生指診都好輕手,林醫生都輕手,唔覺佢粗暴
之前嗰兩個係上網seach過揀,之後冇諗直接去近屋企播道睇

別墅

Mandybilly 發表於 19-10-10 16:25
我之前睇嗰d醫生指診都好輕手,林醫生都輕手,唔覺佢粗暴
之前嗰兩個係上網seach過揀,之後冇諗直接去近屋 ...
我今日去咗睇李x雯醫生,我兩星期前book,今日終於有得睇,李醫生幫我做完檢查就話我要切,佢話我啲內痔會幫我切乾淨,唔會留,但係我記得你嗰位林醫生話要留返少少,如果切得太乾淨會有肛門收窄呢個問題,所以我好驚,同埋你嘅林醫生話有肛裂唔可以做手術住,但係今日李醫生就話可以照做 ,我有問佢會唔會因為我肛裂未好返照做手術夾硬塞個儀器入嚟,會令我肛裂更加嚴重,佢話有機會,我好驚肛裂更加嚴重 到時又要做肛裂手術,肛裂手術啲後遺症大過痔瘡手術好多 , 但李醫生話我每日大便個痔瘡都會扯住個肛門,會令到個肛裂好難好,佢話要解決咗個痔瘡,對肛裂先至會好,但而家個情況就好矛盾,就算解決咗個痔瘡,如果因為做手術夾硬將我肛門撐開,會令我肛裂嚴重咗,咁我點算好?

我有啲想睇你嗰個林醫生,但你之前睇過,林醫生都講咗肛裂未好返係唔可以做手術住,所以我去睇都係會得到同一個回應

唉,而家好煩,究竟我應該點好?

洋房

回覆 Mandybilly 的帖子

請問手術后幾時可以企和行路?手術后后傷口超痛嗎? 我星期六做傳統,开始緊張。
謝謝分享🙏🙏

別墅

回覆 Islandmomo 的帖子

請問你係搵邊個醫生做手術呀? 到時做完手術可以上嚟分享返嗎? 謝謝

複式洋房

其實會唔會每個醫生都晤同,因為我肛裂時佢地話唔會用肛鏡檢查,致於割痔瘡醫生話唔會同我割曬留翻少少,我梗信醫生加上當時情況嚴重冇考慮太多,一心想攪掂d痔瘡,想脫離折磨啊
我做傳統割內痔,痛情度可以忍到,衹係去便便時吉吉刺痛去完抖陣就唔痛,會有d血水滲,醫生有開超强止痛藥,所以我痛感唔係太大。據我所知如果有做埋外痔係會痛好多,因為傷口在外邊,痛感會強d

複式洋房

回覆 Islandmomo 的帖子

我做完麻醉藥過左後,就行去厠所小便,之後機時落床行下都得,但啱啱做完手術我都盡量瞓床,唔好太大動作,影響傷口,因為我好驚爆線

複式洋房

林醫生幫我檢查時已話我肛裂好翻可以做手術,咁又冇談論過肛裂究竟可唔可以做手術啊,佢一話我好翻可以做手術,我立即叫佢安排,同埋佢解釋點割痔瘡比我知啊

首頁
56789...13

尾頁

跳至