婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Sadsadpig 的帖子

醫生話我痔瘡超大好嚴重,割左2大粒,我個傷口都超大,重要冇縫針醫生所以比左一個月假我,等我留屋企養好個傷口,而家都過左17日Lu,當中最痛便便時咬緊牙關就捱得過,直到今日排便痛感得2粒星,其餘痛感得1粒星,感覺良好。而家去便便已經冇痔瘡頂住d便好快就可以排出唔使點用力,5至8分鍾攪掂排便,我而家再多飲水食生果,煎炸野冇咩點食,希望可以keep耐d,直到我C都唔好翻發就好Lu,肛裂加大痔瘡令我授盡折磨好痛苦

複式洋房

回覆 flying88 的帖子

請問可唔可以話我知你係搵邊個醫生做手術, 等我可以唔使去睇佢,謝謝

複式洋房

回覆 Mandybilly 的帖子

見到你咁講,你手術康復進度非常好,戥你開心,你有勇氣做呢個手術,好佩服你,我好怕痛,自從我睇咗某個醫生之後,佢話可以幫我打針,我就想打針,唔想做傳統手術,但因為而家肛裂,做唔到檢查,其實都未知道我適唔適合打針,我每朝大便痛同要推痔瘡,我都好想可以做手術搞掂,但係而家有肛裂,咩都做唔到,鄺醫生話可以幫我做肛門放鬆手術醫肛裂,但會有輕微大便失禁,我接受唔到

複式洋房

我真的真的好明白你既痛苦啊,你要加油呀,試下做足每日排便前搽花士苓,唔好俗便去完沖洗肛門再搽痔瘡膏加花士苓,多飲水食生果,介口等因為肛裂要比較長時間先好,我係慢性肛裂肛門位都有粒哨兵痔,係長期肛裂不愈合型成,到而家做完手術呢粒野唔見左,唔知係醫生割左定縮左入去

複式洋房

Mandybilly 發表於 19-10-21 15:02

我真的真的好明白你既痛苦啊,你要加油呀,試下做足每日排便前搽花士苓,唔好俗便 ...
你之前有教我便便前搽啲凡士林,我有聽你講呀,每次大便完都有搽專科醫生開嘅藥膏,我最初爆發肛裂嗰陣係8-9粒星咁痛,而家係5-6粒星,但已經維持咗呢個狀態兩星期,情況冇好轉落去,唔知會唔會一直徘徊5-6粒星,唔會繼續好返

我有飲好多水、食菜、食生果,有食乳果糖,醫生叫我自己較啱個份量就得,唔一定要跟說明書,我而家靠乳果糖,每次啲便便都係軟身,但我始終有個好大嘅痔瘡,每次便便都會先痾出痔瘡再出便便,個痔瘡一痾出就會撐爆我個肛裂,咁搞法咪好難好,甚至唔會好??

我都有你講嗰粒哨兵痔,粒嘢會痛痛哋,如果用力篤會好痛,上次醫生用細肛鏡幫我檢查,放入去嗰陣唔痛,但一轉個肛鏡,我就好痛,應該係轉親粒哨兵痔,你之前肛裂好返用肛鏡檢查有冇轉? 轉嘅時候有冇轉到粒哨兵痔覺得好痛??

別墅

我而家係慢性肛裂,仲有2粒哨兵痔,好痛苦。

我都有臨去廁所前揸凡士林,有時有血,有時冇血,感覺肛門已經收窄左。

別墅

如果割左,出面一定有傷口會痛

別墅

你朋友做內痔定外痔? 你朋友怎樣保持唔返發?

複式洋房

回覆 BlactCat_FB 的帖子

你有冇搽藥膏? 我見有人肛裂足足一年先好返,所以唔好灰心住,我覺得搽藥膏好重要,唔係痔瘡膏,係醫生開嘅藥膏,仲有食消炎藥,我醫咗一個月,由劇痛變到而家好痛,我呢一個月有食藥同搽藥膏,就算你最終要做痔瘡手術都好,起碼自己醫好咗個肛裂先,做少一樣肛裂手術

複式洋房

我有一粒哨兵痔,少痛但醫生檢查用肛鏡時唔痛啊
我朋友割外痔成串提子向出面,佢話割完超痛,要企向到小便,大便更時地獄級痛,痛到喊捱左個機星期先冇咁痛
我問佢呢十機年有冇翻發,佢話而家肛門口有一粒細過紅豆既肉粒仔,不過唔覺有全在過,佢又冇介口,煎炸辣野照食,由期四川菜OMG我覺得每人體質唔同,佢話到時再發先算

複式洋房

聽落做外痔做手術慘烈好多,請問你知唔知點樣先可以防止有外痔?係唔係有內痔嘅人會容易有外痔?定係唔關事? 我而家有一大舊內痔, 好驚遲下會生埋外痔

別墅

我而家有食消炎藥,但醫生冇比藥膏,我自己有揸痔瘡膏,我而家就算軟便唔硬,都會痾到流血,所以,我諗住再睇下肛裂康復程度,先決定做唔做手術。

別墅

你朋友真係犀利,咩嘢都食唔介口。
你朋友外痔咁嚴重,傷口一定大,傷口又腫又痛,諗起我都怕。

複式洋房

佢做手術後痛到唔知點型容呀,佢話最記得頭星期去便便狂喊太痛,我有問佢咁大膽食辣野佢話自己為食,介唔到口加上過左咁多年,放下左介心。我就真係唔敢,我諗我嘅痛苦呢世都唔會忘記啊,都係自己盡力保持良好習慣,唔好再翻發啦

別墅

請問你之前有肛裂期間,遇到月經嚟,仲會唔會大便後浸熱水架?
你而家康復程度ok嗎?仲需唔需要浸藥水?

複式洋房

月經來都有浸熱水,我而家冇浸藥水,不過便便後用水沖,而家便便唔痛正常翻,不過每次去便都排好多,唔知係咪冇左痔瘡頂住啦,而家排便唔使太用力推先去到,加上我而家練習緊用腹部出力排便而唔用肛門出力排便,我上網睇d人教咁樣冇咁容易有痔瘡

別墅

你好快就嚟好返喇,真替你開心!
我以為月經嚟緊唔浸得水,怕發炎! 請問點用腹部排便,網上搜尋咩學名?

謝謝!

別墅

回覆 Islandmomo 的帖子

你近期傷口點呀?
祝你早日康復!

複式洋房

我都係上網無意中睇到,用小腹出力排便唔係肛門用力,可以减少有痔瘡機會咋。
而家好左好多,排便痛得少少,d便而家好順,我已經冇食止痛藥LU,d腫消左好多,得翻好少拉扯感覺

洋房

回覆 BlactCat_FB 的帖子

手術后第二个星期明顯好多了,亦沒有吃止痛藥。只是便便有点兒痛,其他都 ok. 我唯一要掌握飲食方面 ,因為沒有吃纖維粉,要令便便暢通,就更好了。
我之前覆診,醫生話內部傷口有縫,外部沒有縫。其實,我个 case, 手術前是沒有任何痛楚、流血或不適,只是有粒野突出,又沒有阻住便便。所以都有諗做手術會吾會多此一舉,不過完成后,放下心頭大石。

謝謝關心,大家努力加油。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊