婦女醫護

跳至

首頁
45678...12

尾頁

別墅

回覆 Sadsadpig 的帖子

我都有食麥包,好多嘢唔敢食,所以個人瘦左好多,你有冇瘦呀?我都想屋企人陪我,只有放假先可以,平時痛到冇心情出街,係屋企好鬼悶。
你而家大便後仲有冇出血呀?

別墅

我冇痛到跳舞,只係痾大大feel到裂開時,就想暈

複式洋房

醫生有同我講過想大便嘅感覺係你肚痛一坐落厠所係自然排出而晤使用力,我以前一有d肚痛就立即坐厠所用力推d便出來,所以有痔瘡如加埋便硬,就好易肛裂,佢曾話我有冇諗下係咪真係有便疴,一來我食唔多野,二來食物需要時間先可落到條大腸直腸,還是係自己痔瘡或肛門痛產生便意,佢話三日去唔到先為便秘,為何要迫自己去,叫我試下一日去一次就可以,再有痛感覺叫我忍下,除非你日日食好多野,如果唔係一日一次係夠啊

複式洋房

肛裂去便便係超超痛,比d恆心,清潔肛門搽花士令加藥膏,我相信比d時間會有好轉,大家加油!
我今日排便比昨日痛,有吉吉感覺,刺痛感有d血但好少,但忍得到,我都要同自己加油!

複式洋房

BlactCat_FB 發表於 19-10-7 19:19

我都有食麥包,好多嘢唔敢食,所以個人瘦左好多,你有冇瘦呀?我都想屋企人陪我, ...
我都係好多嘢唔敢食,但我暫時未有瘦,因為我呢個狀況維持咗兩個星期左右,可能未咁快瘦,但我本身90磅,如果再瘦多十磅我驚營養不良

我都係痛到冇心情出街,自從有咗呢個病之後我都冇再出過街 ,日日都喺屋企,淨係出去睇醫生嘅時候先至出一出門

我而家仲有流血,連自己都聞到啲血味,同埋聽到啲血滴落馬桶嘅聲

複式洋房

BlactCat_FB 發表於 19-10-7 19:31

我冇痛到跳舞,只係痾大大feel到裂開時,就想暈
我痾嗰陣裂開好痛,痾完之後都好痛,痛到成個人要旭嚟旭去,企定唔到, 同埋要自己按摩個patpat舒緩返

複式洋房

Mandybilly 發表於 19-10-7 19:56
肛裂去便便係超超痛,比d恆心,清潔肛門搽花士令加藥膏,我相信比d時間會有好轉,大家加油!
我今日排便比昨 ...
好驚肛裂一直唔好返,會變慢性肛裂,到時更加難醫

你治療肛裂期間,有冇食消炎藥?

你今日便便比琴日痛,係稍為痛咗少少,定係明顯痛咗好多?
你使唔使返去覆診?

複式洋房

冇食消炎藥啊,今日便便明顯痛左,月中去覆診

複式洋房

Mandybilly 發表於 19-10-8 13:24
冇食消炎藥啊,今日便便明顯痛左,月中去覆診
好似一日比一日痛咁嘅
今日明顯痛咗但仍可忍得到嗎?
希望你快啲好返

你有冇覺得做完手術之後有肛門收窄嘅問題呀?同埋你係唔係 將啲痔瘡切得好乾淨?
我上網見人哋分享話如果切得太乾淨就會有肛門收窄呢個問題,好驚

吖,仲有呢...... 請問你可唔可以介紹幫你做手術嗰位醫生畀我呀? 感謝

複式洋房

我做完手術未排到便時都勁擔心肛門收窄,第一次排便係關建時刻,好在排到好多,重係正常粗便冇幼到,呢機日每日一次排便順利,d便正常,但因為入面有傷口所以都痛,但可以忍到,排完抖一陣,就唔太痛Lu
醫生末做手術前有同我解釋,冇可能割曬,割曬的話我肛門會得翻好窄排便好困難,所以佢話唔可以割曬要留翻d!

複式洋房

我pm左比你

別墅

回覆 Mandybilly 的帖子

樓主可吾可以Pm埋比我?感謝。

複式洋房

回覆 Annabeth 的帖子

我都pm左比你

複式洋房

Mandybilly 發表於 19-10-8 20:30
我做完手術未排到便時都勁擔心肛門收窄,第一次排便係關建時刻,好在排到好多,重係正常粗便冇幼到,呢機日 ...
咁係唔係只要唔割曬痔瘡嘅話,就唔會有肛門收窄呢個問題?基本上都係安全?因為我都好擔心做痔瘡手術會肛門收窄

做完手術後,醫生有冇叫你食纖維粉幫助排便?定係如常飲食就可以?

我收到你個pm喇,多謝曬你
請問你嗰位醫生係點樣搵返嚟㗎? 點解你會咁相信佢嘅? 我收到你pm之後有search下你個醫生, 但係除咗最基本醫生資料之外,就搵唔到有人討論關於佢做痔瘡手術嘅嘢
當初點解你咁放心將自己交畀佢?

謝謝回覆

複式洋房

我衹知醫生同我講話唔可以割曬要留翻d,先唔會肛門窄啊
本來我睇開播x方醫生,但因為有次痔瘡發好難推入,又愈來愈嚴重,所以打去播x再睇方醫生,點知姑娘話佢嗰日冇註診,衹得林醫生註診咁我咪照睇囉,因為我實在太辛苦,嗰刻心情衹有醫生肯睇,邊個都無所謂啊

複式洋房

今日係手術後第5日,今日排便無尋日咁痛,輕鬆左d,傷口有d隱隱痛輕微同有血水滲出輕微,而家去厠所感覺暢順無以前有痔瘡頂住,我有10機年未試過去完厠所可以唔使推翻d痔瘡入去,太好因為晤使再同d痔瘡博鬥,心理壓力已經無咁大,希望下星期三覆診時,康復得更好,我要同自己加油!
如果大家有野想問我,我好樂意回覆大家,我盡可能分享自己手術前同手術後嘅感受比大家知
加油呀!

複式洋房

Mandybilly 發表於 19-10-9 18:28
我衹知醫生同我講話唔可以割曬要留翻d,先唔會肛門窄啊
本來我睇開播x方醫生,但因為有次痔瘡發好難推入, ...
咁你覺得方醫生定係林醫生好啲?
係唔係嗰次亂打亂撞睇咗林醫生,覺得林醫生好,所以就搵林醫生做手術??

複式洋房

Mandybilly 發表於 19-10-9 21:06
今日係手術後第5日,今日排便無尋日咁痛,輕鬆左d,傷口有d隱隱痛輕微同有血水滲出輕微,而家去厠所感覺暢 ...
聽落你個手術做得好成功好順利, 康復進度都好理想,我見你今日都冇上嚟講嘢,我仲擔心你今日嚴重咗,痛到冇精神

我都好想可以每次大便完都唔使推夠痔瘡上去,但係我而家每日肛裂都好嚴重,根本做唔到肛鏡檢查,我每日痔瘡都流血 ,最近大便又唔好,又成日一日屙兩次,搞到個肛裂好難好返 ,仲越嚟越痛,我可以點算?
睇醫生醫生嚟嚟去去都係開消炎藥同埋畀藥膏我搽,但係食極搽極都冇進展

別墅

回覆 Mandybilly 的帖子

你康復進展幾好,真替你開心!
我肛裂仲未好,唉…已半年了! 唔知係咪要做肛裂手術先會好。

複式洋房

其實我睇過方醫生一次,佢話我肛裂未好,如果好翻可以做痔瘡槍,之後我痔瘡發作難推入好辛苦,諗住再睇方醫生,點知嗰日佢冇註診,得林醫生咁咪照睇,林醫生檢查話我肛裂好翻可以手術不過做傳統嗰種割,加上我一早已想好係揀割,唔做槍我咪同林醫生講我要盡快做手術,咁佢立即幫我安排(因為我好驚再肛裂就做唔到手術,又有排拖加上痔瘡愈來愈嚴重)

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊