婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 Sadsadpig 的帖子

剛剛popo完,很順利,不太痛,我傷口近門口。我估popo都無你地現在有痔瘡个種痛啊,,. 我見你好擔心,个人覺得不恐怖,盡快解決,不用擔心多一天。在醫院,有醫護 support, 个人都安心d.

複式洋房

Islandmomo 發表於 19-10-14 12:03

剛剛popo完,很順利,不太痛,我傷口近門口。我估popo都無你地現在有痔瘡个種痛啊, ...
多謝你回覆我呀
竟然唔太痛?! 我見啲人個個都話痛到地獄咁樣,話生仔都冇咁痛,所以我真係好驚
我係好擔心呀, 我有好多嘢擔心,擔心手術後大便唔順利,要大大力谷,然後谷爆個傷口,又擔心就算大便係軟身,都會屙到好痛,劇痛,地獄級痛,怕自己頂唔順會暈咗,又擔心會有後遺症,肛門收窄,大便失禁

別墅

回覆 Islandmomo 的帖子

請問是否做傳統割痔瘡?傷口需要縫針嗎?

大宅

Mandybilly 發表於 19-10-11 11:12
回覆 Annabeth 的帖子

3日2夜

全部加埋要幾錢呀?

洋房

回覆 Annabeth 的帖子

傳統,割左三小粒,吾知有無縫口,不過回家已 拆除 包紮,只用 護墊。

洋房

回覆 ccue148 的帖子

差不多六萬,因為我做埋腸鏡。

洋房

我本來都好好擔心架,原來不是想像甘差。手術后吃瓜,多 d水溶性 纖維,可能有幫助。明天再報告。其
實醫生話如果痛,可再吃額外止痛藥,我不吃都ok.

複式洋房

會唔會係因為你啲痔瘡細,所傷口細,所以唔係太痛,我個痔瘡超級大舊
請問可唔可以形容一下做完手術之後便便嗰隻痛係點樣㗎?謝謝

洋房

如果分痛,劇痛痛,超級痛痛,我今天只是痛。你吾好幻想太多啦,多喝水,應該有幫助。
我都糸驚青一族,生仔剛作動,已經訂吾順,即 call醫生开刀,幸好手術后無乜痛。

我之前都好擔心,所以睇好多post, 希望我的 sharing 可以幫到大家。

複式洋房

其實真係冇想像中恐怖啊,我第一次便便都冇地獄級痛,可以忍到,我今日第十日,傷口有d拉扯痛,同有d痕唔知係咪傷口埋緊口

洋房

回覆 Mandybilly 的帖子

多謝你之前的的分享,令我个心心定d.,同埋準備好d🙏

複式洋房

加油呀,我地一齊分享下手術後情況,祝你早日康復

洋房

多謝多謝
其實手術解麻后第一感覺是做了麼,只是尾龍骨最后后个節有 d痛,我重可以自己過床添。

複式洋房

你使唔使浸紫色藥水呀?

別墅

請問你外痔有幾多粒,大唔大粒?
我有外痔,我都怕做手術,d人話做完手術,外痔傷口大便痛到死。請問你除了食瓜類,仲有冇食其他可以軟便?

洋房

要呀,一日可浸四次

洋房

回覆 BlactCat_FB 的帖子

有手指頭甘大。可明天再報告 popo情況。昨天吃了梨,吃了醫生的纖粉,欲好多水,沒有吃吃菜。

複式洋房

Islandmomo 發表於 19-10-14 19:43

如果分痛,劇痛痛,超級痛痛,我今天只是痛。你吾好幻想太多啦,多喝水,應該有幫 ...
真係有咁唔痛咩 但係嗰啲痔瘡專科手術嘅網頁,有寫唔同痔瘡治療嘅痛楚程度,都有話傳統痔瘡切除係劇痛

我而家有肛裂,好驚做手術會撐爆我個肛裂,再加上割痔瘡嘅傷口,我會痛死

複式洋房

Mandybilly 發表於 19-10-14 19:56
其實真係冇想像中恐怖啊,我第一次便便都冇地獄級痛,可以忍到,我今日第十日,傷口有d拉扯痛,同有d痕唔知 ...
可能因為你肛裂好返,所以你做完痔瘡手術就只有痔瘡傷口嘅痛,我有肛裂,好驚做手術會撐爆我個肛裂,然後加埋痔瘡手術,會痛上加痛,肛裂未好返,如果做手術令肛裂更嚴重嘅話 ,另外又有痔瘡手術傷口,咁個肛門咪有排都唔好

我見你第一日便便話唔算好痛,但然後好似每日比每日痛咁

複式洋房

樓主,請問你有冇生過小朋友?因為我留意到話唔太痛嗰啲人,係因為已經生過小朋友,經歷過十級痛楚,所以做痔瘡手術大便嘅痛,相比生仔嘅痛,就自然覺得冇咁痛我見到有唔少男仔做痔瘡手術之後便便,全部都掉下男兒淚

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊