自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

https://topick.hket.com/article/2330815/番石榴含豐富維生素C愈食愈靚%E3%80%80營養師:更具防衰老抗癌功效【附食用建議】

Peony續指,維他命C含抗氧化、增強抵抗力的功效,有助骨骼和牙齒發展,同時可幫助吸收鐵質。除了維他命C外,番石榴也有許多其他營養素,包括維他命A、鉀、鎂、胡蘿白素、多酚類,另外也有豐富的番茄紅素,足足是番茄2倍含量。番石榴所含的抗氧化物,能幫助對付人體體內傷害細胞的自由基,可抗衰老,同時能保護血管壁,幫助心臟和血管功能,間接也有抗癌功效。

水晶宮

番石榴卡路里低、纖維高,以一個番石榴為例,所含卡路里37千卡、脂肪0.52克、糖4.9克,食用後又能帶來飽腹感,適合希望控制體重的人士進食。而由於番石榴屬低升糖水果,進食後能減慢糖分吸收,因此也適合患糖尿病的人士食用,惟其鉀質亦比較高,會加重人體腎臟負擔,故並不適宜腎病患者進食。

水晶宮

ash_yehyeh 發表於 19-9-26 17:56
番石榴卡路里低、纖維高,以一個番石榴為例,所含卡路里37千卡、脂肪0.52克、糖4.9克,食用後又能帶來飽腹 ...

我好鐘意食,陣陣清香..........

水晶宮

wcandtt 發表於 19-9-26 18:07
我好鐘意食,陣陣清香..........

我都係今年先開始食 發現新大陸

水晶宮

ash_yehyeh 發表於 19-9-26 18:09
我都係今年先開始食 發現新大陸

今日taste 的牛油果得呀,16蚊2個!我剛切左嚟食,$8蚊一個勁抵

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

番石榴我受唔到,反而好鐘意soursop打汁,可惜香港買唔到
https://www.thespruceeats.com/soursop-juice-and-smoothie-recipe-2078388

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

MM2H 發表於 19-9-26 18:13
番石榴我受唔到,反而好鐘意soursop打汁,可惜香港買唔到
https://www.thespruceeats.com/soursop-juice-an ...

咁多核點打汁

水晶宮

MM2H 發表於 19-9-26 18:13
https://www.thespruceeats.com/soursop-juice-an ...

呢款水果真係無食過 香港無就真係要去外遊先試到

不過所有水果都係原個食比打汁好,因為可以保持返d纖維係度

珍珠宮

回覆樓主:

以前話番石榴難消化

水晶宮

pomanlife 發表於 19-9-26 18:15
咁多核點打汁

打埋d核

部機夠靚就可以好smooth

水晶宮

怪獸青BB 發表於 19-9-26 18:16
以前話番石榴難消化

係難消化呀,因為都高纖維

正常人食就無問題

伯爵府

怪獸青BB 發表於 19-9-26 18:16
以前話番石榴難消化

吃完痾唔出

琥珀宮

wcandtt 發表於 19-9-26 18:13
今日taste 的牛油果得呀,16蚊2個!我剛切左嚟食,$8蚊一個勁抵
...

我覺得好難係超市買到即日可食既牛油果

水晶宮

木土土 發表於 19-9-26 18:19

街市仲難買

BK有好多牛油果post,要買軟身先可以即日食

琥珀宮

sasatt 發表於 19-9-26 18:18
吃完痾唔出

高纖維不是幫助排便嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

係! 等極都唔熟! 好灰
放下自在

男爵府

回覆樓主:

冇知一問,以前細個啲人話食石榴會便秘,攪到我而都都仲有陰影唔係幾敢食,有冇人知可以講解吓係咪真

水晶宮

大型超市勁難買到好的牛油果,今天的,很好,估唔到,快d去入。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

ash_yehyeh 發表於 19-9-26 18:16
打埋d核

部機夠靚就可以好smooth

核唔苦架

水晶宮

mmk 發表於 19-9-26 18:23
冇知一問,以前細個啲人話食石榴會便秘,攪到我而都都仲有陰影唔係幾敢食,有冇人知可以講解吓係咪真 :funn ...

睇個人腸胃呀

食高纖維後一定要多飲水

首頁

尾頁

跳至