夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Gigi1127 發表於 19-9-26 22:53
佢說大家都不是彼此對的人,因價值觀不同,叫做而家磨合到,有個小朋友。
我就覺得誰可講誰是對的人?
佢覺 ...

其實好多人都娶錯妻嫁錯郎,有啲就果斷分割,有啲就為呢樣為個樣而拖拖下已經年老咁就一世

諗呢樣諗個樣,女嘅主要係怕同呢件分開咗,會唔會要孤獨一世,而家雖然對方同自己唔夾,但起碼都係一個人類生物,係某啲時節或者場合都叫有個版比人睇下。

當然,錢銀,仔女嗰啲係其他要諗嘅嘢。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

一對男女朋友, 唔講結婚住

男,鐘意食榴槤, 女:唔鍾意
男:鐘意打麻雀, 女:唔識賭錢
男:八面玲瓏, 朋友多到不得了, 女: 無朋友
男: 獨子, 女:3 兄弟姊妹
男: 識楂車 (咩車牌都有) , 女: 唔識楂車
男: 工作係運輸業, 女: 小學教師

以上可以講志趣不同, 但大把人差不多, 也結婚生仔, 幸福生活

最重要, 雙方有無尊重對方吧! 你賭錢我shopping, 你食榴槤時, 唔好預我, 行遠d , 擦埋牙才回家, 你賭錢, 我做facial 按摩, 各取所需, 唔洗迫對方陪我, 讓大家有空間, 也不俗

子爵府

CMMANDY 發表於 19-9-27 17:09

我身邊都有呢類朋友 佢地又真係幸福人版
可能一凹一凸都有佢既好

大宅

花花b 發表於 19-9-27 10:31
我同我老公鬧交時我自己有覺得同老公價值觀唔同 睇既事情好多都唔同 有時都覺如果搵左個相同價值觀既人可能 ...

可能老公都後悔娶我。說我唔尊重佢家人。
我問佢係咪唔想一齊,揀個適合佢的人,佢又說唔係。
我試下用你講的角度看待99係幫緊我湊b

子爵府

Gigi1127 發表於 19-9-28 15:09
可能老公都後悔娶我。說我唔尊重佢家人。
我問佢係咪唔想一齊,揀個適合佢的人,佢又說唔係。
我試下用你 ...

Um.....或者無需放大佢講過既野 或者你老公同我地一樣都明白 每個人都有佢既好同唔好 你的好 佢一樣知道 只係鬧交果一刻 唔會提

子爵府

一個人的經歷及背景會影響價值觀。好難揾個十全十美或價值觀完全一樣的人。
廿歲想揾啱傾合拍好玩唔悶識氹自己的人
三十歲前後想揾價值觀一樣的合伙人, 因係時侯組織家庭, 買樓, 生兒育女, 大家想法或目標一致, 就小好多爭執, 到四五十歲, 安定下來, 就想有個精神伴侶,各有各空間, 可以一起去旅行, 可以一起食飯行街, 但亦可有絕對自由同朋友或自己去旅行(正如我老公喜歡去遠途的, 北歐, 瑞士, 才覺得是去旅行, 我喜歡近近地hea吓的), 同人地食飯行街(佢喜歡大商場, 我喜歡返大陸吃喝玩樂), 做自己喜歡的事, 當然,最重要選擇與自己一起快樂的人, 如果令自己唔快樂的就遠離佢,

子爵府

歌莉亞 發表於 19-9-28 16:21
一個人的經歷及背景會影響價值觀。好難揾個十全十美或價值觀完全一樣的人。
廿歲想揾啱傾合拍好玩唔悶識氹 ...

說得對, 二個人耍白頭到老唔容易, 人係會變, 這係切實的事, 中間磨合, 係好需要互相體量, 明白與尊重, 只要一起舒服無壓力, 心中有對方, 會記掛既, 會珍惜的, 就有機會行到老了

子爵府

我結咗婚廿多年先領悟到呢個道理
後生時, 當然去邊樹都想佢陪我, 女家聚會佢唔like出席(我無乜親戚,又無兄弟姐妹, 只有堂家姐堂哥, 一年先兩三次見面食飯) 以前我會唔高興, 而家佢唔去我仲free仲happy, 上個月堂哥一家請我去流浮山食海鮮, 話叫埋佢, 我即時同佢推咗
我鐘意返深圳吃喝玩樂, 佢唔like, 我又係唔會預佢, 自己同朋友/ 家長/ 自己去, 超級正
我唔逼佢, 佢高興時我又高興
佢好深歸我好active, 兩個世界既人
價值觀又唔同, 政見又唔一致
不過都相處到, 策略就係自己保持開心, 費事勞氣。

子爵府

歌莉亞 發表於 19-9-28 16:55
後生時, 當然去邊樹都想佢陪我, 女家聚會佢唔like出席(我無乜親 ...

真係, 他唔干預妳, 給妳自由, 已經非常好, 開心有好多種方法, 平衡到就得了

大宅

歌莉亞 發表於 19-9-28 16:55
後生時, 當然去邊樹都想佢陪我, 女家聚會佢唔like出席(我無乜親 ...

我又係無兄弟姐妹,老公也是。但佢媽的家庭是極重親情,親戚間都常見面的;我的親戚卻相反。所以我唔明佢地家庭大過天的人。
老公係深閨,可以自己在家沖下咖啡自得其樂,而我就鍾意去街睇戲食野的人。雖然我係無佢咁talkative,而我就是結婚與否都可以的人。我和老公的性格真係好唔同。

大宅

不是對的人、價值觀不同……
為何要在一起

子爵府

Gigi1127 發表於 19-9-27 12:26
我都同意無完全價值觀相同的人,只有遷就包容

有愛才會有遷就包容
可惜現實生活的柴米油鹽, 婆媳關係,教育子女, 經濟等都會磨蝕愛情, 加上每人成長的環境, 價值觀及性格都不同, 久而久之就會產生衝突, 認為對方不是mr. right.
唯有大家達成共識, 唔喜歡就唔出席那些聚會, 但又唔好阻止佢去, 要尊重佢的意願。佢去應酬班親戚,你自己咪去睇戲行街食飯或揾朋友聚會, Shopping買野獎勵吓自己, 幸福係自己創造, 而不是他安排, 由他操控。

大宅

歌莉亞 發表於 19-9-28 20:56
有愛才會有遷就包容
可惜現實生活的柴米油鹽, 婆媳關係,教育子女, 經濟等都會磨蝕愛情, 加上每人成長的環 ...

但我發覺自己依賴咗佢,會驚佢生氣驚佢唔開心。都好想自己自信些堅強些。我是在職媽媽了,有自己工作。佢的分析能力比我高,所以好多時我都聽佢意見

洋房

價值觀差距太大,肯定相處不來。最好找價值觀相近的。否則易吵架。

大宅

Yee_ng 發表於 19-9-27 16:31
係唔係right person都已經結婚了佢又想表達d咩呢,現實中無可能100%合心意這才是生活,生活當然有磨擦咁就 ...

老公疼你能溝通就好,價值觀很難一樣,我條友所有節日包括生日都沒表示,什麼都跟阿媽聊,同佢結婚後覺得自己跟獨處沒什麼分別

別墅

佢說大家都不是彼此對的人,因價值觀不同,叫做而家磨合到,有個小朋友。
佢覺 ...

世界邊有知道你心諗咩既人..做人呀媽都經過幾十年觀察住自己仔女成長先知個仔女係點..你老公要講唔夾..應該係拍拖個都知啦..宜家講呢d

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我同佢都唔對的,可能天時地利啱就一齊咗

子爵府

2019勳章

佢覺 ...

磨合到就係對的人。

大宅

2019勳章

我同老公的性格完完全全相反!
我動,佢靜,我多嘢講,佢少發言,
我愛進步多變,佢愛簡單安逸,
我有主見,佢冇任何意見,
我愛規劃未來,佢愛隨心所愛,

盡管我倆大不同,但我地是有一致的終極共識⋯⋯就係做咩都好,都以小朋友,家庭好為目標!有時意見不同,亦盡力商量,取之平衡,而且,我地冇隔夜仇,包容性好緊要的,可以結婚,緣份已經係度,共同努力之下先可以好好地經營家庭和婚姻,
加油(emoji)(emoji)!

大宅

佢覺 ...

您老公背后意思係,唔係有小朋友,佢會離您而去。
再唔對佢親戚做下表面工夫,您的晚年可能會自己一個過…

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊