想生BB

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

更新:今天收到最好消息,2粒中有一粒合格,10月底植入了!
希望大家一齊成功

今次係第二次做IVF,第一次抽17粒,但卵質素差只可以去Day3,終告失敗

養左3個月卵左右,戒口,食養卵藥,補充supplement,上星期初喺愛群抽卵,15粒,最後Day 5 有兩粒3BC *1顆,3CB *1顆做左切片再冷凍

而家等緊PGS報告..要21個工作日即要到10月初至中先知果兩粒bb能唔能夠pass..雖則口講結果已經唔到我控制..盡量保持正面,但心情總係有不安..
有無sis都係等緊PGS報告..

大宅

Cheerupbaby 發表於 19-9-26 23:55
今次係第二次做IVF,第一次抽17粒,但卵質素差只可以去Day3,終告失敗

養左3個月卵左右,戒口,食養卵藥,補 ...

請問你幾多歲呀? 高齡要做pgs?

大宅

yhyeung 發表於 19-9-27 07:44
請問你幾多歲呀? 高齡要做pgs?

我就黎32歲,多囊,同埋第一次啲卵真係太差,今次翁翁建議我做PGS,但ERA就啊洗,咁我自己都係想做埋PGS.所以就做了..

大宅

Cheerupbaby 發表於 19-9-27 07:56
我就黎32歲,多囊,同埋第一次啲卵真係太差,今次翁翁建議我做PGS,但ERA就啊洗,咁我自己都係想做埋PGS.所 ...

但為何醫師建議你做pgs? 你有流產前史? 或身體有特別原因?

之前我在愛群做了好幾次pgs。但是我高齡。所以基因有問題機會較高。

但32 歲這麼年輕為何要pgs 呢

大宅

yhyeung 發表於 19-9-27 07:59
但為何醫師建議你做pgs? 你有流產前史? 或身體有特別原因?

之前我在愛群做了好幾次pgs。但是我高齡。所 ...

上次植入完失敗,同翁翁傾完,大家都ok做,所以做了

大宅

Cheerupbaby 發表於 19-9-27 08:08
上次植入完失敗,同翁翁傾完,大家都ok做,所以做了

哦。原來係咁!
那祝你順利!
等pgs 報告會覺得時間漫長,或者搵d 節目娛樂,去下小旅行,分散下注意力

大宅

我九月一日做切片,九月十三日收到愛群通知兩粒day5有一粒pass PGS可以植入, 原本以為仲要等多一星期㗎
Actions speak louder than works

大宅

vvyy1016 發表於 19-9-27 08:55
我九月一日做切片,九月十三日收到愛群通知兩粒day5有一粒pass PGS可以植入, 原本以為仲要等多一星期㗎
...

恭喜你丫!兩粒bb都pass希望你成功
咁我都希望可以快啲有結果...

大宅

yhyeung 發表於 19-9-27 08:13
哦。原來係咁!
那祝你順利!
等pgs 報告會覺得時間漫長,或者搵d 節目娛樂,去下小旅行,分散下注意力

多謝 希望能成功

大宅

你好,我都系多囊,想問問是否做了pgs對多囊的成功率高啲?多囊本身的卵有基因問題嗎?

我本身分別放了兩次day5胎,但都失敗。

放鬆心情,等待好消息

大宅

我9月16日切片, 琴日下午收到愛群EMAIL啦, 所以唔駛等21日咁耐..

大宅

binnie 發表於 19-9-27 10:35
我9月16日切片, 琴日下午收到愛群EMAIL啦, 所以唔駛等21日咁耐..

都好快喎!!
我5月份果陣都要17日

大宅

我都同你一樣,每日等待,又成日看下電郵.
好難過
我係22/9 星期日話拎去切片,
我都BOOK定2星期後回診, 我最近見到好似2星期內都有report!
大家要加油呀 我同你同年!

大宅

happymusic520 發表於 19-9-27 11:13
我都同你一樣,每日等待,又成日看下電郵.
好難過
我係22/9 星期日話拎去切片,

我都係22/9片架,希望大家都pass到!

大宅

paulpaul1112 發表於 19-9-27 10:14
你好,我都系多囊,想問問是否做了pgs對多囊的成功率高啲?多囊本身的卵有基因問題嗎?

我本身分別放了兩 ...

多囊只係卵子唔成熟,應該唔關基因問題
我見有多囊sis 唔洗做PGS 成功啊
但你放左兩次Day5 唔成功醫生有無講大原因 ?

大宅

binnie 發表於 19-9-27 10:35

I see, 等待時間幾日都漫長..

大宅

Cheerupbaby 發表於 19-9-27 11:35
多囊只係卵子唔成熟,應該唔關基因問題
我見有多囊sis 唔洗做PGS 成功啊
但你放左兩次Day5 唔成功醫生有無 ...

無啊,無講原因,都系話機率問題。。。不過我都知我卵子質素唔太好。

大宅

paulpaul1112 發表於 19-9-27 11:46
無啊,無講原因,都系話機率問題。。。不過我都知我卵子質素唔太好。

Ai..卵子質素唔好真係...因為我都係
就算養左幾個月 都只係比上次好啲...
我做埋PGs 都係求多個安心
植入後成功機率會好啲

大宅

Cheerupbaby 發表於 19-9-27 11:48
Ai..卵子質素唔好真係...因為我都係
就算養左幾個月 都只係比上次好啲...
我做埋PGs 都係求多個安心

呢種感覺真係過來人先明白
祝大家早日成功!

別墅

回覆 Cheerupbaby 的帖子

我第三次抽卵了,養了3個月變化都不大,都係差,唔明點解?我有兩粒 Day 5 (3CC同3DD) 25/9做切片,我都好擔心....
其實胚胎質素差可以搵到原因嗎?

首頁
12345...7

尾頁

跳至