自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

問題根源係政府,有晒人口譜查數字,起樓唔足令市民上唔到樓,造成社會深層次矛盾

伯爵府

開心吸收勳章

yauman76 發表於 19-9-27 14:42
每日150, 係港英年代帶落黎, 你估當時係邊個做決定?

無限loop 咁講,但5大又唔加入去

公爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-9-27 14:35
每人150可能係中央指示,可能係冇得變㗎啦,但係決定興建乜嘢佢哋嘅房屋,香港政府係可以自己決定㗎嘛
...

咁要起幾多先照顧到(由97計)
150人X365日X22年1204500人呢?依家仲要日日唔停咁落黎,都未計本地每日出生嘅嬰兒。

另外,呢每日150張單程證人士唔單只影響住屋,佢仲影響緊運輸、教育、福利、基建⋯⋯喎。

依家究竟係「掘」氹快啲定係「填」氹快啲。
日日150個落黎陪您一齊排隊申請租住/售買居所,
真心睇唔到起樓係解決到住屋問題。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

tingtingalex 發表於 19-9-27 21:38
你儲到首期嗎
我見你出post唔夠首期,

我都抽唔到居屋,所以放棄。。。
而家儲錢未必買樓,可能儲黎退休返加拿大養老。。。

侯爵府

笑得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-9-27 14:34
唔好講3萬咁遠,正常一個人10k一個月點都有2人家庭點都有2萬蚊,但sorry 已超過入息限額,請住 ...

所以好多寧願炒散或做半職,要唔過限額. 值得嗎?

珍珠宮

占妹 發表於 19-9-28 11:12
所以好多寧願炒散或做半職,要唔過限額. 值得嗎?

係呀好多都係炒散,出現金,就係為咗唔過呢個公屋申請限額,假設政府出售居屋,呢班人咪一樣係去申請去買 我嘅意思係既然大家都係對居屋嘅需求比較多,不如直接起多啲居屋俾人買,好過人哋呃呃氹氹申請公屋啦

珍珠宮

Joey8 發表於 19-9-28 10:44
我都抽唔到居屋,所以放棄。。。
而家儲錢未必買樓,可能儲黎退休返加拿大養老。。。
...

繼續抽囉,唔係點啫,不過應該呢幾年冇乜咁多居屋推出

男爵府

香港住屋真係大問題, 俾租已經無咗大部份人工,
但係政府都要搵地起樓, 你睇下之前話收新界地,
個朱heidi 話環保上位做已完, 但係以家啲暴徒攪咁多野, 又唔出嚟講環保

而 150係單程証, 係香港人申請親屬嚟香港, 如果講人權, 又唔可以cut,
而且係應該本身係香港人申請佢哋落嚟,
所以本來個香港人係有地方, 有能力先好申請佢哋落嚟
嗰 150個唔係單獨嚟

應該係哩 150個, 俾過稅, 過7年先開始享有福利,
而唔係一開始就有, 哩個就要多得公民黨賣港爭取,
唔好話政府問題

而點解嗰啲人排隊可以排快啲,
係邊啲人教佢哋? 係咪啲社工?
我土生土長嘅香港人真係唔識點可以插隊

另外真係要徹查工屋富戶, 又話者已經有人遷出仍然罷住大單位

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-9-27 14:34
唔好講3萬咁遠,正常一個人10k一個月點都有2人家庭點都有2萬蚊,但sorry 已超過入息限額,請住 ...

我都有親戚..
為左排公屋..
個媽媽特登辭職做 ftm..
佢老公一個搵萬7..
呢個政策根本逼人向下流..

珍珠宮

tyyho1 發表於 19-9-28 11:50
我都有親戚..
為左排公屋..
個媽媽特登辭職做 ftm..

我同事都係啦,特登叫老婆唔好做嘢,但佢自己一個做嘢囉,跟住咪申請到公屋囉,仲好威威咁囉,仲以為自己好醒

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-9-27 14:44
今時唔同往日,如果系港英政府帶落黎,咁應該要於是時並進,檢討修訂政策
...

首先你去了解下每日150個係邊幫人造成?仲有d難民?政府想改咩總有一幫人反對,所以我好奇下一個特首會係邊個做。之前CY都被人彈劾,香港邊個特首無被人反過?

珍珠宮

jasonhon88 發表於 19-9-28 11:50
香港住屋真係大問題, 俾租已經無咗大部份人工,
但係政府都要搵地起樓, 你睇下之前話收新界地,
個朱heidi ...

執政者亂七八糟,都唔知為邊個 鬼叫自己唔爭氣買唔到樓啊

禁止訪問

大宅

littlekala 發表於 19-9-27 14:28
不如cut左每日150仲好啦,根本新公屋係比呢班霸晒。

贊成

男爵府

Joey8 發表於 19-9-27 17:40
新移民唔駛做唔駛交稅,有公屋住唔駛交租,仔女讀書有津貼,拎綜援,仲成日出雙糧三糧
...

尼樣我都讚成,但綜援人士不單單是新移民

男爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-9-28 11:47
係呀好多都係炒散,出現金,就係為咗唔過呢個公屋申請限額,假設政府出售居屋,呢班人咪一樣係去申請去買 ...

咁每個階層都有唔同住屋要求,

就算講買居屋, 都有限額, 一樣有人呃呃氹氹係要求以內

其實應該公屋係位置差啲, 密度高啲, 住多啲人, 裝修設備差啲, 唔好變做公屋豪庭,

咁可以少啲人去搶, 而真係有需要嘅人, 可以先過度, 之後存到錢, 再改善生活
最少住擋房嘅, 住屋問題可以解決到

依家有啲公屋位置好過私樓, 真係好過住私樓

男爵府

Joey8 發表於 19-9-27 17:40
新移民唔駛做唔駛交稅,有公屋住唔駛交租,仔女讀書有津貼,拎綜援,仲成日出雙糧三糧
...

依家情況就係咁樣,香港人辛勞地養緊這批人,供埋佢哋仔女,佢哋直頭唔使養,咁樣做父母好寫意喎

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

平心而論,政府嘅財富再分配比其他地方巳算唔錯,好多人覺得香港稅率低,但醫療、教育、房屋、福利政策全需要錢,低稅率點負擔,秘密就係地價,中產等於交兩種稅,薪俸稅、買樓時嘅地價(等於間接稅),呢部份人係最慘嘅。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我以前唔知有個公、居屋網站,入去睇才大開眼界,個個搏到盡,想地鐵站附近,最好新樓,所以我都覺政府應該將位置好嘅新起嘅當居屋賣,如果想住新樓唔該自己努力。

珍珠宮

jasonhon88 發表於 19-9-28 12:46
咁每個階層都有唔同住屋要求,

就算講買居屋, 都有限額, 一樣有人呃呃氹氹係要求以內

又近地鐵,附近社區設施完善,真系好過好多私樓

首頁
12345...6

尾頁

跳至