自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

想問下第一次來經,有咩特別?
我女都11歲半,有次佢話來邊痛,我以為佢m come, 原來又冇野。
第一次,會多定少架?
我自己完全冇印象係點,好驚佢第一次係學校爆發,佢應付唔到會驚。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

ymc 發表於 19-9-27 22:47
我女都11歲半,有次佢話來邊痛,我以為佢m come, 原來又冇野。
第一次,會多 ...

第一次完全無特別,突然來了

最好之前教定點處理,有心理準備

侯爵府

2024年龍年勳章

借位問jm 們, 囡囡第一次來M 前是否已有毛毛? 我曾經聽説發育先是乳房, 出毛毛, 來M.

我女12歲多末來M.

子爵府

jadepearl 發表於 19-9-27 23:04
借位問jm 們, 囡囡第一次來M 前是否已有毛毛? 我曾經聽説發育先是乳房, 出毛毛, 來M.

我女12歲多末來M. ...

Yes

伯爵府

回覆樓主:

我記得頭五六年都係一年來八九次,每逢轉天氣或者病完都唔來,識朋友兩三個月先一次

男爵府

jadepearl 發表於 19-9-27 23:04

我女12歲多末來M. ...

我女10 歳,胸開始發育,11 、12 歲開始有陰毛、腋毛,最後12.7 歲先有m

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

呀囡第一次嚟足差唔多一個月,睇咗醫生,醫生話正常,媽媽唔洗擔心。仲話頭幾年亂都正常嘅。

子爵府

得12歲
發展未成熟啫
好似之前聽醫生講如果成年後都仲係咁先需要擔心
呢一刻唔洗太擔心住嘅

大宅

我當年都試過咁,隔兩三個月都唔黎,屋企人帶左我去睇婦科,果陣食左藥之後就正常返啦

伯爵府

我當年亂到廿歲先叫正常少少

亂到黎足大半年都試過

瑪瑙宮

seavl 發表於 19-9-27 17:19
請問有小朋友經期有試過只得一次嗎?

話說阿囡12歲,剛今年4月開始第一次M,之前幾個月都係來約一星期到。 ...

好多女孩第1年黎經,都會比較亂,如果佢第2年始續係咁,先再問醫生,唔使太擔心。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

我自己細個時都係,11歲黎左一次,大半年後先第二次。

侯爵府

ymc 發表於 19-9-27 22:47
第一次,會多 ...

我女上年升中後都間唔中話小腹痛, 我都以為佢就黎M, 就俾定兩塊m巾佢放書包以防萬一, 又教定佢點用。到今年暑假最後一日就黎左, 好彩係屋企。都黎左成個星期, 佢又無咩特別, 頭3-4日量比較多。

男爵府

回覆樓主:

我 個女都係,11歲八月黎m量少黎左一日之後無,到依家都未黎過

大宅

我女11歲初經,今年16歲,但仍然係冇定時來,有時1個月1次,有時個半月1次,有時2、3個月先1次。
有睇過中醫,又有睇過西醫,但醫生說應該係持續唔夠休息,太忙,所以導致經期紊亂。
仲有話而家好多女仔都係咁,讀完書就會好一點⋯⋯

大宅

剛剛開始時係無咁穩定架
我細個都係咁
開始咗年幾之後就穩定好多

子爵府

頭兩年 irregular, 正常旣!
身體仍在發育嘛!我記得自己都頭一年都係咁,之後周期先至正常!而且M痛添!
不放心,帶阿囡去看一次婦科

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

seavl 發表於 19-9-27 17:19
請問有小朋友經期有試過只得一次嗎?

話說阿囡12歲,剛今年4月開始第一次M,之前幾個月都係來約一星期到。 ...

好瘦??
我好遲來,亦都唔係個個月有(以前)
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-9-28 07:48
好瘦??
我好遲來,亦都唔係個個月有(以前)

阿囡現在154Cm,94磅。算正常。一日食好多餐。

我係瘦底人,肥佢幾磅。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

seavl 發表於 19-9-28 07:50
阿囡現在154Cm,94磅。算正常。一日食好多餐。

唔算太瘦
我F.1常食垃圾食物,到F.3至來,仲要一年幾次。
後來改善飲食、定時作息才開始每月來。

囡囡要少凍品、凍飲,我以前流血塊,有時會貧血暈倒。有冇做運動?身體弱也影響
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至