自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

debbychun 發表於 19-9-27 19:16
年年加,我都無加咁多

咪係,班公主都唔係做野既

男爵府

C.Humphrey 發表於 19-9-28 11:30
請到正常工人(只求正常,唔求好)就係離鄉背井,好多僱主每月都有bonus

但好多工人都係遊埠旅行,包食包 ...

佢又嚟咗香港咩? 幫工會手?

伯爵府

開心吸收勳章

moses2013 發表於 19-9-28 14:02
pk政府!
呢個時候話加價
其實係咪想增加民憤

咁都民憤

每個月100,每個出街食少一曰早餐,都用左拉。咁都比唔起,不要請工人

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

明知出面環境咁差都要加

男爵府

wai4919 發表於 19-9-28 16:35
咁都民憤

每個月100,每個出街食少一曰早餐,都用左拉。咁都比唔起,不要請工人

100又真係好少

翡翠宮

牛年勳章

coolnestea 發表於 19-9-28 15:53
佢又嚟咗香港咩? 幫工會手?

似係,在勵鬼會附近況出現

男爵府

順帶一問,多人比膳食津貼嗎?我見對比人工膳食津貼都好多,其實姐姐多數都響屋企食飯,點解會有人比膳食津貼?
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

翡翠宮

牛年勳章

saltato 發表於 19-9-28 17:24
順帶一問,多人比膳食津貼嗎?我見對比人工膳食津貼都好多,其實姐姐多數都響屋企食飯,點解會有人比膳食津 ...

好多時係工人要求膳食費,但又會食僱主屋企d野

男爵府

mickeyeva 發表於 19-9-27 19:13
外傭明日(28日)起加薪!政府今日(27日)宣布,香港外籍家庭傭工「規定最低工資」將調高2.4% ...

中產冇所謂。係普通打工仔慘,請工人就來係身份象徵

男爵府

saltato 發表於 19-9-28 17:24
順帶一問,多人比膳食津貼嗎?我見對比人工膳食津貼都好多,其實姐姐多數都響屋企食飯,點解會有人比膳食津 ...
我比$1250 包油米調味料,本身早午唔係屋企食,好少煮晚飯,煮都係我自己負責買同煮,屋企無乾糧零食

大宅

ricecooking 發表於 19-9-28 12:14
加100真是太少了,外傭好慘呀

我都覺,最好同香港人既人工睇齊就perfect!

男爵府

Reasonable

大宅

wai4919 發表於 19-9-28 16:35
咁都民憤

個問題係已經加左好多年,同埋我地先係僱主但無得say,話加就加,講真幾多人要養家成份糧一個月都未必儲到$46xx呀,仲要香港既僱傭條例大大部分都只係保障工人,咩都入僱主數 ,工人做2年唔做,之後又要比成萬蚊請,真係好想請? 兩夫妻要番工無奈要請姐姐又要比地方佢住,屋又細都唔知幾多人都好無奈!

伯爵府

開心吸收勳章

Mnopq1 發表於 19-9-29 07:54
個問題係已經加左好多年,同埋我地先係僱主但無得say,話加就加,講真幾多人要養家成份糧一個月都未必儲到$ ...

這些對外傭權利,因為她們工資已經係香港人最底工資仲要底了,香港人口口聲爭取人權時,就會這樣對 外傭。1萬元係中介費,如果貴, 政府應該係管中介費,不是找外庸落手,講真加100元,我唔會嘈。香港人成日話同外國西方比,西方根本不是這個價。如果 幼兒服務不足,要增加,我讚成。每個地方都有無奈事情,對於 外傭本身人,她們也是無奈離開自己國家出來做事,比起香港人她們更無奈。

伯爵府

開心吸收勳章

個問題係已經加左好多年,同埋我地先係僱主但無得say,話加就加,講真幾多人要養家成份糧一個月都未必儲到$ ...

我本身用左姐姐10幾年了,都用過好幾個。無話好唔好,大家 磨合到,就已經好。她們也有她們人生,做左2年唔做,係佢選擇,我試過做左1年唔做,因太 想念住屋企,我那時個小朋友得2歲,都好 徬徨。但見那個姐姐在手機相頭那張相,那張相係同她大約5歲男孩孩影的,她很一個兒子,她兒子爸爸抱住,好唔想同媽媽影相表情,我沒有生氣她,同情她,,不是她比我睇,是無意睇到的,如果我代入她,我唔會想同自己仔分開。
之後我請工人,選沒有子女,怎知她係 基,這些我不介意,始終是工作,回鄉放假期間,問我借多1個月糧,這個都做左2張約了,想住信得過借比她,一去不返。

伯爵府

開心吸收勳章

總之不同人生都有唔同無奈,加100,對於有能力請工人,根本不是問題。大把比多這個數,而工人好唔好係另一個問題, 中介費高都係另一個問題

公爵府

wai4919 發表於 19-9-29 09:49
這些對外傭權利,因為她們工資已經係香港人最底工資仲要底了,香港人口口聲爭取人權時,就會這樣對 外傭。 ...

我覺得外傭問題背後牽涉到嘅問題更複雜,政府冇決心冇能力去解決,至少喺外傭問題上幫下香港人,中介愈收愈貴,次次成皮嘢去博一鋪,冇方法杜絕公主、只有傭主硬食。

我屋企個姐姐正正常常,比上不足比下有餘,加100我都唔會嘈,人嘅嘢相向嘅啫,姐姐有姐姐嘅無奈,僱主有僱主嘅無奈。

伯爵府

開心吸收勳章

feifei_baby 發表於 19-9-29 10:12
我覺得外傭問題背後牽涉到嘅問題更複雜,政府冇決心冇能力去解決,至少喺外傭問題上幫下香港人,中介愈收 ...

有什麼方法杜絕公主,政府工都大把公主,大公司都可能大把公主。

個個對公主定義唔同,我朋友係開公司,佢話佢請90後員工都好公主少爺wor。

大把香港員工返工都會上手機whatapp, 工人在家用下電話,就話人公主,要在她們面前不繼做野才叫 勤力, 煮飯要煮到好似廚師咁好食,但要少油,少salt, 神級技術。

每個人對員工要求不同,香港要講人權,人權不只香港人才有,係人就已經有

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至