家庭理財

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

畀面勳章

在各個post中都答咗大家不少有關按揭上的問題,而舊post因爆咗11頁Limit,所以開了個新post。

各位有任何按揭上的問題,歡迎留言,識答既我會儘量答,不過私人事就不會答了。

大宅

allychan0205 發表於 19-9-27 19:20
在各個post中都答咗大家不少有關按揭上的問題,而舊post因爆咗11頁Limit,所以開了個新post。

各位有任何 ...

你又有無聽過加按物業俾銀行做
買基金之類,例如加按左 拎340萬 之後拎340萬回報率好高

大宅

畀面勳章

圓圓2017 發表於 19-9-28 21:43
買基金之類,例如加按左 拎340萬 之後拎340萬回報率好高
...

基金投資涉及風險,建議向持牌人士了解當中的細節、風險及適合度。

子爵府

allychan0205 發表於 19-9-27 19:20

各位有任何 ...

請問超過三十年居屋能否按倒六成?

大宅

回覆 allychan0205 的帖子

如果兩年後過了罰息期,而當時沒有收入證明,在這個時候要求回贈是否可行?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Cstsang 發表於 19-10-1 12:06

如果兩年後過了罰息期,而當時沒有收入證明,在這個時候要求回贈是否可行? ...

回贈甚麼?冇入息証明,都難做翻按或轉按吧

大宅

回覆 wy_yen 的帖子

我意思係每兩年可否要求1.8-2%回贈

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Cstsang 發表於 19-10-1 13:59

我意思係每兩年可否要求1.8-2%回贈

其實。。你明唔明白個回贈係咩嚟?你要重新再按或加按或轉按,才智有回贈嘅出現。。同埋e家新造嘅回贈都冇咁多啦。。。大部分都話減回贈。。。 你仲話要求。。。你要諗埋人地做乜要無啦啦回贈俾你。。。

大宅

1年前我轉銀行做按揭,當時我問佢兩年後如果我還款記錄良好而當時過了罰息期,而我又沒有工作情況下是否可要求市面上大約一至兩個percent嘅回贈,換取繼續在同一銀行做樓宇按揭當時佢話都可以但當然唔會應承,我想知類似情況係咪好似佢咁講,當時我當然聽了就算

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Cstsang 發表於 19-10-1 14:07

1年前我轉銀行做按揭,當時我問佢兩年後如果我還款記錄良好而當時過了罰息期,而我又 ...

你講嘅。。都一樣係重造按揭,有d係條件性嘅。。同埋要重新鎖2-3年罸息期,不過相同金額就多數未必批了,我以前都問過類似嘅。。但唔係問回贈呢個問題。。同埋原行翻按。。。亦要睇你當時份約係點,有d當你加按,只計加按果part有回贈,有d可能冇回贈tim, 亦有種係全份重造,即係原額連加按部分(其實即重新估價咁去計算)都有回贈。
但重新造嘅,一樣要再審批,要再交收入證明之類,只係免了找律師處理果部分。

大宅

畀面勳章

ApplePie_ellen 發表於 19-10-1 11:44
請問超過三十年居屋能否按倒六成?

如果已補地價,就當私人物業咁做。

如果是新購的未補地價居屋,超過擔保期,最多可借6成,都需要提供入息證明文件,及需計算收入與供款比例及壓力測試,不過因為不能加入擔保人,另借款人需與業主相同,請確定業主有足夠還款能力。

大宅

畀面勳章

Cstsang 發表於 19-10-1 12:06

如果兩年後過了罰息期,而當時沒有收入證明,在這個時候要求回贈是否可行? ...

有銀行是可以的,只要不涉及套現(而新按息沒有上調),有銀行是可以無需再提供收入文件,而按返當時市場的條款批出新按息及現金回贈 (當然銀行會保留要求客戶重新提供收入證明的權利)。

不過要注要的是,因現時新造按息比舊按息高,你的按揭改用新按息會使銀行風險增加(因按息貴咗),這時銀行一般會要求客戶重新提供入息證明。

子爵府

allychan0205 發表於 19-10-1 18:59
如果已補地價,就當私人物業咁做。

如果是新購的未補地價居屋,超過擔保期,最多可借6成,都需要提供入息 ...

明白,唔該你

大宅

謝謝你嘅回覆我又想問如果我的被動收入不少,又有一定嘅存款
甚至可以一次過還款,但我又唔想
如果冇入息證明,是不可以用這些條件要求佢比我回贈

大宅

畀面勳章

Cstsang 發表於 19-10-1 19:48

謝謝你嘅回覆我又想問如果我的被動收入不少,又有一定嘅存款

這個要由銀行決定。

其實屆時閣下可申請再看結果如果再決定,反正就算不成功也沒負面影響(銀行不會因此而要求貸款人還款的)。

大宅

Thanks

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

圓圓2017 發表於 19-9-28 21:43
...

千萬不要上當~

買基金真係好傷 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843

投資天書----買基金者是豬兜 (作者周顯) http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15864911
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

allychan0205 發表於 19-10-1 19:05
有銀行是可以的,只要不涉及套現(而新按息沒有上調),有銀行是可以無需再提供收入文件,而按返當時市場 ...

長知識,謝謝你

複式洋房

各位有任何 ...

做地盤,月入30k,通常可以按揭幾多?

大宅

畀面勳章

Picoho 發表於 19-10-2 15:28
做地盤,月入30k,通常可以按揭幾多?

要看你的收入可提供甚麼文件。如果你有稅單、有強積金供款記錄、每月收入有入帳記錄,基本上與一般客戶無異。

如果閣下的收入沒能提供太多資料,那要看閣下是否持有「建造業工人註冊證」及「建造業安全訓練證明書」,如有,有銀行仍可個別考慮處理,最多可批6成。

閣下可參考以下文章:

https://www.acmortgage.hk/zh/2019/05/17/建造業申請按揭無難度/

首頁
12345...10

尾頁

跳至