婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家有冇呢個經驗可分享呀?

男爵府

hopowdan 發表於 19-9-28 00:05

到,我奶奶,最偏心佢細囝及佢老婆

禁止訪問

男爵府

glorialai123123 發表於 19-9-28 01:20
c6個阿哥好廢但係係長子的孫所以錫晒佢同佢老婆

如果我叔仔同奶奶講食屎飲尿能醫百病, 肯定我奶奶都會信, 而佢個細新抱是最完美的

子爵府

回覆樓主:

老實,我99對我唔差,但佢係偏心大嫂。不過大嫂個人又真係好唔話得,比我係99我都偏心。年年都帶6299去旅行,平時買野佢外家有嘅我6299都有,99有病時佢係衣不解帶咁服侍,晚晚去幫99沖涼,請鐘點都係佢做左先我哋後尾先夾錢,比就收唔比又唔會提,一句話都無比過我哋聽。平時飲茶食飯,佢哋都爭埋最貴果啲,平果啲我哋比。我仔有哮喘,佢真係一年一両蟲草買比阿仔食。咁嘅大嫂,偏心都無怨啦!

別墅

Jameskey 發表於 19-9-28 01:59
老實,我99對我唔差,但佢係偏心大嫂。不過大嫂個人又真係好唔話得,比我係99我都偏心。年年都帶6299去旅行 ...

wa!!!! 咁嘅大嫂真係三生有幸!!!
對奶奶同埋對你都好好喎!!

公爵府

牛年勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我奶奶
但佢偏心我
無擦鞋,唔口乖。純粹最鍾意呢個仔
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

老實,我99對我唔差,但佢係偏心大嫂。不過大嫂個人又真係好唔話得,比我係99我都偏心。年年都帶6299去旅行 ...

咁好既新抱去邊搵 ,大嫂錫晒全家上上下下

子爵府

你大嫂真係絕世好新抱,好少有咁好的。

別墅

glorialai123123 發表於 19-9-28 01:20
c6個阿哥好廢但係係長子的孫所以錫晒佢同佢老婆

一樣!成日借啲咦問屋企拎錢,由細到大都霸道,佢老婆同佢性格好似都係咁衰,仲好無禮貌,但奶奶偏心佢大仔,細仔由細到大都乖啲都無用,我亦自問有禮貌識做但都無得比,就係因為唔係佢最錫既大仔老婆。我已經睇開左,我亦有心理準備上一代偏心既情況下一代會繼續....
不過好彩我老爺公平,同埋奶奶其他屋企人都成日叫佢公平啲....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Jameskey 發表於 19-9-27 17:59

錫大嫂都唔叫偏心了,而係佢真係抵錫呀

複式洋房

回覆樓主:

我99有4個新抱,老公係奶仔但佢當我哋兩個透明。佢最錫嗰個新抱,連年初一都不返去拜年,大時大節扮病擺款不食飯,如果佢 join, 奶奶會係咁多人面前一捲捲500蚊塞俾佢,但錢都係大一家俾奶奶嘅家用。我買俾99嘅嘢,佢全部係我面前轉送俾呢個新抱,所以我以後都不買!
當然還有無數個例子...haha, 大嫂入門 20 年,99都不知佢幾時生日。呢個新抱入門七年,99新舊曆生日都記得,仲要 remind 我哋同佢慶生。

人都係犯賤,你對佢好,佢 dislike 你都無用...睇完聽完就算,落得清淨

大宅

其實我覺得99可以偏心邊個有佢自由。不過99唔好諗住其他新抱會當無事發生

我老公話6299冇偏心。但我入門佢地就叫老公同我訓廳。但叔仔個老婆入門。6299全部話搬出住。但佢地安心搞野

水晶宮

你就好啦,你都要好好對大嫂,真係好難得

男爵府

有呀~
C6呀嫂有兩個仔ftm有公屋住,年年陪99去旅行,個個星期都同99食飯(全部99請)

公爵府

好到爆

大宅

其實你睇到你大嫂既好,對佢心悅誠服,已經係非常良好正面的態度。玩今好多人只睇到別人的不足,無限放大,好既就隻字不提,非常偏頗,好多家庭矛盾都由此而起。

子爵府

回覆樓主:

99 偏心叔仔,但我覺得仲好,唔駛煩,我只會當佢長輩一名

我對我既好野我呢世都記得

男爵府

值得表揚一下你的大嫂👍🏻👍🏻👍🏻

首頁

尾頁

跳至