自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

朋友佢條腰既椎間盤有5節突出,睇左政府醫生,政府醫生建議佢做手術,但亦講個案複雜,有突出軟骨比較接近神經線,做手術有一定風險,有嚴重既後遺症,例如條腰唔得影響性功能,嚴重可大小便失禁,下半身癱瘓等等⋯⋯⋯其實佢對於個手術都好徬徨⋯⋯⋯

佢有針灸過,佢聽到連針灸既都話只可以舒緩唔可以康復佢好灰,諗到自己等時已經會行唔郁呀,大小便處理唔到呀,搵工都要坐住輪椅呀之類⋯⋯⋯

我想問下哩度有冇人可以分享下 唔做手術可唔可以有其他方法?或者有冇d 整骨/啪骨師父介紹?

感激

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

f_hoheyhoo_k 發表於 19-9-29 12:18
朋友佢條腰既椎間盤有5節突出,睇左政府醫生,政府醫生建議佢做手術,但亦講個案複雜,有突出軟骨比較接近 ...

我舊同事有
堅持冇做手術,成日都會好痛/請假……佢話醫生話有5O%成功,所以佢無做手術,應該冇再睇其他師傅嗰啲
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

我同事做左手術,做完見到佢好好多,個人精神左,冇再痛

公爵府

我L3L4之間的椎間盤突出,病發時不能彎腰,又腳痺,打個噴嚏都會痛。我冇做手術,反覆放了2個半月病假

男爵府

f_hoheyhoo_k 發表於 19-9-29 12:18
朋友佢條腰既椎間盤有5節突出,睇左政府醫生,政府醫生建議佢做手術,但亦講個案複雜,有突出軟骨比較接近 ...

我!無做手術,睇脊醫、中醫骨傷、針灸、物理治療之類,骨傷做左30幾次好返,但基本上唔好斷尾,2、3年返發一次

複式洋房

回覆 f_hoheyhoo_k 的帖子

其實每個case情況唔一樣不能一概而論,我只可以分享我媽個case俾你聽。我媽十年前都有椎間盤突出,亦都嘗試過針炙同其他方法,但結果做完仲痛,差啲想跳樓咁滯。但當時政府醫生話佢都未失禁情況唔嚴重唔肯同佢做手術😒,如果去私家做就最起碼要幾十萬落樓。跟住聽人講廣州有骨科醫院有得做手術兼做得唔錯,雖然對內地醫院都唔係太放心,但睇住阿媽喺屋企痛到要生要死,最後都怕左佢同左佢喺廣州骨科醫院做手術,但差不多瞓左成個月醫院先出得院。做完手術開頭半年都有少少腳痹,但後尾游左水就冇左呢種情況。So far而家過左十年都冇再有事,之前喺香港政府醫院檢查時醫生仲話個手術做得好好。當然我唔係鼓勵大家返大陸做手術,當時只係冇辦法中的辦法。而家既然香港政府醫生都肯做就當然喺香港做好啲啦,至於手術風險我唔係醫生唔可以俾意見你,不過如果負擔到我諗你可以揾多個私家專科醫生黎俾意見,有時不能盡信一個醫生的意見。

侯爵府

我打衝擊波嘅物理治療師係專醫坐骨神經痛, 但我唔知椎間盤突出是否佢專長, 可以打電話問下.

大宅

回覆樓主:

我爸爸比呢個舊患纏繞咗十年,試過睇公立搽藥膏唔得,然後睇骨科食止神經痛藥,時得時唔得。最後,痛到佢忍唔住,前兩三年透過家姐(佢工作上認識唔同科嘅醫生)帶佢轉睇另一個骨醫,照x-ray,第3到第5節都突出壓住神經線,引致佢股骨至小腿都麻痺痛及無力行路,後來做削走突出嘅骨手術,由於佢長年累月姿勢唔好,脊背好似s型令到嗰兩三節骨突起,所以削走突出嘅骨之餘,仲要加螺絲釘鞏固移正佢已變危樓嘅脊椎,卧床一個月。
當時佢已經78歲,舒服咗一年,但係我爸唔生性,以為做完手術就好似以前後生咁就,又搬粗重嘢又唔好好休息保護,結果上年再做多一次,足足卧床兩個月。

大宅

對我阿爸嚟講絕對係大手術,呢兩次手術都分別做咗7、8個鐘。
大前提係,手術完咗都唔好旨望會回復以前狀態,只係將嚴重問題減輕唔好再惡化,最緊要係術後保養,要姿勢良好,借用拐杖去行路。

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我媽兩三年前聯合做左手術。佢係某天突然痛到郁唔到,去左私家照,知道係呢個病。之後我地睇多左一個私家醫生,決定去聯合做,因為唔做微創怕易番發。同埋要上鑼絲叫複雜case. 都係政府做好d。果時醫生都係講最嚴重後果。但佢痛到郁唔到,其實無的選擇。

做完手術後好似住左一個多星期醫院。回家後要人照顧,不可隨便移動要休養。

做完之後好左好多,佢又keep 住游水。但呢排常做粗重野(拉鋪頭鐡閘勁重),又開始痛。而家休養緊希望可以無事

男爵府

陪月勳章

我都有,我突出9mm, 最痛果陣係難以入睡,但佢係會慢慢好的,只要你吾做啲動作郁到佢,身體係會自己調節返,我而家都暫時冇痛,果陣醫生都叫我做手術,好彩冇聽佢講。

首頁

尾頁

跳至