基督家庭

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章

請大家自律,我有朋友話教會帶領遊行及一些暴力行為,我唔太相信!
我不是談政見,謝!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BBJOJO 發表於 19-9-29 13:44
請大家自律,我有朋友話教會帶領遊行及一些暴力行為,我唔太相信!
我不是談政見,謝!
...

教會就無帶領參加暴力行為

係個別信徒自己參與,同埋宣傳,呼籲其他人一齊出去
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 19-11-8 21:48
教會就無帶領參加暴力行為

係個別信徒自己參與,同埋宣傳,呼籲其他人一齊出去

唉!唔知点解我身边D信徒大部份都反 仲要好 激烈
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BBJOJO 發表於 19-11-8 23:34
唉!唔知点解我身边D信徒大部份都反 仲要好 激烈

都唔知
只狂鬧,所以我fb停止追蹤30日、又30日…………
可以唔見嘅唔見、唔聯絡嘅唔聯絡
睇下完左之後先算,可能唔見左一班朋友,親戚肯定少左一堆

伯爵府

crystal媽咪 發表於 19-11-9 09:48
都唔知
只狂鬧,所以我fb停止追蹤30日、又30日…………
可以唔見嘅唔見、唔聯絡嘅唔聯絡

同你一樣啊,有時我都質疑自己係咪睇錯啲嘢,點解我哋同佢地睇嘅嘢咁大分別。

寶石宮

heily123 發表於 19-12-2 23:29
同你一樣啊,有時我都質疑自己係咪睇錯啲嘢,點解我哋同佢地睇嘅嘢咁大分別。
...

大家睇同一份報紙、同一段報導,收到的訊息完全相反。
這事件仍未平息,但與家人、朋友的關係將重新定位

伯爵府

crystal媽咪 發表於 19-12-2 23:32
大家睇同一份報紙、同一段報導,收到的訊息完全相反。
這事件仍未平息,但與家人、朋友的關係將重新定位
...

咁又不是大家睇同一份報道,他們睇蘋果立場新聞等等黃媒,我就不會睇,因為我覺得內容太偏頗,我鍾意中立理性角度分析事件。

寶石宮

heily123 發表於 19-12-2 23:37
咁又不是大家睇同一份報道,他們睇蘋果立場新聞等等黃媒,我就不會睇,因為我覺得內容太偏頗,我鍾意中立 ...

我同家人一同睇新聞報導的

珍珠宮

回覆 crystal媽咪 的帖子

即是好似我在外國打工的勞工法例 和 文化 下:在同一間公司 受聘的僱員,都各有不同政見,投標時會投不同政黨。
國家勞工法例 保障 僱員的言論自由,政見自由,僱員的立場不代表公司立場,只代表個人立場。
若僱員犯了國法,地方法,必已法律制裁。 其僱主,公司所有任何員工不會受到任何制裁和影響。 若僱主,公司, 因僱員的政見,言論 而開除僱員或處罰僱員(包括老闆都是僱員一名)的,就是犯了勞工法例,必受到法律制裁。僱員會告公司。
這是我所居住的國家的普及公民意識教育。我第一日上班,人事部已經按法律規定必須對我授予這顧員權利,我要簽名認知這權利。
教會都是公司的一種。所以在我居住的國家裏 認為教會在背後支持甚麼的 而要加罪於教會的 概念實在不能成立。這就是我住的國家 在 政教分離 系統運行上的成功。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

寶石宮

858D 發表於 19-12-29 03:17

即是好似我在外國打工的勞工法例 和 文化 下:在同一間公司 受聘的僱員,都各有 ...
為了一場運動,多年朋友、親友出現爭執,有人覺得好無謂。經過了咁多個月,什麼都睇化。
關係竟然如此脆弱

寶石宮

2024年龍年勳章

858D 發表於 19-12-29 03:17

即是好似我在外國打工的勞工法例 和 文化 下:在同一間公司 受聘的僱員,都各有 ...

幸福可以好簡單

首頁

尾頁

跳至