自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

waiting046 發表於 19-9-29 22:46
易潔鑊唔夠鑊氣, d餸冇咁好食.

你識咁答,正明你真係識煮嘢

子爵府

回覆樓主:

我用頂爺果隻,初時唔識又係勁痴底,之後每次熱鑊落油,再熱到出煙,就唔會痴

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

馬騮狗 發表於 19-9-29 15:57
因為易潔鑊唔可以炒蟹又易花,買咗隻平底生鐵鑊.搞到我一頭煙都搞唔掂,成日痴底.已經燒到隻鑊出煙先落油,只 ...

同感

水晶宮

為健康著想已經無用易潔鑊好多年
依家用不鏽鋼+鑄鐵鍋,安心好多
炒蛋無痴

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我用生鐡鑊好多年,你哋講啲衰嘢全部做齊,包括蒸餸,用洗潔精洗,但隻鑊尚健在。唯一的打理係洗完要抹乾,否则生銹。
另有JM提到要密密洗鑊,除非有酱汁或好燶,否则用厨房纸(而家有隻洗得嘅)抹完就繼續炒

珍珠宮

生鐵鑊先係健康,又易打理

唔駛擔心甩塗層

男爵府

zman 發表於 19-9-30 08:37
我用生鐡鑊好多年,你哋講啲衰嘢全部做齊,包括蒸餸,用洗潔精洗,但隻鑊尚健在。唯一的打理係洗完要抹乾, ...

你同我娘親一樣

水晶宮

我買左隻黑金剛, 把鬼,.
個穫成日走位,
我即刻買番隻生鐵穫,

一定要燒紅,落油, 油滾先落野.

伯爵府

michelin888 發表於 19-9-30 07:31
你識咁答,正明你真係識煮嘢
我咁答, 證明我識食.
煮嘢唔叻, 但一定唔難食, 唔係高手, 慶幸家中的人都欣賞.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

伯爵府

zman 發表於 19-9-30 08:37
我用生鐡鑊好多年,你哋講啲衰嘢全部做齊,包括蒸餸,用洗潔精洗,但隻鑊尚健在。唯一的打理係洗完要抹乾, ...
我娘親果隻直情浸住水都唔生鏽.
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

男爵府

bosch 發表於 19-9-30 06:54
我買左隻熟鐵鑊, 優點多過缺點, 而家好少用易潔鑊.. 睇你地分享, 我更加想入隻生鐵鑊仔挑戰下, 不過冇減價 ...

請問係邊款?

禁止訪問

男爵府

我買左隻熟鐵鑊, 優點多過缺點, 而家好少用易潔鑊.. 睇你地分享, 我更加想入隻生鐵鑊仔挑戰下, 不過冇減價 ...

可唔可以教下我點用,我嗰隻熟鐵鍋買咗半年,只用了3幾次,成日痴底,洗唔到啲積,想掉啦,係咪會好大煙?

子爵府

上海街買隻$260,吾駛等減價啦

男爵府

其實生鐵同熟鐵有乜分別
我好想換過隻鑊, 邊個牌子好

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

易潔最正係炒蛋 煎蛋 煎pancake

大宅

我用凍蛋唔痴鑊,最緊要係任何野都係煎好左先好郁佢,如果唔係一定痴

複式洋房

易潔鑊真心怕吾知幾時塗層損毀左,但煎魚真係好好用,而家主力生鐵鑊,不過真係用多好多油....

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我由細到大都用生鐵鑊,後來移民結婚,老公唔識用,只會用易潔鑊,但佢用得粗,一年兩年換一隻,而且塗層唔健康,於是我唔理佢,自己買咗隻生鐵鑊返屋企,係好重,但用下用下我老公發覺好好用,又唔駛錫住佢,用鋼絲擦擦,我買已經開咗嘅鑊,返嚟洗乾淨,最初幾次洗完抹乾掃番少少油,而家我有四隻生鐵鑊喺屋企,不同呎吋大小。

煮蛋好正,有燶邊流心荷包蛋,煎牛扒、煮西班牙海鮮飯、焗豬扒、炒菜咩都用佢,焗嘢直情煎完直接入焗爐,我反而返唔到轉頭用易潔鑊,仲慳番洗潔精添。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

keykeyman 發表於 19-9-30 18:27
易潔最正係炒蛋 煎蛋 煎pancake

易潔鑊煎出嚟D蛋唔好食,唔香唔會脆邊

首頁

尾頁

跳至