論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

姐姐用晒我d焗爐紙唔出聲, 留個吉盒系度. 已經同佢講左n次 d 野差唔多用完就好通知我,等我去訂/買, 但次次都係用完,一滴都冇,夜晚先同我講,米,油,洗衣粉,洗涼潔精....今次仲同我講 all your stock i used it everyday i am not stealing it or used if for my self.
都係唔直接答我.

呢d 基本野都唔去做,仲叫我炒佢,咩玩法?.

大宅

自己每星期CHECK一次吧! 佢地唔會理你係咪就嚟用晒, 只會用晒同你講用晒要即買!

複式洋房

回覆 kiit925 的帖子

我叫佢寫低有咩要買,每星期交一次,係咪我要求太高?

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 clefairychu 的帖子

我果個都係咁,到我星期日自已整晚飯,先發現呢樣用哂,果樣無存貨,激死我,之前都係同佢講過好多次...完全無用

currypru    發表於 19-10-2 17:06

複式洋房

回覆 judycyk 的帖子

咪就係,提左好多次,今次仲話if you dont like me please terminate me. 我就回佢this is a basic responsibility of helper to report the employee, please give me your resign letter if you think you cannot be a responsibility person.
跟住佢就話i will write it down what empty to you.
心諗我以為你話write down a resign letter tim.

大宅

如果佢話會寫what empty to you, 咁都係用晒先話你知而做唔到你想未用晒經已準備買的目的

大宅

clefairychu 發表於 19-9-30 15:53

不是,我不嬲都係咁同工人講﹗不過佢有無做到係另一回事﹗

大宅

我之前個件連食曬D野都吾出聲 貴嘅蜜糖 生果 到我想食冇得食 好似佢先係employer

子爵府

我有個cabinet 裡面全是spare stock of daily needs, 總之佢響裡面攞咗咩,都要立即響櫃門上面張紙寫低,咁我就會再買存貨。雖然偶爾還是會甩漏,但起碼將次數減少咗好多.....

別墅

clefairychu 發表於 19-9-30 15:53

我姐姐工作表現樣樣都好,但都是有這個問題,家裏的鹽糖用到一粒都無剩。星期日佢放假,我炒炒下菜,先發現冇鹽,但之前已經講咗好多次

複式洋房

macdullbaby 發表於 19-9-30 17:30
我有個cabinet 裡面全是spare stock of daily needs, 總之佢響裡面攞咗咩,都要立即響櫃門上面張紙寫低,咁 ...
呢個方法幾好但你間屋應該好大先可以有個櫃咁放spare 野

侯爵府

clefairychu 發表於 19-9-30 16:35
回覆 judycyk 的帖子

咪就係,提左好多次,今次仲話if you dont like me please terminate me. 我就回佢this ...

我都係咁對付佢,不過我已經請緊人

子爵府

clefairychu 發表於 19-9-30 17:55
呢個方法幾好但你間屋應該好大先可以有個櫃咁放spare 野

我無mud keep嘢習慣,所以容易騰空一個位放spare stock 啫⋯⋯

大宅

呢個係佢哋嘅習性,我請過幾個賓,每一個都千叮萬囑,d嘢就嚟用完要出聲,但佢哋每一個都一樣,睬你都儍!

男爵府

我都唔明點解呢樣嘢咁難做
我大大話話請過8、9個工人
真係可以識寫低有咩存貨就嚟冇
都只係有一個工人可以做得妥當

子爵府

clefairychu 發表於 19-9-30 14:57
姐姐用晒我d焗爐紙唔出聲, 留個吉盒系度. 已經同佢講左n次 d 野差唔多用完就好通知我,等我去訂/買, 但次次 ...

個個基本一樣,用到最後嗰滴用晒先講

玩吓佢,叫佢每星期做stock check, mark 低每樣用剩數量,等你可以去買

工人最叻大僱主,叫僱主炒佢,答返佢,你好鍾意佢,唔會炒佢,叫佢唔想做,就自己resign

子爵府

我係定期入貨,用得比較頻密生活用品會預存貨,其他用得比較少,通常隔一個星期日會望一次,但有時姐姐都會提我有咩就快無

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

咁答法 無私顯見私

子爵府

judycyk 發表於 19-9-30 16:08

我果個都係咁,到我星期日自已整晚飯,先發現呢樣用哂,果樣無存貨,激死我,之 ...

Same

子爵府

我呢個都係... 激死, 講左開左最後一包米就要出聲, 試過米可以煮到最後一碗先話無... 好彩我未回家, 立即去759買包米返家. (我老公和阿女又唔知點解一定要食飯, 叫佢地可以食下米粉, 通粉都唔鐘意).
就算我叫佢寫低柜內有咩, 用左要刪除作紀錄, 佢一樣係唔記得做紀錄, 有時對著佢地真係好累...

首頁

尾頁

跳至