自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我反而啱緊cut唔cut保險!全家收入都少左!

男爵府

回覆樓主:

唔會

珍珠宮

2020勳章

Winnie_1210 發表於 19-9-30 22:35
莫講話好似以前咁一年幾次,我哋直頭連嘢都買少咗。。。

我上月去咗歐洲三個星期,真係自己都唔相信,只買了兩條 Twilly 同一件 Burberry 䄛!今日行CC, 原本以為一定會買好多野,點知乜都冇買!現在只買護膚品。
*家庭收入冇改變

男爵府

無心情去玩連約朋友出來吃飯都沒有

大宅

pizzafat 發表於 19-9-30 20:51
以往一年飛幾轉,都會捨得住貴酒店豪食,每次幾萬,而家整體經濟環境唔好,雖然未影響到生計。但大家會飛少 ...

照去,出去輕鬆下

珍珠宮

2020勳章

calvin1230hk 發表於 19-10-2 00:10
對! 香港環境咁好,經濟咁好。
點會諗過有咁多漢奸/港奸,咁多暴徒,周圍破壞,周圍打市民丫。 :igiveu ...

歷史只有民不聊生而革命,而家香港竟然因爲革命搞到民不聊生,可以名留青史比西方國家參考民主的失敗。
唔係今次事件都唔知香港漢奸黃屍已滲入各層面仲咁深入。

子爵府

2020勳章

ricecooking 發表於 19-10-2 22:09
歷史只有民不聊生而革命,而家香港竟然因爲革命搞到民不聊生,可以名留青史比西方國家參考民主的失敗。
唔 ...

「歷史只有民不聊生而革命,而家香港竟然因爲革命搞到民不聊生」- 好同意。

喺香港覺得好仰壓,放假邊度都唔去得,反而旅行可以放鬆一下~

侯爵府

2020勳章

唔 ...

絕對係!
仲有睇到香港有幾多無腦嘅人,只係為咗所謂嘅理想,滿口民主自由公義,但實際就最自私係呢班人。

子爵府

2020勳章 親子王國15週年勳章

照舊,1年兩次,無假。

公爵府

唔 ...

香港要做民主白老鼠,無陰公

男爵府

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

呢年已經飛夠左足足6次 新年打算再去長線10日不過諗深一層又唔係必要既

家庭收入雖然不變,但外因内患現在仍未真正反映到往後的經濟,小心用錢係岩既

水晶宮

2020勳章

llmom 發表於 19-10-2 21:05

我上月去咗歐洲三個星期,真係自己都唔相信,只買了兩條 Twil ...

我哋都係,雖然家庭收入無變,但都唔打算買咁多野,只買護膚品同出去食飯。

男爵府

以往一年飛幾轉,都會捨得住貴酒店豪食,每次幾萬,而家整體經濟環境唔好,雖然未影響到生計。但大家會飛少 ...

飛多咗! 如小朋友唔駛測驗考試,平均每個月一次!

wcpcelia    發表於 19-10-3 14:21

珍珠宮

2020勳章 BK Milk勳章

原本多數去一次,今年去兩次,復活去完,聖誕又去,因為想放鬆吓

別墅

日日返工永無休息, 真係好需要去旅行比身心都休息下
本身plan 今年去德國玩,但最近經濟前景真心差, 加上屋企發生好多事, 用左好多錢...
所以都轉左去短線, 去左清邁清萊玩

琥珀宮

2020勳章

工作, 儲蓄排第一。

1. 可以少去。
2. 住普通酒店, 食普通D。
3. 淡節去。

經濟前景不明朗, 旅行會平DD。
年紀大, 照去。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

伯爵府

2020勳章

暫時未影響日常消費模式,遲啲唔知

複式洋房

儲多個錢係必需,所以可以揀淡季飛,或者換機票飛都得,錢少都可以去享受,出去外地食下玩下放空下,返黎先可以再拼過。

男爵府

2020勳章

carly.c 發表於 19-10-1 10:21
我家一年3次, 跟小朋友學校假。
今黎緊聖誕,到而家都未著手攪。。唔係錢問題而係今次好似冇乜心情去攪
...

Same here

侯爵府

更加要去多幾次,唔想屈喺度遲早抑鬱

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊